Как се прави домашно масло?

  • 96 214
  • 413
# 15





Албена, писала съм по-горе,че го бия в шейкър и става за 15 мин.,но ръката ми отмалява......за това и не го правя често!
Виж целия пост
# 16
Докато събера достатъчно каймак, го съхранявам в хладилник без проблем.

За водата честно казано сега чувам, че трябвало да е ледена. Аз слагам хладка до леко топличка вода и така маслото ми става най-бързо, ако сложа по-топла вода, каймака сякаш се "разтваря" и трудно се избива, но и обратно, ако сложа по-студена вода - пак по-трудно се избива, не знам може с ледена вода нещата да стоят по друг начин.

Биенето може ли да стане с миксер ?

Да, аз точно така го бия.
Виж целия пост
# 17
Сега да споделя какво стана с моя опит да направя домашно масло. Разредих каймака със студена вода, видя ми се по-логично, в съотношение горе-долу едно към едно, сипах го в едбна купа и пробвах да бъркам с миксера, но се разплиска навсякъде, затова твърдо решена, че  масло ще направя, изсипах сместа в един буркан и започнах да бъркам. Бърках го около 15-20 минути и наистина маслото се отдели от млякото, едно жълто такова, чудесно. Само дето не знам колко трябва да е гъсто. Мислех, че ще стане на трохички, така като че ли съм виждала на снимки, а моето стана меко като разтопено масло, от 5 литра мляко излезе една купичка колкото шепа горе-долу. .Сега го сложих в хладилника, дано се стегне. Ако се стегне и стане добре, ще механизирам производството задължително!
Благодаря ви на всички за съветите  Grinning
Виж целия пост
# 18
И аз ще пробвам, в момента на печката изстиват 6 л. мляко, надявам се да успея да направя масло. Така или иначе каймака не го ядем. Ще бъркъм с мискера за по-мързеливо.

Albenafeld браво, че все пак си успяла да направиш нещо, като за първи път  Peace
Хрумва ми идеята каймака да се сложи в по-висок и тесен съд и да се бие с едната бъркалка на миксера, за да не се разхвърча де Thinking знам ли, аз така ще пробвам.
Виж целия пост
# 19





Момичета,буркана се затваря с капачката и се клати нагоре,надолу,като шейкър;водата да е повечко....тя не пречи.Когато се образуват зрънца,се отцежда и се притиска докато се оформи калъпче.
Виж целия пост
# 20
Маслото сега като се стегна в хладилника стана разкошно, много се радвам! Смятам да си взема сега някой малък домашен робот (и без това е на дневен ред) и с емулгиращата приставка да пробвам, мисля, че трябва да стане  Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Здравейте, докъде стигнахме - да си правим масло, сирене, кашкавал, и кисело мляко в къщи като нашите баби.  ooooh!
По темата - аз правя масло като във висока и тясна купа слагам каймака, студена вода и 1-2с.л. кисело мляко и разбивам с пасатора. Маслото става  на зрънца и тогава прецеждам, ако искам да има сол слагам още в началото.
Виж целия пост
# 22
Много хубава тема.И аз ще пробвам.Само не разбрах-взимате само каймака от 5-6л. прясно мляко така ли?А каква е разликата дали ще е от прясно или кисело мляко?Защтото имам в хладилника каймак от кисело мляко.
Виж целия пост
# 23







Аз съм правила масло само от каймака на прясно мляко,който съм събирала за 2-3 седмици.
Виж целия пост
# 24
Аз го приготвям горе-долу като Рени Peace
Кипвам 5-6 литра прясно мляко,изчаквам да истине хубаво,с лъжичка събирам каймака в буркан с винт,добавям малко студена вода ,затварям хубаво с капачката и започвам да го бия.Буквално си го бия,защото като ме заболят ръцете го почуквам от някоя мека мебел Laughing Около 20-30 мин,може и повече зависи колко усърдно съм го биела,след това то се оформя първоначално на малки гранулки,а по-късно на цяла топка ,изчеждам цвика който се е отделил,осолявам и слагам в хладилника.
Съхранявам го в таперче с капак,да не приема странични миризми и го използвам максимум 7-8 дни.
С миксера никога не съм пробвала,а иначе и аз съм виждала в детството си такъв уред дървен за приготвяне на масло ,в нашия край баба ми му казваше'чутура",ако не се лъжа newsm78
Виж целия пост
# 25
При мен с миксера не се получи. 15 минути бърках и нищо не стана.Ззащо така не знам. Остана си нещо като каймак или сметана по ъглите на съда. Никакви заченъци на масло нямаше.  Tired
Виж целия пост
# 26






Ако искаш сложи го в шейкър или буркан и го разклащай енергично.
Надявам се така да стане.Успех!
Виж целия пост
# 27
Рени, лошото е, че така ме мързи Tired Няма какво да го крия. Половин час да тръскам един буркан ooooh! няма да стане.

Имам чопър с приставка за сосове, маьонези и такива неща. С него дали ще стане?

Maria Ilva ти с пасатора колко време разбиваш?

Виж целия пост
# 28
Вивиан, да ти кажа честно не съм засичала време. Аз се водя по вида на маслото, когато стане на зрънца и спирам. Но със сигурност има поне 15мин, обещавам при следващото масло тази седмица да засека и да отразя в темичката. Нищо не ти пречи да пробваш с чопъра, но и с него предполагам не по-малко от 15-20мин. С ел.уред става малко по-бързо, но главното е че не ти окапват ръцете. Успех. Hug
Виж целия пост
# 29
Да, ще пробвам и с блендера и с пасатора. Само да не им изгорят джаджите на тия уреди, че то при толкова продължително бръмчене ...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия