Ах, този желатин!

  • 61 408
  • 52
# 30
Късно е, мила...
Пакетчето замина с боклука навън...

Ето кое е, м/у другото:

http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xggvd.bg.html
Виж целия пост
# 31
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.
Виж целия пост
# 32
Само да добавя, че аз разтварям желатина в малко вода както са написали момичетата, но не на водна баня, а в микровълновата  Peace, много по-лесно ми е  Wink
Виж целия пост
# 33
Аз доскоро също разтварях желатина във вода  на водна баня, но вече просто прибавям към него чаша плодов сок стоплен на микровълновата и разбърквам. Става по-добро, особено когато ще се ползва за желиране на плодчета върху сладкиш.
Виж целия пост
# 34
Аз също разтварям желатина първо в малко вода, никога не съм я мерила, но е най-много стотина грама или по-скоро изсипвам първо желатина и го заливам с вода, която го покрива. Или да е малко над него. Изчаквам да набъбне и в микровълновата на размразяване за около 30 секунди до минута. Разбърквам добре и изсипвам при продуктите за желиране.
Виж целия пост
# 35
Преди да излезе на пазара това  
ползвах само желатин за заливане на плодове.Но това е страхотно става за 1 мин,и желето е гъсто,ароматно и лесно се работи с него.
Виж целия пост
# 36
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.

Бърка се докато кипне, после се смъква от котлона, оставя се една минутка да изстине и се действа Peace...
Виж целия пост
# 37
galaUSA , става въпрос за тортенгус.
 Опаковката е достатъчна за 250мл течност. Съдържанието се смесва с 2 с.л. захар и постепенно се прибавя течността ( ако се ползва консерва/компот  от праскови,кайсии или сливи трябва да се добавят 3 с.л. вода, при череши сокът и водата да са в равно количества.) Слага се на котлона за 1 мин.,като се бърка постоянно,докато кипне. Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник.

Бърка се докато кипне, после се смъква от котлона, оставя се една минутка да изстине и се действа Peace...

Хм...
Оставя се да кипне???????
Нали варенето разваля желатгина?
Виж целия пост
# 38
По-скоро на мен ми прилича на нишесте с вода. Не става прозрачно, а леко матово. По тази причина на мен пък не ми допадна. Иначе го правих точно по указанието , което ти цитирах.
Виж целия пост
# 39
Точно така, кипва, става си що-годе прозрачно, с цвета на сиропа, с който е правено (ако е светлият вариант, ако е червеният си е червено), с дребни мехурчета. Изстива по инструкция една минута и после трябва да си бърза, защото много бързо стяга.

Това е желираща заливка, но не желатин. Не става така "гумено".
Модифицирано нишесте, нишесте, желиращо вещество караген и някакъв калиев тартат (или нещо от сорта) е съдържанието Peace.
Виж целия пост
# 40
И аз си го купих преди време от Метро без да обърна внимание, че не е желатин. Не ми допадна заради нишестето. Но имам още едно пакетче, което трябва да употребя.
Виж целия пост
# 41
да ви кажа, аз така или иначе си направих тортата, сложих я в закопчаваща тава и така - в хладилника. НЕ стегна, разбира се, но пък беше вкусна ... попарка Simple Smile

Занесох и на работата - всички я харесаха. Защото наистина беше  много вкусна.

Ще си запазя рецептата, но следавщия път - с истински желатин  Peace
Виж целия пост
# 42
Здравейте. Желатина не ми е по вкуса, но всички вкъщи го обичат и днес се захванах да правя торта, в която между блатовете се слага пласт/блат от желирани малини. В момента се охлажда във фризера, но ще видя по-късно резултата Rolling Eyes
Искм да ви попитам, защо когато разводних на водна баня желатина/д-р Йоткер/, но не на котлона, сместа стана като сироп, но на повърхноста се образува пласт пяна?
Новобранка съм в използването на желатин и още имам да уча Grinning
Благодаря Heart Eyes
Виж целия пост
# 43
Искм да ви попитам, защо когато разводних на водна баня желатина/д-р Йоткер/, но не на котлона, сместа стана като сироп, но на повърхноста се образува пласт пяна?

Пяна прави, когато се бърка по-усилено с лъжичка по време на разтопяването, в друг случай не съм забелязала. Ако е разтопен в микровълнова, да не би да е заврял просто? newsm78
Виж целия пост
# 44
Да сега се сещам, че го бърках повечко Embarassed. Иначе го втечних като напълних съд с гореща вода и сложих купичката с желатина вътре и го бърках! Ще знам за напред да не го бъркам толкова!!! Предполагам това не е проблем?!
благодаря ти за отговора Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия