Невероятен ягодов пай!

  • 23 153
  • 31
# 15
Здравейте на всички!   Peace
Първият ми пост ще е в тази тема.
Днес реших да го пробвам този пай, но ми се вдлети тестото след като се изпече, да не говорим,че изобщо не успях да го разточа както е описано, защото беше прекалено лепкаво. Какво би могло да се направи по въпроса.  Simple Smile  Flutter

Съжалявам, че не ти се е получило!  Sad
Точенето на маслено тесто иска практика, най-вероятно не си направила нещо правилно, защото рецептата е изпитана и просто не виждам как би могло да не се получи. Снимката е моя, правила съм го хиляди пъти този пай и не съм имала проблем, но си признавам, че често точа и практиката предполагам ми е помогнала Simple Smile.
 - Щом тестото ти е било лепкаво, значи или брашното ти е било малко, или водата ти много ( тук има значение точно с какво си мерила, мерителна чаша или не, преди или след пресяване на брашното си измерила и т.н.), а може и просто да не си могла да го разточиш добре с маслото.
- Би ли обяснила какво означава да се "вдлети" тесто за да знам как да ти помогна?
Виж целия пост
# 16
Парчето изглежда божествено.Браво!  bouquet
Виж целия пост
# 17
Ще се пробвам и аз !  По принцип с какви плодове може да се прави ? Може ли да се използват от компоти ?
Виж целия пост
# 18
Направих пая и тъкмо го сложих да се пече.
Много ми беше трудно да разточа тестото, стана ми върде меко и лепкаво. За първи път правя такова маслено тесто и това ще да е причината. В крайна сметка го пльоснах в йенската тенджерка и го размазах по дъното и стените, защото дори като успявах да го разточа не успявах да го вдигна и да го сложа вътре... Дано да стане Simple Smile)
Ако има някаква тънкост за пустото тесто, моля да я споделите за да знам следващия път.
А плънката я направих като сложих захар на ягодите и те си пуснаха сиропа, после нишесте и т.н.
Ох дано да стане, много ми се яде.
Виж целия пост
# 19
Kiraa, може и с компоти разбира се, но най-вероятно тогава ще ти отиде по-малки нишесте, защото плодовете няма да пуснат вода.  Peace

Манди, мисля скоро да пусна видео в сайта ми със стъпка по стъпка за това как се разточва маслено тесто. Мислех, че съм дала подробни обяснения, но сега си давам сметка, че може би за човек който  не е точил такова няма да е чак толкова ясно.
Като го направя ще пусна линк тук, дано да помогне на някой.  Peace

Манди, а ти маслото, което сложи с каква температура беше? Как така го размаза по тенджерата? Не го ли сложи в хладилника както съм писала? Ако има достатъчно количество масло след престоя в хладилника би трябвало да стегне много?  newsm78
А за разточването, не го ли направи в/у фолио( домакинско, алуминиево, оризова хартия?) както съм писала, за да можеш просто да го обърнеш след това във формата?  newsm78
Виж целия пост
# 20
Много вкусно изглежда. Утре ще ходим да берем ягоди и после може да го направя. Дано се получи Simple Smile
Виж целия пост
# 21
За разточването върху фолиото не съм го разбрала, пак сега го четох и пише само това :
"3. Разделете на 2 топки, покрийте с парче прозрачно домакинско фолио. Притиснете го така, че да придобие желаната от вас форма ( ако ще правите кръгъл пай- кръгла). Оставете двете топчета  в хладилника за поне 1 час ( по мое мнение повече, по-добре). Може да бъде замразявано за няколко месеца ако ви се налага.

4. Изкарвате от хладилника, разточвате на 2 кръгли листа, притискате към намазнена форма за пай единия ( краищата да останат отвън, защото ще ги завивате навътре) и правите плънката."

аз реших, че фолиото е за да не изсъхне в хладилника и старателно го покрих Grinning Grinning

Маслото го извадих от хладилника, раздробих го, направих тестото и хайде пак в хладилника за един час и нещо. Ама не беше стегнато, приличаше на тесто за пица - лепкаво, но аз го помесих малко с брашно на ръка и то стана по-добре и след като го разточих, то се разпадна Grinning
В крайна сметка го пльоснах в купата и с пръсти го оформих. Бе стана пая, поне на външен вид, още не съм го опитала. Прилагам снимка Simple Smile Няма търговския вид на пая на Тандури, но все пак ми е за първи път...

П.С.: а да не споменавам що зор видях да направя тестото бъркайки го на ръка и в крайна сметка хванах миксера със съответните приставки, но като се посгъсти тестото и започна да ми се катери по миксера. Борбата беше безмилостно жестока Grinning
Виж целия пост
# 22
Опитах го! Никак не беше зле, но поради специалната ми технология на разточване, тестото на дъното не се е изпекло много добре, но пък вкусните ягоди компенсират този недостатък Simple Smile
А всъщност неизпичането няма ли да стане винаги при положение, че плънката е толкова течна и попива в тестото или то просто трябва да е наистина тънко?
Виж целия пост
# 23
Манди, аз може би не съм го написала достатъчно ясно, но блата се разточва м/у двата пласта фолио Simple Smile Нали затова го слагаш в кръгла форма в хладилника, иначе щеше просто на топка да го завиеш Simple Smile
Понеже е си личи от снимката- дебелината на лентите дебелина на блата ти ли е? Защото ако е така е доста тънко.
А за неизпичането, по принцип зависи от фурната- ако пече по-слабо отдолу може затова да е било. Снимка на парче можеш ли да покажеш за да се опитам да преценя гъстотата на пълнежа? В смисъл това сиропче, което ти е изтекло отстрани изглежда доста като количество, не би трябвало да е чак толкова много, може да си го оставила по-рядко.  Peace

Освен това маслото ти, с което си го разточвала ( това, което се добавя) трябва да е със стайна темепратура. Аз имам и още един по-лесен начин за правене на маслено тесто, където просто слагаш на парчета маслото и точиш отгоре. Трябва да го опиша по-нататък и него Simple Smile
Поне на вкус как беше?  Simple Smile
Виж целия пост
# 24
Оууу ама то така ли бе.. ЗНачи слагаш го между два листа в кръгла форма и то се разтича по формата... Мисля още утре да пробвам тука с едни череши Simple Smile Обаче дали ако ги поръся със захар ще пуснат сок като ягодите?
А дебелината на блата отдолу ми е доооста по-дебела от лентите и доста неравномерна Grinning Grinning обаче съм сигурна, че на места е и по-тънък от лентите, защото под пръстите ми започна да прозира.. така че, ако някой пита - дебелината на блата ми е точно колкото лентите Grinning
А относно маслото за разточване... аз не използвах масло, а брашно - все едно правя питка, щото поне в питките съм спец. Simple Smile
А то трябва при разточването да добавя масло още, така ли?

Значи да обобщим... Павя тестото с гъстота.. да седи на топка около 30 секунди или щом започне да ми се катери по миксера и спра миксера, да слиза само. След това слагам в кръгла форма като "постилам" първо фолио и после го завивам пак с фолио. Слагам го в хладилника и като го извадя след час, го изваждам от нещото, в което съм го сложила барабар с фолиото и отлепям горното (или не го отлепям, не ми стана ясно), добавям или не добавям масло ( и това не разбрах) и точа докато стане с дебелина около 3-5 мм и след това, го обръщам в йенската тенджерка или формата за пай, изсипвам плодовете и слагам останалата част от тестото... Те това трябва да е вече, остана неизяснен само момента с допълнителното масло.


А за плънката... този сироп излезна отгоре след като го извадих от фурната. Пая някак си се беше надул и просто спадна и сиропа излезна. Но на мен ми се струва подходяща гъстотата поне според твойте снимки. Гъстичко беше някъде.. два пъти повече от сироп на сладко от плодове. Сложих доста нишесте, но ако трябва да го докарам по-желирано, кажи. И всъщност нишестето нали се разтваря във водата, а тя е студена, така че то не се сгъстява и при всички положения като изсипеш плънката, тя е доста течна и се сгъстява чак като се загрее.

Голямо разискване направихме на тази рецепта, обаче аз от дълго време си мечтая да направя класически американски пай, защото ми изглеждат вкусни като ги гледам по филмите и докато не го направя като хората няма да се спра Grinning

И за последно - тестото ми дойде в повече за моята йенска тенджерка, която, съдейки по снимките е същия размер като твоята. Сложих 2 чаши и половина брашно, а като че ли трябваше да сложа чаша и половина за да ми дойде точно и да стане тънко.

Тандури, благодаря ти искрено за съветите, ако не друго, то поне плънката е трепач! Grinning Grinning Grinning
Виж целия пост
# 25
Манди, намерих ти видео, което е към рецепта почти като моята!
http://www.youtube.com/watch?v=bSsqIwqrs_4

Мацката показва как изглежда и моето. Аз го правя в първата поредност, но като гледах нейното видео се сетих нещо, което може би е оказало фактор, като си правила тестото!
Може да се е размекнало и да е лепнело защото твърде много ти се е отпуснало маслото! Затова е желателно ако може да не месиш с ръце, за да не се разтапя от топлината на ръцете! Аз не отчетох факта, че ти каза че си го месила на ръка.
Трябва маслото да е толкова стегнато, че да стане на трохи тестото, а не да се меси като тесто с мая например.  Освен това аз работя на климатик, така че е възможно твоето да се е отпуснало ако е било много топло в стаята.
За да избегнеш това- ако имаш възможност сложи маслото нарязано на парченца във фризера и чак тогава почни да работиш, за да не се разтопи. Ако видиш, че много се отпуска по време на работа- пъхай във фирзера за няколко минути и после продължавай да работиш.
Освен това, може да ползваш вместо вода стайна температура ледена вода, каквато ползва девойката в клипа.  ПО този начин няма да размекваш маслото допълнително.

Ето тука второ видео как се разточва м/у пергаментова хартия:

http://www.youtube.com/watch?v=beTaPqIrFpE
Поръсваш малко брашно, отначало е твърдо, после се отпуска ( заради маслото), не натискай твърде много, за да не го накъсаш, а постепенно го разстилай. После спираш, обръщаш и пак наново.
Аз като нямам пергамент съм правила и с алуминиево фолио и с домакинско ( прозрачно) фолио, но за тях залепва повече.  Peace

Ето тука показват друг начин за правене на ръба на пая. Това е за напълно затворен пай, на който после правиш разрези отгоре ( само линии).
http://www.youtube.com/watch?v=bLMxJW1NmAU&feature=channel

Ето тука и други:
http://www.youtube.com/watch?v=5q99Cvki5to&feature=related

Ей тука и различни идеи как да направиш декорация отгоре:
http://www.youtube.com/watch?v=GaG9IqLjRhw&feature=related

Ето с лентички:

http://www.youtube.com/watch?v=Hv4809RKhzg&feature=related

За гъстотата, щом като изстине можеш да отрежеш на парче, и да не се разлее, значи е ОК Simple Smile

Успех и да се похвалиш!
Ако нещо не ти е ясно от филмчетата, питай и ще превеждам.  Peace




Виж целия пост
# 26
Ще го пробвам, обезателно.
Виж целия пост
# 27
имам един въпрос-маслото нарязано ли трябва да е 1чч?това колко гр масло е?
Виж целия пост
# 28
Може ли да се замени блата с един по-лесен вариант - натрошени на много ситно чаени бисквити споени с малко масло да кажем? Гледала съм многократно в предаването на Звездев такъв блат за пай. Дали ще стане?
Виж целия пост
# 29
Ох потекоха ми лигите още утре ще се пробвам .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия