2/3 чаша сварена соя
10-15 цвеклови листа
2-3 моркова
1 глава кромид лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
Морковите се почистват, настъргват и задушават заедно със ситно нарязания лук в 1 с.л. олио и малко вода. Прибавят се сварената соя и ситно нарязания магданоз, и с получената плънка се завиват сарми. Нареждат се в йенска тенджера или тава, заливат се с 250 гр вода, прибавя се останалото олио, захлупва се и се пече в предварително загрята до 250С фурна около 20 мин. Отхлупва се и се запича още 10 минути.
Забележка: Цвекловите листа могат да се заменят с лозови, зелеви, листа от лапад или липа.
Джинджифилови котлети от соево сирене
500 гр твърдо Тофу
1/4 чаша ябълков оцет
2 с.л. мед
2 с.л. настърган джинджифил (или глава целина)
2 с.л. сусамови семена
1 ч.л. сусамово олио
1 връзка ситно нарязан зелен лук (или малки лукчета)
1 с.л. разтворено в 1/4 чаша студена вода царевично нишесте
1 с.л. зехтин
1/2 чаша соев сос.
Тофуто се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и се нарежда в дълбока тава. Смесват се соевият сос, оцетът, медът, джинджифилът, сусамовите семена и сусамовото масло. Готовата марината се изсипва върху котлетите и се оставя една нощ в хладилник. Преди готвенето маринатата се изсипва в тиган. Към нея се прибавят лукът и нишестето и се вари при постоянно бъркане, докато се сгъсти.
Соевите котлети се изпичат докато покафенеят. Преди сервиране се подреждат в подходяща чиния и се поливат със соса. Могат да се гарнират с малки лукчета и сусамени семена.
Салата със соеви гранули
1 чаша соеви гранули (за предпочитане с червено цвекло)
2 '/2 чаши студена вода
1 '/2 ч.л. сол
сокът от 1 средно голям лимон
2 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
Соевите гранули се заливат с водата и се оставят да кипнат с 1 лъжичка сол. Огънят се намалява и се варят 15 мин., без да кипят. Охлаждат се, оцеждат се и при постоянно бъркане се прибавят последователно останалата сол и лимоновия сок, зехтина и нарязаният магданоз.
Забележка: Тази салата може да се сервира , самостоятелно, както и да се използва като основа за приготвянето на други салати. Количеството е достатъчно за една порция вечеря.
Пастет от леща със соево сирене
2 чаши сварена леща (по-добре сушена, лющена)
250 гр соево сирене
1 с.л. зехтин
1/2 чаша нарязани листа от джоджен или градински чай
1 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша едро очукани орехи.
Всички съставки се смачкват на пюре и се разбъркват добре. Маже се на филии или се ползва като гарнитура.
Бързо ястие с тофу
500 гр Тофу
1ч.л. куркума
2 главички кромид лук
1 с.л. зехтин
1/2 чаша нарязан червен кромид лук
1/2 чаша нарязани гъби
1/2 чаша нарязан пресен естрагон или босилек
по 1/2 ч.л. сол и чер пипер
Тофуто се подсушава добре, ако е меко, и се натрошава в подходящ съд. Прибавя се куркумата и се разбърква добре. Зехтинът се загрява в малко вода и се задушават лука и гъбите. Слагат се подправките и се посолява. Сипва се натрошеното тофу, обърква се като се задушава още 3-5 мин. Сервира се горещо.
Сос от соя с къри
1/4 чаша соя
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. ситно нарязан кромид лук
1/2 чаша ситно нарязани моркови
1/2 ч.л. къри на прах, сол.
Соята се накисва за 20 часа, претрива се с длани, за да паднат люспите, изплаква се и се вари, докато достигне гъстотата на ябълково пюре. Охлажда се и се прибавят задушените в мазнина и вода лук и моркови. Подправя се с къри и сол на вкус и се разбива на гладко пюре. Сосът е подходящ за сурови или задушени зеленчуци.
Крем-супа от соя
4 порции
1'/2 чаши соя
1 глава кромид лук
1-2 корена магданоз
1 морков
1 парче корен от целина (или 1 стрък листа)
3-4 скилидки чесън
2 с.л. предпочитана мазнина, чер пипер и сол.
Почистената и измита соя се кисне 20 часа, след което се отцежда, измива и се залива пак със студена вода, за да се кипне, след което водата се изхвърля. Изплаква се и отново се залива със студена вода, прибавят се почистените, измити и нарязани зеленчуци и се вари до омекване на соята. Сварените зеленчуци и соята се отцеждат в гевгир, пасират се и се връщат в тенджерата, долива се малко гореща вода, ако е необходимо, и се слага мазнината. Поръсва се с чер пипер.
Пиперки пълнени със соя
1 1/2 чаши соя
8-12 пиперки
2 глави кромид лук
1 с.л. червен пипер
5-6 с.л. олио, магданоз, копър, девесил, джоджен, чубрица и сол.
Соята се накисва в студена вода за 20 часа. Водата се изхвърля и соята се сварява до омекване в нова вода. Лукът се задушава ситно нарязан в олиото с малко вода. Прибавят се отцедената соя и подправките, разбърква се и с получената смес се пълнят пиперките, които напълнени се подреждат в тавичка. Заливат се с малко вода, поръсват се с още малко олио, ако е необходимо, и се запичат в умерена фурна.
Грах със соя
1 кг грах
250 г соя на гранули
10 малки морковчета
1 глава кромид лук
1 чаена лъжичка /ч.л./ сол
2 супени лъжици олио
Ситно нарязаният лук се слага в тенджера без вода.Когато се изпари водата от лука се добавя една чаена чаша вода , 1 ч. л. сол и ситно нарязаните морковчета. Когато лукът и морковите са сготвени се добавя попарената с гореща водагранулирана соя и се слага още вода и грахта. След завирането на ястието се слага да поври на тих огън до пълното сготвяне на продуктите. Олиото се сипва след като свалите тенджерата от огъня.
Печена соя
Измивате соята, както миете ориз. Една чаена чаша измита соя накисвате в четири чаени чаши вода и добавяте една супена лъжица сода. Оставяте да се накисва една нощ. Накиснатата соя я измивате и оставяте да изсъхне. След това я слагате в плитка тавичка и печете на 180 градуса около 30 минути докато покафенее. По желание може да се посоли.
Източник: интернет