Разделно хранене-рецепти/3/

  • 11 960
  • 46
# 15
Постни:

Зелен боб с картофи/Jotoo/

Запържвам лук, слагам след това зеления боб и нарязани на дребно картофи, като са почти готови добавям накълцан чесън, черен пипер и магданоз.
Виж целия пост
# 16
Риба:

Пъстърва на скара

Почистваме,измиваме и подсушаваме 4 пъстърви,после ги посоляваме и поръсваме с 1 ч.л. черен пипер отвън и отвътре.Нарязваме на малки парченца 1 двойна шепа гъби/пресни по-добре,но става и със стерилизирани/и ги задушаваме в 1 кафена чаша краве масло,а след това ги поръсваме със сол на вкус,смлян черен пипер/около 1/2 ч.л./ и 1 ч.л. суха мащерка/по желание/.Оставяме сместта да изстине и тогава с нея пълним пъстървите,които след това нареждаме върху намаслено фолио,поставено върху нагорещена електрическа скара.Върху всяка риба слагаме по 1 резен обелен от кората лимон.Печем двадесетина минути
Виж целия пост
# 17
Пилешко:

Пълнено пиле с лимон печено на фурна

Едно по едричко пиле, ситно нарязан магданоз,7-8 пасирани скилидки чесън , масло, червен пипер, черен пипер, сол,лимон с кората нарязан на колелца.
Начин на приготвяне: пилето го измиваме добре и отцеждаме.Натриваме го отвън и отвътре с пасирания чесън, червен пипер и сол.Оставяме на хладно да престои поне 1 ч/от време на време го наглеждаме , че все пак е хвъркато/Нарязваме лимона на колелца и го слагаме в самото пиле.Поставяме в тава и стопяваме маслото.По време на печенето поливаме пилето с маслото.Поръсваме със ситно нарязания магданоз и махаме парчетата лимон.Така приготвеното пиле има приятен аромат и е подходящо за бърза консумация.
Виж целия пост
# 18
Салати:

Салата от тиквички/esy/

Продукти:
1 тиквичка,
5-6 големи печурки,
2-3 скилидки чесън/или пресен/,
1 домат,
2-3 с.л. балсамов оцет/тъмен/,
сол, копър,
1 с.л.майонеза

Приготвяне:
Тиквичките и гъбите пържим в малко мазнина/печем на барбекю или грил-тиган/.Доматът нарязваме на дребни кубчета.Балсамовият оцет, майонезата, солта и малко зехтин ако са печени, а не пържени зеленчуците смесваме много добре с 1 скилидка пресован чесън и разбъркваме много добре до хомогенност.Останалият чесън към края на пърженето ако пържим добавяме към зеленчуците.Сервираме  поръсени с кубчета домат, копър и заляти с майонезената смес.
Виж целия пост
# 19
Супи:

Леща с праз лук/esy/

Продукти:
1ч.ч.леща,
3 стръка праз лук,
3 сушени чушки,
1гл.чесън,
1 морков,
1 ч.л.чубрица.
1/2к.ч.олио/масло по желание/
1/2к.ч.доматен сок.

Приготвяне:
В студена вода слагаме измитата и изчистена леща, праза нарязан на дребно, морковчето, сушената пиперка, чубрицата, обеленият и нарязан чесън и солта.След като се поварят малко се добавя мазнината и малко по-късно доматеният сок.И така със всички продукти оставяме лещата да се вари до готовност.По желание поръсвамие накрая с някаква свежа подправка
Виж целия пост
# 20
Постни:

Патладжан със сирена/esy/

Продукти:
2 средни патладжана,
4 цели зелени чушки/кози рог, може и чорбаджийки/,
2 домата или доматено пюре.
1 гл.лук,
1 гл.чесън,
50гр.кашкавал,
50 гр.сирене фета,
50 гр.пармезан,
сгъстен доматен сос за сервиране,
растителна мазнина, сол, подправки на вкус.

Приготвяне:
Вземаме патладжаните и разделяме на две.Белим на ивици, за да е по-ефектно.Поръсваме със сол обилно и оставяме за 20-тина мин.От средата на всяко парче си нарязваме много фини няколко ленти пагладжан за сервирането.Останалият патладжан нарязваме по дължина на 4 дълги парчета всяка половинка.Чушките остават цели, лука нарязваме на полумесеци, чесънът на половинки.В дълбок сад с около 100мл.олио запържваме най-напред тънките резени за сервирането, изваждаме и оставяме върху кухненска хартия.След това слагаме да се пържи останалият патладжан заедно с целите чушки.Пържим до зачервяване от всички страни и добавяме лука и чесънът.Разбъркваме няколко пъти да омекне и добавяме нарязаните на дребни кубчета домат, посоляваме.Пържим до готовност и поръсваме със свежи подправки на вкус.
В тиган с мазнина сгъстяваме доматеният сос за сервиране с малко брашно.

Сервиране:
Вчиния подреждаме изпържените ленти патладжана като се застъпват.Върху единият край подреждаме от пърженото като слагаме цяла чушка, дълги резенчета патладжан, лук и най-отгоре натрошаваме сиренето, дълъг резен кашкавал и завиваме с патладжанените ленти/покриваме/.Слагаме за няколко секунди в микровелето да се разтопят сирената и сервираме с доматен сос около патладжана и поръсено с фино насгърган пармезан.Поръсваме със свежи подправки.
Виж целия пост
# 21
Постни:

Късър/esy/


Продукти:
1 ч.ч.булгур,
1 голям домат,
2 стръка зелен лук,
2 печени чушки,
1 краставица,
2-3 стръка мента,
2-3 стръка магданоз,
1 с.л. пиперково пюре,
1 с.л.доматено пюре,
1/2 лимон,
сол,
зехтин.

Приготвяне:
Сваряваме булгурът по указанието на пакета.Доматът, краставицата и чушките нарязваме на дребни кубчета.Пиперково пюре направих от червени чушки стерилизирани и пасирани.Подправките и лука нарязаваме на дребно.След като сварим булгурът, го посоляваме, заливаме с лимона и зехтин, добавяме пюрето от пиперки и доматеният сос и разбъркваме много добре.Добавяме зеленчуците и подправките и разбъркваме.Може да се сервира и като салата и като гарнитура-много е вкусна и полезна
Виж целия пост
# 22
Кайма/мляно месо:

Патладжан кебап/esy/

Продукти:
300гр.кайма,
4 малки патладжана,
1 глава лук,
3-4 печурки,
3-4 скилидки чесън,
кимион, сол, растителна мазнина.
За гарниране, печени чушки и домати.

Приготвяне:
Лукът, гъбите и чесънът нарязваме на едро и в чопър донарязваме фино.Смесваме със смляното месо, посоляваме, подправяме и оставяме да престои известно време.Патладжана нарязваме на еднакви по големина кръгове , посоляваме и оставяме за кратко.Нанизваме на шиш резен патладжан, върху него топче с кайма и така до края.Печем по възможност на скара с дървени въглища, но поради липса при мен на такава аз пекох във фурна и стана разкошно.Около патладжаните си разположих чушки и резени с домат посолени и за 30-40 мин.имах страхотна вечеря.Патладжана изсмуква мазнината от кюфтенцата и се овкусява и хем не е мазен, хем овкусен
Виж целия пост
# 23
Пилешко:

Пълнени пилешки гърди/esy/

Продукти за две порции:
1пилешко филе/пеперуда/,
2 печурки,
50гр.пушено месо,
1 стрък зелен лук,
100мл.доматен сос,
босилек/по желание/.

Приготвяне:
Филето начукваме леко с чукче между найлоново фолио.В тиган сотираме лукът, гъбите и месото и заливаме с доматен сос.Бъркаме 1-2 мин. и разстиламе върху филето.Слагаме 1-2 листчета босилек и навиваме на руло.Слагаме в намаслена тавичка, посоляваме и заливаме с още малко доматен сос.Печем около 40 мин.
Виж целия пост
# 24
Пилешко:

Пилешко с лук/esy/

Продукти:
2 пилешки пържоли от бут,
5-6 големи глави лук,
1 сушена пиперка/може и без нея/,
100 мл.доматен сос/1 домат/
кимион, дафинов лист, черен пипер, сол,червен пипер, растителна мазнина, 5-6 стръка магданоз.

Приготвяне:
Пилешкото нарязваме на кубчета и запържваме в мазнината до златисто.Добавяме дребно нарязаният лук  и запържваме.Идва ред и на подправките без магданозът.Добавяме пиперката и доматчето, наливаме около 150 мл.топла вода и захлупваме с капак.Пържим на слаб огън и разбъркваме често да не загори.Ястието е готово, когато лукът се полуразпадне и стане почти като каша.Сваляме от котлона и обилно поръсваме с магданоз.Разбъркваме.
Виж целия пост
# 25
Пилешко:

Пилешко по гръцки/esy/

Продукти:
300 гр.пилешко филе

Чеснова паста:
5-6 скилидки чесън,
2 лимона,
1 стрък пресен розмарин,
1/2 глава лук,
парче джинджифил/2/2см./,
150 гр горчица,
сол на вкус,
4-5 с.л.зехтин, лимонов пипер, черен пипер.

Приготвяне:
Месото нарязваме на средно големи парчета.
Приготвяме пастата по следният начин:
Чесънът и лукът нарязваме финно в чопър.Добавяме горчицата и останалите продукти и разбъркваме добре в чопъра.Накрая добавяме сока на 1,1/2 лимон и заливаме със сместа пилешкото филе.Оставяме на хладно няколко часа, най-добре 24ч.Разбъркваме от време, на време.В  намаслена тавичка подреждаме пилешките парчета, като загребваме и от пастата.Печем в редварително загрята фурна на 220*С 20-30 мин. до златисто.
Виж целия пост
# 26
Пилешко:

Пилешки късчета със зеленчуци/esy/

Продукти:
150гр.пилешко филе,
3големи печурки,
1/2 глава салатeн лук/бял, червен/, че се разтопява при пържене,
2с.л. соев сос,
2с.л. бяло вино,
щипка черен пипер,
щипка джинджифил.

Приготвяне:
Нарязваме филето на малки късчета, лука на полумесеци, гъбите на едро и ги пържим заедно в сгорещена мазнина до порозовяване на месото.Малко преди да свалим от огъня добавяме подправките и изчакваме да си изпари виното и да се сгъсти сосчето, което се образува, разбъркваме и сервираме топло върху лист зелена салата.
Виж целия пост
# 27
Пилешко:

Пилешка пърженица/esy/

Продукти:
4 пилешки парти-бутчета,
1 глава лук,
2 чушки,
1 патладжан,
1 домат,
2 моркова.

Нарязваме зеленчуците на кубчета и пържив в тенджера с олио най-напред лука и морковите, след това добавяме чушката и пържим известно време.Добавяме патладжана предварително изкиснат в солена вода или само поръсен със сол от черната вода.Добавяме доматите и пържим до готовност.С тази зеленчукова смес заливам в тавичка пилешките бутчета и пека на 220*С до готовност на бутчетата.Сервираме поръсено със свеж магданоз.
Виж целия пост
# 28
Пилешко:

Лимонови бутчета/esy/

Пилешки бутчета,
1 лимон,
лимонов пипер, сол,
растителна мазнина.

Приготвяне:
Намазваме тава с мазнината и слагаме бутчетата посолени и овкесени с лимоновият пипер.Настъргваме кората върху пилето и заливаме със сока на лимана.Печем до готовност.
Виж целия пост
# 29
Свинско:

Ароматни свински късчета/esy/

Продукти за две порции:
300гр.свинско месо,
4-5 по-големи печурки,
1 стрък праз лук,
черен пипер, кимион, чесън на прах, чубрица,
щипка червен пипер, сол, оцет балсамико, соев сос.

Приготвяне:Месото нарязваме на много тънки късчета и ги овкусяваме с всички подправки заливаме около две лъжици балсамико, толкова соев сос разбъркваме и оставяме за около 1-2ч.
Гъбите и празът режем на едро.
В тиган с малко мазнина пържим на много силен котлон гъбите до златисто и оствяме на страни.В същият тиган слагаме мазнинка и пържим месото.Преди да извадим прибавяме празът, разбъркваме няколко пъти и прибавяме и гъбите, разбъркваме и сваляме от огъня.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия