CRLN, не се коси. Така е трябвало да стане. Ние с тая мания покрай кърменето, явно забравяме,
че участниците са двама. Мен от сега ми става мъчно като й давам пюренцата и след това ми суче по съвсем малко. Дечицата ни порастват, ама сякаш много бързо лети това време и не можем да им се нарадваме
Кики, радвай се, че вие сте добре. Колата няма какво да я мислиш
Леле мами, дадох преди 2 дни пюренце моркови с картофи на ХИП и се видях в чудо. До сега моркови давах само домашни, но ми свйршиха, а не бях давала отдавна и реших да взема пюренце. Е няма друго толкова оранжено нещо. Как няма да се къхарите как се изпират лекета от моркови. Тя Ева уж не цапа много като яде, ама около устата й винаги има от пюрето и аз го бърша с лигавника. Ей едвам го изпрах тоя лигавник после. Около устата й стана оранжево, едвам го измих. А акото й - то едно червено - оранжево, в първия момент като го видях така се стресирах, помислих си че е кръв. Никой не може да ме убеди, че няма оцветители в тея пюрета. И това го даваме на децата си
За съжаление във Варна си нямаме био магазин, в който да продават био зеленчуци и плодове. И поръчах онлайн от София. Ей такова чудо не бях правила, куриерите бяха изумени като разбраха, че пратката е плодове и зеленчуци Ама много по-добре така. Довечера ще ги прибера във фризера.
За черешите - ето какво съм си отделила като информация за тях от постовете на Косе босе /всеки сам ми решава за захранването кое е добре за неговото дете, не приемайте информацията като закон/:
Череши
- може 8 м., най-добре 10-12 м.
- след 12 м. при стомашен дискомфорт
- пюре може след 6-7 м. (в комбинация с други плодове)
- препоръчват се и след 18-24 м., но поради опасност от задавяне
- сурови череши - тежки за стомахчето поради ципата, фибрите и пектина – може след 10 м., зависи от детенцето
- слаб алерген
- да не са сред първите плодове
- подуване на стомахчето: не са леки за храносмилането (поради ципата, фибрите и пектина в суровите плодове)
- полезни: витамини (С и А най-вече), минерали (калций, калий и др.)
- диуретично и разхлабващо действие
Проблемът с пресните череши е тяхната смилаемост и затова се включват на по-късен етап. Иначе не са алергизиращи, рядко участват в кръстосани алергии и по правило не предизвикват непоносимост. Въпреки че не се препоръчват сред първите плодове, все пак са сезонни и може да се предложат по-рано - имат много добър витаминен и минерален състав.
Една особеност на черешите, която е важна от гледна точка на захранването, е че термично обработените череши са значително по-лесно смилаеми. Пресни безспорно е най-добре, но ако детенцето чувства някакъв дискомфорт, по-добре на пюре или на сок (това е добра алтернатива, защото се избягват проблемните фибри, пектин и обвивка, а се запазват витамините).
Голямо предимство е, ако са домашни, защото черешите са сред 12-те вида плодове и зеленчуци, които задържат най-много пестициди.
* най-много пестициди: ябълки, череши, грозде, праскови, нектарини, круши, ягоди, малини; картофи, целина, спанак, камби
Иначе аз череши не съм дала още. Замразих домашни във фризера, ще дам на по-късен етап. Замразих и грах, че ми дадоха домашен А довечера ще сложа и от получените тая сутрин моркови, тиквички и ябълка. Вече 2 рафта във фризера са резервирани за Ева, на нас също са останали два. Но плодовете и зеленчуците тепърва излизат, така както е тръгнало за нас няма да остане нито един рафт. Накрая ще слагам май нашите неща във вратичките на вратата на фризера, ама какво да се прави, всичко в името на малките съкровища