Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 2

  • 18 852
  • 312
# 270
Аз бях веганка през цялата си бременост. Нямала съм никакви проблеми. Хемоглобина ми беше в норма. Ядях варива, ядки, зърнени, зеленчуци, плодове. Гледай да се храниш разнообразно, да имаш източници на важни витамини за бебето като Б12, Д, калции и др. Лично аз пиех и мултивитамини за бременни (подходящи за вегетарианци и вегани).
Виж целия пост
# 271
Джени, вит Д и калция са ясни, но откъде набавяш В12? От таблетки или от храната? Имам мътен спомен за едно растение, което е източник на В12 - по-точно излек от растение - соевата окара  Thinking

Също не съм си променяла храненето по време на бремеността - имах към края по-нисък хемоглобин, но го вкарах в норма с прием на хлоророфил (разните тъмно зелени..) Джени вече е изредила нужното. Иначе взимах бирена мая, пчелен прашец и синьо-зелени водорасли. Никой лекар не посмя да ми каже нещо по повод храненето ми, защото веднага го хвърлях в дълбок размисъл за неговото собствено хранене Mr. Green При мен имаше и много кълнове - домашно приготвени  Heart Eyes
Виж целия пост
# 272
Джени, вит Д и калция са ясни, но откъде набавяш В12? От таблетки или от храната? Имам мътен спомен за едно растение, което е източник на В12 - по-точно излек от растение - соевата окара  Thinking

Също не съм си променяла храненето по време на бремеността - имах към края по-нисък хемоглобин, но го вкарах в норма с прием на хлоророфил (разните тъмно зелени..) Джени вече е изредила нужното. Иначе взимах бирена мая, пчелен прашец и синьо-зелени водорасли. Никой лекар не посмя да ми каже нещо по повод храненето ми, защото веднага го хвърлях в дълбок размисъл за неговото собствено хранене Mr. Green При мен имаше и много кълнове - домашно приготвени  Heart Eyes
От обогатени с него храни(например соево мляко) и от таблетки. Тази соева окара не съм я чувала. Ама истински ли има или аналог?
 Аз пък изобщо не съм казвала как се храня Simple Smile Спестих си го, ама май трябваше да кажа, че на изследванията в 9м всичко ми беше в норма Simple Smile
Виж целия пост
# 273
Порових се малко за растителен Б12 и намерих това http://www.vegsoc.org/info/b12.html
Не била соята и производните й, а синьо-зелените водарасли и не било Б12, а аналог, но наличните тестове не правели разлика между двете  Thinking
Виж целия пост
# 274
Аз не съм пълна вегетаранка, просто не обичам месо и на месец да изям наи- много понякой резен салам. Не съм имала проблеми през бременността, просто пих желязо. Детето ми е още само на мляко, но като порасне ще му давам месо, няма да го лишавам
Виж целия пост
# 275
Днес се зачетох в една статия http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=852
искам да ви цитирам нещо от нея:
"Бебетата обичат сладки вкусове и отказват горчивите. Предпочитанията на всеки човек за храни, както и личността му, се формират през първите няколко години на живота посредством процес на социализация. Малките деца могат да се научат да харесват люта и пикантна храна, безвкусна здравословна храна или фаст фуд в зависимост от това, какво ядат хората около тях. Човешкото обоняние все още не е напълно разбрано и може да бъде повлияно от психологически фактори. Цветът на храната може да предопредели възприятието на вкуса й. Мозъкът филтрира съкрушителното мнозинство на химическите аромати около нас, като се съсредоточава интензивно върху някои и игнорира други. Хората могат да свикнат с лоши и хубави миризми. Спират да забелязват това, което някога им се е струвало непреодолимо. Ароматите и паметта са някак неразривно свързани.  Миризмата внезапно може да извика отдавна забравен момент. Вкусовете от храните в детството сякаш оставят незаличима следа и възрастните често се връщат към тях, без винаги да знаят защо. Тези ‘утешителни храни’ стават извор на удоволствие и успокоение, факт, който веригите за бързо хранене усилено рекламират.  Спомените от детството и от детските менюта с подаръци могат да се пренесат в чести посещения на възрастни хора в McDonald’s – като на ‘тежките клиенти’ на веригата, клиенти, които ядат там четири-пет пъти седмично." 
Виж целия пост
# 276
Тогава да си изповядам болката.Калина яде месо-не много,не често,но го опитва... Sad
Виж целия пост
# 277
dimitriana, ти ли й даваш?
Виж целия пост
# 278
Ами всъщност не,защото се храним педагогически още откакто навърши 5,5 месеца.Това означава,че се хравним от една чиния или поне от едно и също ястие.Но баща и не успях да направя вегетарианец и когато присъства на маса,на която се яде месо-не пропуска да покаже афинитета си.За сега никой не смее да ме критикува открито за недаването на месо,но започвам и аз да се замислям дали съм съвсем права.Не,че се свършва света,ама ме гложди едно гузно съмнение....
За да не е съвсем спам-от известно време искамда ви препоръчам яйцата на "ЕТ Ангелов".Познавам жената (това е семйна ферма) от отчетната ни тема по месеци.Аз до сега не съм виждала други яйца от свободни кокошки в пазарската мрежа (извън биомагазините),но преди време тя ни обясняваше колко много изисквания и сертификати трябва да имат едни яйца и как те ги имат.Освен това фермата с енамира на едно райско местенце край Пещера.
Виж целия пост
# 279
Димитриана, съвсем по темата си е, според мен...  Peace
Ако си убедена, че това което правиш е добре за детето, не трябва да имаш гузна съвест. Предполагам, че в семейство с веге и месояден е доста по-трудно да се намери еднозначно решение. Много хора, невегетарианци, аргументират, че ако не се дава месо на едно дете, му се бил отнемал избора. Аз не смятам така. Но всичко е въпрос на гледна точка.  Wink
Сигурна съм, че ще намериш най-вярното решение според съвестта си!
Виж целия пост
# 280
Здравейте!

Гледам вегетарианските предаванията по Фиеста ТВ и забелязах,че Тони Фиоре използва заместители на месо, кайма и разни други неща, които по принцип се правят от месо.Не си мислете, че искам да се заяждам, не,  но все се чудя, след като вегетарианците не ядат месо, защо се опитват да имитират вкуса и вида на месото чрез разни имитации и заместители?Те така или иначе точно от този вид и вкус са се отказали?
Виж целия пост
# 281
Аз съм много против тези имитации - особено разните соеви витабели, тофута и т.н. Вече се знае, че тези продукти са генномодифицирани и даже може и да са по-вредни от едно прясно месо. Аз не ги употребявам, нито имат същия вкус, нито аз имам нужда от него. До сега ядях месо само на празници, но напоследък въобще не ям и не ми липсва вкуса му, за да го замествам.
Виж целия пост
# 282
Част от т.н. заместители на месо са всъщност добре известни и прастари продукти от други култури - тофу, темпе. Водят се заместители на месе, не заради вкуса, а заради белтъчното си съдържание. Едва ли някой от любителите на месо, би го ял в чист вид, отказвайки се от подправките, които де факто "убиват" иначе не особено приятния вкус на месото.
Тофу и темпе може да се прави и от генно немодифицирана соя, може да се приготвя и вкъщи Peace
Неща (трудно ми е да ги нерака продукти!) като соева кайма, шницели и пр., които се правят от извлечен соев протеин по технологии доста различни от старите рецепти за обработка на соя... генното им съдържание е само един от проблемите.
За съжаление голяма част от тофу-то по магазините също се прави от извлечен протеин, но поне си го пише на етикета, а има и фирми, които използват класическата техника за приговянето му.

Лично аз не съм голям фен на соевите продукти и ги потребявам не повече от веднъж седмично, а на детето не смятам да предлагам докато не стане на 3 и после ще гледам да е по-рядко и в малки дози.
Виж целия пост
# 283
Също така те всички съдържат мононатриев глутамат,но има и по-простичко обясние:те просто нямат вкус на месо.Те са чисти,ненатрапчиви,деликатни,което определено не може да се каже за месото.Не затормозяват хранителния тракт по същия начин,нито съдържат холестерол...и не на последно място-никога не са сукали от майка си. Wink
Виж целия пост
# 284
Това, че съдържат мононатриев глутамат не е плюс Sad
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия