време е за зимнина

  • 77 419
  • 204
# 15
Тази година ще направя пак от Ростовата туршия(миналата година не ни стигна  Laughing),пукани люти чушленца,кисело зеле и малко сурова туршия.Лютеницата я направихме вече.
Каква е тази Ростова туршия

Aми нареждат се в компотени буркани листа целина,обелени скилидки чесън,моркови,камби,карфиол.На дъното се слага аспирин,морска сол,оцет и захар.Възварява се вода и се налива през фуния във всеки буркан.Затваря се и се обръща.1седмица се обръща за 24 часа веднъж с капачката надолу и веднъж нагоре.После се съхранява в мазето на хладно.Така приготвената туршия е хрупкава и много ароматна.
(ако те интересува ще погледна точната дозировка и пак ще пиша)....
Правя я тази туршия, само че я знам Царска туршия, наистина е много хубава Peace
Замени 1 лъжиза захар с мед, става още по - добра
Виж целия пост
# 16
Забравих да ти кажа,че аз я правя с карфиол,но оригинала е с зеле,вместо карфиол.Затова се казва Ростова ,а не Царска....Понеже предпочитаме карфиола...та затова... Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 17
Ето рецепта за салата "Ропотамо". Чудна е, но нея предпочитам някой друг да ми приготви, голяма играчка е  Grinning
Продукти
1 кг боб /сварен/
1 кг  моркови
1,5 зелено домати
2,5 червен пипер
1 буркан грах
2 буркана кисели краставички
черен пипер
/зеленчуците са нарязани на дребно/
Марината
300г олио
200г оцет
200г захар
100г сол

Заварява се маринатата и в нея се пускат зеленчуците в следния ред:
Започва се с морковите- врат 20 минити, след тях се пускат чушките врат още 15 минути, след тях доматите-още 10 минути, граха за 5 минути. Накрая се прибавят краставичките и боба. Пълнят се буркани и се заваряват 15 минути.
Виж целия пост
# 18
jessif qСамо едно не разбрах-когато сложиш първо морковите ,после вадиш ли ги за да добавиш чушките,след това вадиш ли чушките за да добавиш доматите..... Rolling Eyes
Не ми е ясна като сложиш първия зеленчук ,вадиш ли го за да добавиш следващия или го оставяш и той ври със всеки следващ докрая на приготвянето newsm78
много хубава салата,и задължително ще я направя като изляза от 1ви в отпуск Heart Eyes
Виж целия пост
# 19
jessif qСамо едно не разбрах-когато сложиш първо морковите ,после вадиш ли ги за да добавиш чушките,след това вадиш ли чушките за да добавиш доматите..... Rolling Eyes
Не ми е ясна като сложиш първия зеленчук ,вадиш ли го за да добавиш следващия или го оставяш и той ври със всеки следващ докрая на приготвянето newsm78
много хубава салата,и задължително ще я направя като изляза от 1ви в отпуск Heart Eyes
не се вадят зеленчуците, всеки ври с предходния
Виж целия пост
# 20
Много благодаря Hug
Ще кажа като я направя...... Wink
Виж целия пост
# 21
Може ли някой да сподели изпитана рецепта за смесена туршия, която не се стерилизира
Виж целия пост
# 22
       Туршия

3 кг камби /чушки/
2 кг моркови
3 кг зеле /карфиол/ ,може по равно и от двете 50/50
10 глави чесън /може и по-малко/
1 кг захар
1/2 кг сол

Зеленчуците се нарязват ,добавя се захарта и солта и престояват 24 часа.После сока,който са пуснали завира с 1/2 бутилка олио и 1/2 бутилка оцет.Като изстине,се заливат бурканите.Не се запечатват ,не се стерилизират.
Виж целия пост
# 23
        Туршия-2

зеле
моркови
чушки
чесън
др. зеленчуци по желание
Всички се нарязват ,слагат се в буркани от компот.Във всеки буркан се слага 1 аспирин,1 ч.л. захар ,1 с.л. сол, 1/2 к.ч. оцет.Долива се догоре вряла вода и веднага се запечатват.Не се стерилизират.
Виж целия пост
# 24
краси.мира, благодаря. В първата рецепта няма консервант, нали? Може би нея ще изпробвам.  bouquet
Виж целия пост
# 25
Кой питаше за рецепти за грозде? Баба ми правеше много хубаво сладко от грозде с орехови ядки! Нещо невероятно! Не си спомням обаче как точно, спомням си, че вареше гроздето за да махне семките ( обираше ги с решетъчна лъжица) и после го оставяше да се сгъсти или нещо такова. Ако някой знае кажете, че няма как да питам баба! Praynig
Виж целия пост
# 26
Tandoori, аз питах, но се отказах да го консервирам. Наредих го на хладно в мазата. Ако някой знае, нека да сподели, никога не е излишна някоя нова рецепта.
Виж целия пост
# 27
За любителите на лютичкото: Ароматни рязани чушлета
2 кг. чушки, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 5 глави чесън. Всичко се нарязва на дребно (чушките на колелца). Към получената смес се добавят 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, 1ч.ч. оцет обърква се и се оставя да престои 2-3 часа. След това се пълни в бурканчета и се заваряват за 10-20 минути само за вакумиране на капачката.
Виж целия пост
# 28
Харесах си някъде из нета една туршийка, в нея обаче се слагало натриев бензоат. Дали е възможно да се замени с консервантите на Йотрек? Ако да - в каква пропорция? В случая са ми нужни 3 с. л. от този бензоат, това на колко Йоткера се равнява?  Embarassed
Виж целия пост
# 29
За любителите на лютичкото: Ароматни рязани чушлета
2 кг. чушки, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 5 глави чесън. Всичко се нарязва на дребно (чушките на колелца). Към получената смес се добавят 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, 1ч.ч. оцет обърква се и се оставя да престои 2-3 часа. След това се пълни в бурканчета и се заваряват за 10-20 минути само за вакумиране на капачката.
Има ли значение модела на лютите чушки? Моите  са тънки и дълги, адски люти, ще се получи ли с тях?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия