Правите ли зимнина?

  • 14 716
  • 42
# 30
Правя царска туршия, защото много обичам. Като бременна омитах по един буркан от тези по 750 мл.  Mr. Green Мама замразява тиквички, пържен патладжан и разни подобни. С мъж ми си слагаме и кисело зеле - един бидон изяждаме през зимния сезон - на салатка на манджа... Пробвала съм туршия от магазин - не ми харесва - солена, но не кисела. Затова си правя всяка есен.
Виж целия пост
# 31
С това се занимавах последната събота и неделя.
Равносметка 35 буркана домати, чушки, патладжани, бамя т.е. гювеч и 35 компот от праскови.
В икономическия ефект изобщо не съм убедена но от хигиенна гледна точка   newsm10
Виж целия пост
# 32
Аз искам да си направя кисело зеле, защото много ми липсва, обаче се страхувам, че мъжът ми ще ме изгони заради миризмата. Laughing Ако някой все пак знае рецепта за 3-4 малки зелки, моля да я сподели!
Иначе не правя нищо; преди 2 години опитах да направя сладко, но не се получи; миналата година правих желе с люти пиперки (за консумация със сирена), но и то не стана и тази година изобщо няма да се опитвам.
Виж целия пост
# 33
Правим Simple Smile ама умерено.
Най-вече домати затваряме, също зеле, малко компоти, сладко, чушки-туршии разни.
Едно време беше страшно, баща ми голям ентусиаст - например каже, хайде да правим (разбирай 'правите') имамбаялдъ, донесе 2 чувала патладжани (представете си съотношението на останалите там чушки, домати, лук, чесън и прочие съставки на имамбаялдъто)...печи...бели...режи...бъркай...мамата си трака. Добре, че мина този период. А и по магазините вече има голямо разнообразие - не така добри, като домашните, но вършат добра работа, ако е на зор човек Wink
Виж целия пост
# 34
Веднъж правих кис.краставички,но тези от магазина по-ми харесват.Предпочитам да си купувам.Така ако сгафя нещо после ще ме е яд..единствено си пека чушки и складиервам във фризера newsm55
Виж целия пост
# 35
Някой знае ли как се правят кисели, зелени домати?

Зелени домати


Продукти 
10'000 гр  домати зелени
250 гр  сол морска
3 бр.  хрян корен
3 гл.  целина
20 ск.  чесън стар
1 вр.  магданоз пресен
1 вр.  копър пресен
 

Приготвяне

1.Почистете доматите от дръжките, измийте ги и ги наредете в буркани
2.На дъното, по средата и най-отгоре сложете предварително нарязаните подправки
3.Отделно пригответе саламура от 6 литра вода и солта
4.Залейте доматите със саламурата до напълване на съда
5.Ферментацията продължава 14-15 дни
6.След това туршията е готова за консумация.

 
КИСЕЛИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА
ПРОДУКТИ:
5 кг зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет
5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10-ина зърна черен пипер
няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, 1 глава целина.

Измийте доматите и ги надупчете с игла. Наредете ги в големи буркани (3-5 литрови), като между тях слагате вишневи и дюлеви листа, и подправките. Залейте ги с вода, за да измерите количеството й. Излейте водата в тенджера и отнемете от нея 100 мл. Добавете солта, оцета, разбъркайте за да се разтворят добре. С тази смес отново залейте доматите. Затворете ги с капачки и ги приберете на студено. След 3-4 седмици ще имате отлични кисели доматчета.


Виж целия пост
# 36
Оххх  ooooh! - много актуално питане имам:

КАК се съхранява зелен боб във фризера?

Трябва ли да го бланширам малко преди да го сложа в пликове?

Благодаря   bouquet
Не. Аз го мия, режа и в пликове замразявам. После вадя и заледен в тенджерата слагам.

Аз замразявам и домати. Понеже не харесвам да готвя със семките и ги махам. Режа домата на 2, беля го и с пръсти махам семките. После слагам в кухненския робот и смилам. Сипвам в чашки за кафе ( пластмасови) и замразявам. След това вадя и изсипвам с пликове и обратно във фризера. Така хем имам натурален домат за готвене, хем няма сол и не е термично обработван, а топва че е на порции е най-голямото удобство.
Нищо не правя като зимнина. Всичко заледявам.: Копър, магданоз, моркови ( пак смилам в робота), режа чушки на кубчета, бамя, тиквички на кубчета ( за супа), тиква, режа краставица за таратор ( от домашната). таратора е почти без забелжки.
Виж целия пост
# 37
ААААА забравих да кажа че печем чушки с чушкопека, белим и слагаме по 10-15 в пликчета.
Сещото правим и с патладжан. Страхотна лютеница става така. Когато ми с едояде- вадя чушки, патладжан, запържвам в зехтин лук, чесън и всичко меля в кухненския робот. Става невероятно.
Виж целия пост
# 38
Не правя,но майка ми прави и си хапвам от нейната Heart Eyes Hug
Виж целия пост
# 39
От няколко години се отказах да правя, защото нищо не изяждаме, а после изхвърляме.
Всичко го има готово в магазините - и компоти, и сладка, и лютеници, и кисели краставички, и туршии ....
Правим само смлени домати за готвене т.е. свекървата ги прави  Wink
Обаче тази година тъкмо "дадох нареждане" тази събота да се започне правенето и се оказа, че няма домати  Shocked  , от дъждовете и наводненията реколтата е унищожена и почти няма домати, а сигурно и други зеленчуци.
И при вас ли е така?
Сигурно пак ще почнат да внасят безвкусни скъпи турски домати  Sick
Виж целия пост
# 40
Да споделя своя опит.
Обикновена туршия от зелени домати /дори и леко зачервени слагам/, морковчета, карфиол, чушки, хрян и разбира се ароматни коренчета и тревички правя като ги нареждам в буркан, какъвто имам и заливам със саламура, приготвена от 13 части вода и 1 част сол. Разбира се бурканите разклащам отвреме-навреме.
А "слънчеви"  краставички правя в 3-литрови буркани така: на дъното 3 големи листа хрян, редя краставичките изправени в буркана, като набождам сух копър между тях, а отгоре ръсвам няколко скилидки чесън.  Отмервам 3 малки супени лъжици морска сол и изсипвам вътре, след което наливам вода. За капаче може да навъртите на кръгче кух копър.  Разклащам буркана, докато се размъти саламурата и прибирам тогава на тъмно и хладно.
 
Виж целия пост
# 41
Туршии-категорично не!
Домати и печени чушки-в буркани.
Останалото-във фризера-чушки за пълнене,тиквички-за пържене-на кръгчета,за готвене-на кубчета,грах,зелени подправки-замразявам ги във формички за лед,а после ги прехвърлям в плик,бамя,карфиол,броколи.
Може и да пропуснах нещо.
Виж целия пост
# 42
Правим. Сега сме на вълна сладко от смокини.


Моля за рецептата  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия