Фруктова vs кафява захар

  • 5 489
  • 31
# 15

незнам как да обясня вкуса - хем сладък, хем горчив -

аааа ясно.

самото растения стевия съдържа и горчиви съставки.
това, което аз купувам, е максимално пречистено от горчивината.
сега разбирам защо не ви е вкусна  Peace

просто ще трябва да пробваш от друг производител Wink, явно тези не са се справили с пречистването
Виж целия пост
# 16
Кафявата захар, с която са пълни магазините вече в повечето случаи е карамелизирана бяла захар. Трявба да се търси тръстикова захар, която също е кафява на цвят. Аз скоро взех тръстикова захар и на опаковката пише, че е от остров Мавриций, която е доста по-едра от другата. 
Да,тази по-едрата кафява захар е от зах.тръстика,а имаше една ,която е като мокър пясък-тя била от зах.цвекло.Аз лично втората повече я харесвам,но не я намирам напоследък.Иначе за фруктова каф.захар не съм чувала.                                                 
Виж целия пост
# 17
И аз си купих от "българската" стевия - и на мен малко ми нагарча, ама си викам, че е полезна... Слагам си по половин таблетка на чаша кафе. Не ми харесва опаковката и това, че трябва да чупя таблетките - опитах се да ги сложа в опаковка  с помпичка, но не можах да уцеля размера.
Тръстикова кафява захар видях в Метро.
Стевия видях и в магазин за диетични храни - беше руски и по-скъп. Другия път ще опитам от него.
Виж целия пост
# 18
Благодаря на всички ви за отговорите. Получих много нова ценна и полезна информация. Иначе фруктова захар има в метро и Билла (аз поне там съм виждала) - цената й е горе-долу като на кафявата.
Виж целия пост
# 19
аз също сум за стевията ако трябва да избирам пред нея и каквато и да била друга захар ...
Виж целия пост
# 20
стевията не търпи термична обработка само във сурово състояние
Виж целия пост
# 21
стевията не търпи термична обработка само във сурово състояние

защо?

нямам подобни наблюдения
Виж целия пост
# 22
Могат ли подсладителите извлечени от стевията да заменят захарта в кулинарните рецепти? Да, ако единствената цел е, това, което се приготвя да е също толкова сладко, но по-здравословно. На практика обаче, това трудно би станало, защото захарта освен сладост придава също и обем, цвят (когато карамелизира) и консистенция (дължаща се на лепкавостта й). Като се има предвид колко много рецепти включват захар, на готвачите и сладкарите никак няма да им е лесно при търсенето на начини как да компенсират липсата на захар във всяка една от тях, без това да влоши крайния продукт. Няма да им е лесно, но тези, които успеят, със сигурност ще спечелят. За да се стигне до това обаче, първо трябва да паднат всички ограничения за употреба на стевията. По всичко личи, че този ден не е далече.  - копирам това от една статия за стевият, обаче никъде не пишеше , че не търпи термична обработка
Виж целия пост
# 23
Разбира се, че кафявата, нерафинирана захар.  Hug
Има много видове от нея - едра, светла, тъмна, дребна, мокра, влажна, леко солена дори, жива, бляскаща, на буци, био, касонад.... все е милион пъти по-добра от бялата и всякаквите подобни заместители. Поне според мен  Blush
Виж целия пост
# 24
копирам това от една статия за стевият, обаче никъде не пишеше , че не търпи термична обработка

разбира се , че търпи Wink
има 3 проблема със стевията:

1. понеже е по-сладка не се слага същото количество като захарта и се променят пропорциите на рецептата
    (аз заменям половината захар със стевия)
2. само с нея не се прави пандишпан, защото не успява да надуе сладкиша
    (за един пандишпан се прежалвам да ползвам захар  Sunglasses)
3. няма консервиращи свойства като захарта и не може да се прави при производството на сладка

след термична обработка не си променя вкуса Peace

чакам dista46  с друга информация Wink

Блонди, стевията не е заместител  Wink
100% натурален продукт е и почти без калории.
в ЕС не е позволена да се продава като хран. продукт, защото цялата захарна промишленост ще се катурне...
Виж целия пост
# 25
Мога ли да използвам темата и да попитам : търся кафява захаар преди рафинирането й.
Прилича на кехлибарени парченца гладки с неправилна форма ..  ( не търся бучки кафява захар).
Виждал ли е някой да се продава някъде ( в София)?
Виж целия пост
# 26
Мога ли да използвам темата и да попитам : търся кафява захаар преди рафинирането й.
Прилича на кехлибарени парченца гладки с неправилна форма ..  ( не търся бучки кафява захар).
Виждал ли е някой да се продава някъде ( в София)?

Виждала съм такава захар в Била, в Бургас, предполагам че и в софийската ще има
Виж целия пост
# 27
Това ,че не търпи термична обработка го прочетох в темата на дюканките,там пише че след термична обработка сладостта се губи ,но дали е точно така не знам
Виж целия пост
# 28
Това ,че не търпи термична обработка го прочетох в темата на дюканките,там пише че след термична обработка сладостта се губи ,но дали е точно така не знам

източникът е много достоверен  hahaha

не съм забелязала да се губи сладостта Peace
Виж целия пост
# 29
Аз използвам предимно плодова /фруктова/ захар по здравословни причини - до 30 гр. консумация от нея на ден не повишават кръвната захар.
Успешно заменям с нея захарта в почти всички рецепти освен разбиването на течна сметана. Не успявам да разбия готварска сметана с фруктоза до твърд сняг и това е  #2gunfire обаче имам подозрения, че се дължи на сметаната, не на фруктозата /то на някои марки направо си го пише, че не са прдназначени за разбиване със захар, но преди време имах успех, ама като не помня с коя  Crazy /

А със Стевия дали може да се разбива сметана? asyalein, ти това ли имаш предвид в 1 си пост в темата?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия