Запеканка?

  • 28 801
  • 31
# 15
Да темата е интересна.И аз искам рецептата.
Виж целия пост
# 16
7-8 едри картофа
500мл. пр. мляко
2-3с.л. брашно
125гр. масло
4-5 триъгълничета топено сирене (според на всеки вкуса.. .аз ползвам натурално или с шунка)
сирене (слагам на око)
пушено сирене (режа на тънко колкото кръгчета ми трябват спрямо тавичката - обикновенно са 6-8)
кашкавал (колкото леко да покрие картофите)

Това са приблизителни продукти. Почти винаги готвя на око  Blush


Бешамела си го приготвям по стандартния начин. Запържвам брашното в мазнина и добавам на тънка струйка докато непрекъснато бъркам млякото. Полсе и топеното сирене като не се спира бъркането да не загори. Когато сиренето се разтопи и бешамела леко сгъсти се сваля от огъня

Картофите се сваряват в подсолена вода и се отцеждат (аз си ги варя нарязани за да може като ги отцедя да ги сипя направо в тавичка). Изсипват се в тавичка и отгоре натрошавам или настъргвам ирене. Заливам с бешамела и обърквам добре. Редя пушеното сирене и мятам въ фурната за 30-тина минути. Бешамела се сгъстява и картофите поемат от него. След това вадя ястието настъргвам кашкавала и за още 5 мин във фурната- докато порозовее.

Може да се добави бекон или някакво филе.

По подобен начин, но без да слагам сирене правя и пилешко месо, като само леко запържвам месцата  Simple Smile
 
Виж целия пост
# 17
Пепи,да си жива и здрава,че сподели тази вкусна рецепта!  Hug Hug Hug Hug Hug
Ще я направя ТОЧНО както си описала....
Виж целия пост
# 18
  bouquet  bouquet И аз, и аз...  Grinning
Виж целия пост
# 19
Пепи ще го напавя в най-скоро време, за запекнак не се бях сетила да бърза вечеря след работа   bouquet
Виж целия пост
# 20
Тъкмо писах в темата за огретените, че много ги харесвам с шунка, броколи, спанак и т.н. , а сега попаднах на тази тема за запеканките. Аз ли бъркам  Thinking или огретен и запеканка е едно също newsm78
Виж целия пост
# 21
муцката, не бих казала, че е едно и също. Просто в конкретния случай писах за запеканка с картофи. По принцип запеканка е руска дума и в Русия правят какви ли не разновидности. И сладки и солени. С елда и месо, с ориз, моркови и стафиди и т.н. В случая момичетата се интересуваха от заливката за тази с картофи, която напомня на огретен, но пак не е точно това  Wink
Виж целия пост
# 22
Да, да в Годзила наистина са много вкусни, но там всички сосове са добри. Не че знам как ги правят и не мога да помогна на авторката на темата.  Аз лично заливам с малко сметана и кашкавал отгоре. Получава се много вкусно. За огретен ползвам фикса на Маги.
Виж целия пост
# 23
запис,
 ей че вкусна тема, ще следя за идейки  Wink
Виж целия пост
# 24
Аз правя следната заливка, която става като гугла: майонеза, кисело мляко, горчица и настърган кашкавал. Пропорцията е според големината на съда, но да седи по-гъсто е идеята. Слага се накрая на запеканката или ако всико в нея е готово директно се запича и воала.
Виж целия пост
# 25
Ето няколко и от мен







Виж целия пост
# 26
И от мен  Hug

Виж целия пост
# 27
Отдавна и аз не съм правила-вкусно изглеждат.....
Виж целия пост
# 28
Момичета, комбинирах някои от вашите идеи и се получи това Peace Много вкусно! Благодаря за идеите  bouquet

Виж целия пост
# 29
Заливката, която правя за запеканки вкъщи, е: 2 яйца, готварска сметана (100-200 мл), настърган кашкавал (ементал, гауда) и малко кисело мляко. Става много вкусно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия