Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......

  • 432 312
  • 474
# 465
Дано да не е пускано това оформяне.
ПОСТЪПКОВАТА СНИМКА Е НА СИМКА ГЕОРГИЕВА ОТ КОЯТО ИМАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА ПОКАЖА.

ПАМУК ПОГАЧА НА КИФЛИЧКИ




Виж целия пост
# 466
Питка-цвете

[imghttp://media.snimka.bg/s1/3860/033964827.jpg?r=0]http://[/img]







Виж целия пост
# 467
Момичета, много вдъхновяващи идеи и истински произведения на изкуствата показвате! Аз се включвам с една молба: какво тесто е подходящо, за да се оформят някакви вкусотии с формата на шестици?
Виж целия пост
# 468
Момичета, много вдъхновяващи идеи и истински произведения на изкуствата показвате! Аз се включвам с една молба: какво тесто е подходящо, за да се оформят някакви вкусотии с формата на шестици?

Всяко тесто за питки е подходящо ,само формата трябва да измайсторите. Peace
Виж целия пост
# 469
Видове декорации за питка

1. Декорация от същото тесто за питка:
Добавя се колкото може брашно към тестото, за да стане много твърдо и се оформят фигурките. Това тесто малко увеличава обема си, заради маята в общото. Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък непосредствено преди печене. Придобива цвета на питката, но ако се поръси с брашно, може да побелее.



2. Декорация от брашно, сол и вода.

Тази декорация не остава бяла, придобива цвета на питката.
Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.

Накрая на този клип се вижда резултата:
https://www.youtube.com/watch?v=MktI8nGfo60

3. Декорация от равни количества сол и брашно(1:1), вода.
Тази декорация остава бяла, но е много солена, оформят се хубави фигурки. Може да се работи със силиконов молд и други формички за фондан. Ако са много тънки, може и да покафенеят.
Най-добре е да се използва много фина сол, защото и оформянето ще е по-лесно. С малко по-едра сол трудно се оформя декорация, може да се разпада.
Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.
Може и 15 мин. преди питката да е готова, но изработените фигурки трябва да са тънки, за да изсъхнат добре.
Може отделно да се изсушат (на слънце или фурна (хубаво е на 100 градуса с леко притворена печка))и после да се добавят върху изпечената и изстинала питка. Лепят се с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват около час -два да залепнат добре.
А така предварително изсушени, могат да се сложат и върху намазаната с жълтък питка, непосредствено преди печене (жълтъкът е лепилото, може да се използва и вода да залепнат върху втасалата питка)



4. Декорация от пакетче нишесте (60-70гр.), 120-140 брашно (двойно от нишестето), около 80мл вода, ч.л. сол
  Тази декорация я правя на око. Трябва да стане твърдо тесто като пластелин. Ако се наложи, се добавя брашно до нужната консистенция.
Оформянето е лесно и приятно.
Може да се използват силиконове молдеве и други формички за фондан.
  Слага се върху питката, след като е намазана с жълтък, непосредствено преди печене.
Може и 15 мин. преди питката да е готова, но изработените фигурки трябва да са тънки, за да изсъхнат добре.
  Може отделно да се изсушат (на слънце или фурна (хубаво е на 100 градуса с леко притворена печка))и после да се добавят върху изпечената и изстинала питка. Лепят се с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват около час -два да залепнат добре.
  А така предварително изсушени, могат да се сложат и върху намазаната с жълтък питка, непосредствено преди печене (жълтъкът е лепилото, може да се използва и вода да залепнат върху втасалата питка).
Декорацията става бяла и красива. Не е вкусна, но може да се консумира.




5.Парено тесто: Брашно, сол, вода.
Една чаша вода завира на котлона, добавя се половин ч.л. сол и 3 чаши брашно. Бързо се омесва тестото. Трябва да се омеси твърдо, за да може фигурките да станат добре.
Може да се ползват молдове и други формички за изработване на фигурките.
Слагат се върху питката 8-10 мин опреди да е готова изпечена. Залепят се с белтък.
За да има  питката и самата декорация, след като са поставени фигурките, цялата питка се минава с четка, потопена в захарен сироп.
Това е украинска рецепта. Руските, украинските, белоруските и тн. питки са сладки! Затова и повечето декорации също. По-надолу ще видим...
Ето я и Лиана, която всъщност каза тази рецепта:




6. Сладка декорация с парено тесто. Взела съм я от руски учебник.
Както казах вече, руските питки са сладки и сладки декорации вървят на вкуса.

Вода, захар, мед, вода

На котлона завират 90 мл вода, 90 гр захар, 45 мед (аз слагам една супена лъжица). Това завира и се слага настрани да изстине. След това се добавя брашното. Трябва да може да се меси добре. Тестото е еластично.
  Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
  Декорацията се слага върху втасалата и намазана питка с жълтък. Тогава остава светла след печене, но ако е много силна фурната, може да потъмнее.
  Обикновено се слага 10-15мин. преди питката да е готова изпечена.
  Украсената питка може да се мине с четка, потопена в захарен сироп преди да се допече. Така ще има красив блясък.




7. Кафява сладка декорация:  
  Вода, захар, мед, вода, какао

  Напомням, че тези сладки декорации са за сладки пити.
  На котлона завират 90 мл вода, 90 гр захар, 45 мед (аз слагам една супена лъжица мед), 2-3 с.л. какао. Всичко завира и се слага настрани да изстине. След това се добавя брашното. Трябва да може да се меси добре.
  Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
  Декорацията се слага върху втасалата и намазана питка с жълтък.
  Обикновено се слага 10-15мин. преди питката да е готова изпечена.
  Украсената питка може да се мине с четка, потопена в захарен сироп преди да се допече. Така ще има красив блясък.

Освен какао, може да се изпозлват други натурални продукти, за получаване на желания цвят (разбира се за всяка декорация може да се използват и сладкарски боички, но лично на мен не ми изглежда добре, естетично и НАТУРАЛНО).




8. Идва ред и на любимите ми декорации, които напоследък използвам!
 Сладка декорация с белтък:
 1 белтък, 20мл. масло (разтопено), 10мл. прясно мляко, 2с.л пудра захар, брашно.

Всичко без брашното се разбърква с миксер и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин.  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък смесен с будра захар, може и само с белтък.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък.
Тази декорация остава бяла, но не напълно. Има съвсем леко сив оттенък, но като цяло си е бяла.



9. Солена или неутрална декорация с белтък:



Белтък, 20мл. масло (разтопено), 10мл. прясно мляко, сол на вкус, брашно.
Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък (ако в тестото за питката има лъжица-две захар, няма да навреди на вкуса).
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Тази декорация остава бяла, но не напълно. Има съвсем леко сив оттенък, но като цяло си е бяла.
Последно й добавих мак и смляна чиа за по-интересен цвят. По-долу на снимките ще видите.




10. Сладка декорация с жълтък
1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), 1-2 с.л. пудра захар.

Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя е с белтък и пудра захар, може и само с белтък.
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък.
Декорацията е светла с лек жълтеникав цвят.






11. Солена или неутрална декорация с жълтък.
1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), сол на вкус, брашно

Всичко без брашното се разбърква и се добавя по малко брашно. Когато тестото може да се меси с лекота, е готово.
Може да се използват молдове и формички за оформяне на фигурките.
Слагам я 15-20 мин  преди питката да е готова изпечена, лепя я с белтък.
Предварително може да се изпече в печката и после да се залепи върху изстиналата питка с гъста кашичка от брашно и вода. Трябват 1-2 часа да се залепи добре.
Украсената питка преди допичане може да се мине със захарен сироп за блясък (ако в тестото за питката има захар, мисля, че няма да навреди на вкуса (все пак българина е свикнал със солени пити).
Декорацията е светла с лек жълтеникав цвят.




12. Декорация с жълтък и червен пипер.

1 жълтък, 20мл прясно мляко, 20гр масло (разтопено), сол на вкус, 2 ч.л. червен пипер.

Както споменах малко по-нагоре, не обичам да използвам сладкарски боички за декорацията на питите. Дойде март и исках да украся питката. Първоначално мислех върху готовата питка да сложа за красота истинска мартеничка, но ми хрумна това с черевения пипер.
Процедурата е същата като при номер 11. Мисля че се получи добре с истински натурален цвят, а не изкуствено червено.




Виж целия пост
# 470
Мириана, страхотни неща си споделила! Благодаря, точно такава информация търсех!
Виж целия пост
# 471
И аз благодаря за полезната тема, но сега ви открих.  Днес доста се потрудих да оформя питка.
Виж целия пост
# 472
Момичета, страхотни сте! Имам нужда от съвет - Освен с молд за букви, мога ли по друг начин да направя букви за украса на една питка за абитуриент? Слънчев следобяд куланарки!  chef bouquet bouquet
Виж целия пост
# 473
Аз режа декоративното тесто на тънки лентички и оформям.
Виж целия пост
# 474
Може и от фитилче, но няма да станат толкова перфектни. С него можеш да наподобиш ръкопис.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия