Някой правил ли е домашен суджук?

  • 31 273
  • 38
# 30
Айде и аз да се разпиша, откакто се помним правим суджук и пастърма, селитра не слагаме,е миналата година слагахме от готовите подправки, ама те нещо ни дразнеха стомасите и се отказахме и продължим по бабешки, подправките са както са ти писали момичетата, според вашите вкусове може да увеличиш или намалиш някои.
Пастърма втора година правя сама, че мъжо е ловджия и трябва да имаме сухо мезе за пред гости. Правя го като първо осолявам месото. Слагам го в тенджера да се отцеди от кръвта, оставям я в хладилника. В тенджерата слагам отдолу чиния да събира кръвта. След 3-4 дни махам месото и го осолявам в подправки, чер. пипер червен, кимион чубрица и каквито предпочитания имате. Прекарвам конец от единия край, и на пържината. Може да се направи и без подправките, гледам по магазините я продават само осолена, така че вс. е въпрос на предпочитания.
Виж целия пост
# 31
 Мале, каква тема. Как ми се е доял суджучец, а тук нали си нямаме. Но, още утре ще направя пастърма по рецептата на Как' Сийка. Ако успея да намеря някъде черва, може и да се пробвам за другите сладости.  Whistling
Виж целия пост
# 32

и аз я направих горе долу така .като малък гледах баб и дядо я правеха мн добре но никога не съм се интересувал до сега.

Ами вземам свинско най добре -бут.Месото се очиства от мазнини ако има много по него отгоре и се нарязва на две или три парчета дебелина може около 5-6 санта и дължина около 20 - но както дойде де. Примерно от 1,5 кг излизат около 3 хубави парчета Simple Smile

Сега за соленето -сигурно има най различни методи ама без сол няма как да се мине. Най лесния наччин според мен - вземате голяма тенджера да побира цялото месо . Слагате сол отдолу слагате месото и така ред сол ред месо абе направо да си е покрито отвсякаде със сол и най отгоре да не се показва на повърхноста Simple Smile.. и така захлюпено стои в хладилника 4 пълни дена да го кажем. Само може да хвърляте кръвта веднъж дневно .

След четвъртия ден си е поело максимално сол и се естегнало значително месото .Тогава го омивате добре със вода и хвърляте солта.
В този вид месото е малко по солено отколкото трябва ама всичко си е въпрос на вкус. Трябва да го пробвате как е на вас.Втория път като го правих оставих го да се изкисне около 3- 4 часа във вода за да пусне част от солта. Стана великолепно.
Сега е готово да се суши . По принцип е хубаво и навсякаде пише че салга под тежест месото около едно денонощие - от личен опит казвам ак ви се занимава направете го - но и без това нищо не се губи.само създава проблеми щото хем трябва да го затиснете с тежина ,хем да е нахладно -в хладилника..трудна работа Simple Smile Simple Smile

Та така де този етап аз го прескочих Simple Smile)) и ви казвам изобщо не съжелявам за нищо Simple Smile

Сега го пронизвате с дебел конец и принципмно може да започне сушенето.
В този момент аз го мача с подправките с които ще се суши за да не се занимавам повече Simple Smile

Основните са чимен и червен пипер. Чимена за тези които незнаят е доколкото и аз разбрах са смлени на прах семена от сминдух . Преди да се смелят те с епрепичали малко ама това едва ли е важно щото кадето и да отидете в магазинче за подправки ще го има мисля Wink

Чимен към то червен пипер е горе долу 1:2  после аз слагам черен пипер,риган една лъжичка сол ,4 гр захар и правя каша като добавям бяло вино .Кашата се прави като гъст сос нещо такова.С тази смес -наричат я кайзерова смес мажите месцето си вече . МОжете да го оставите едно денонощие в хладилника да отлежи с нея .И все пак да не емного рядка че ще ви направи поразии Simple Smile))

Вече е готово за окачване да се суши Simple Smile Да е на проветриво хладно място.Тука всеки сам си го измисля.След седмица е готово за консумация. Държите го да се суши в зависимост как ви харесва. Като стане окончателно готово си го прибирате в хладилника увито във фолио или в найлон.

Някоии препоръчват да е в камерата но едва ли има смисъл от това - просто продукта се консумира толкова бързо че едва ли трябва да иам притеснения в това отношение Wink ) Simple Smile

Успех на всички .Това си е моя начин просто - всеки може да си импровизира по собствено желание стига да е ентусиаст Simple Smile


 
Виж целия пост
# 33

  За да съм максимално точен ето няколко снимчици Simple Smile

 

Виж целия пост
# 34
Ние, за по-бързо и качествено изсъхване на суджуците и пастърмата, ги "поплоскваме" отвреме навреме, за да излезе отвътре влагата. Като изсъхнат достатъчно, прибираме в торбички в хладилника да има за верни приятели, като дойдат на гости.
Виж целия пост
# 35
Здравейте, реших се и аз да изкажа мнение по въпроса за суджука понеже вече 6-та година си го правим у дома.Тази година го провесихме да съхне на 2 януари и днес го опитахме и вече е готов.Сега за рецептата- ние го правим само от телешко месо но който желае може да сложи исвинско на 10кг.телешко 2кг.свинско.Месото е само от бута без мазнина.На 1кг.месо се слагат сол-23гр. чер.пипер-3гр. кимион-3гр. индийско орехче-1,5гр.чубрица-2гр. захар-3гр.Месото се напязва на парчета горе-долу колкото детско дървено кубче.Слагат се подправките и се омесва.Оставя се да престои така 24 часа,като от  време на време се разбърква.На другия ден се смила и напълва в червата.Пробожда се на няколко места с игла и всеки ден се приплескват леко с бутилка.От 20кг месо излизат към 40 суджука зависи от размера им.Когато изсъхнат ги увивам една по-една с найлоново фолио и ги прибирам във фризера.Така имаме суджук до средата на лятото.По въпроса за селитрата правили сме съз и без селитра разликата е никаква.Селитрата служи единствено за запазване на червения цвят на месото.Същата работа върши и захарта.Успех в приготвянето на суджука и да ви е сладко!    
Виж целия пост
# 36
 Айде и аз да се разпиша. Направих пастърмата по рецептата на Кака Сийка и стана ракошна. Излишно е да казвам, че вече няма.   Blush   chef
Виж целия пост
# 37
Направихме пастърма, но ме е страх да я закача на тавана, заради топлото време. За сега я държа в хладилник, но не виждам някаква особена разлика, а стои повече от седмица  newsm78
Виж целия пост
# 38
И ние всяка година си приготвяме домашни суджуци. Черва / сурови/ не купувам от месарските магазини, а от 1-2 магазина/които от години посещаваме-там има и подправки за дом.наденици и суджуци/  купувам хартиени или изкуствени. Имат различна обиколка, но като цена - 10 м са 2 лв . Тази година взехме плоски. Каймата я правим- на 6 кг свинско/от плешката/ добавям 4 кг.телешко. Подправки на всеки килограм една равна кибритена кутийка сол=22 гр., чубрица, 10 гр. смлян кимион и 10 гр. чер. пипер.--> това е за 10 кг. кайма. Преди пълнене нарязвам червата, завързвам в единия край и ги накисвам в хладка вода. После по едно се нанизват на машинката за мелене и се пълнят. За мелене и пълнене ползвам това:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия