Кисело зеле

  • 53 597
  • 102
# 60
Зелето не беше ли мъжка работа ?
Не, само ракията!
Виж целия пост
# 61

Зелето не беше ли мъжка работа ?

Разбира се.. особено когато остане и требе някой да го изхвърли посред лято.  Mr. Green
Голям кеф е да евакуираш целия блок.  Joy
Виж целия пост
# 62
Сигурно и жената се евакуира предварително.  Grinning
Виж целия пост
# 63
Сигурно и жената се евакуира предварително.  Grinning

Как да и обясня че повече от пет зелки не са ни необходими.. но и трябваха години за да схване.. накрая го товаря барабар с бидона и някъде дълбоко в прованса проблема се решава.  Laughing
Тази година има напредък.. само на седем, осем зелки сме.  Laughing
Виж целия пост
# 64
Сладурчета туршиите се консумират до март месец... След това търсите начин да я разкарате от дома си  ... кой ял - ял...
не чакайте да се стопли времето и да засмърди ... защото този аромат ще ви остане в нослетата и после ще ви се отще да консумирате този забележителен витаминозен зимен коктейл... Laughing 

Виж целия пост
# 65
 Чак се чудя как правите по 6-7 зелки, аз правя бидон 120л , 2 чувала зеле, това са поне 30-на зелки и не стига Wink. Ама вие ракия не пиете, за какво ви е нарязано на салатка кисело зеле с червен пипер, сарми не ядете, свинско (с изСвинение към горките животинки  Laughing) със зеле - също ....
Виж целия пост
# 66
Права си Маманет.  Laughing

Но виж от сока направо съм очарован.. сутрешното бульон- трезве.. е незаменимо.  Mr. Green

ramlim.. предпочитам киселите краставички  Laughing.. не всички обичаме кисело зеле.
Пък и как го виждаш за мезе на уискито ???  Laughing
За ракията обаче няма мезе което да не и отива.. най вече пък свинските пръжки, пушената сланината на скара.. дори и със студена водица върви.  Laughing
Честно.. зелето го намразих в казармата.  Naughty
Виж целия пост
# 67
Аз въпрос имам. Нашето зале за втора година хваща "пелена". Каква може да е причината и има ли начин да се избегне? Благодаря!
Виж целия пост
# 68
... Нашето зале за втора година хваща "пелена"....

Обикновено, когато му е малко солта става така. Но ако става въпрос за периода след март, тогава е нормално  Wink.
 Всъщност за да няма образуване на "сага" се "бухат" здраво разни химикали спиращи развитие на ферматанцията и въобще на всичко, което се движи вътре в бидона. Но аз предпочитам да има малко "пелена" , отколкото да прекалявам с химията!
Виж целия пост
# 69
Става въпрос за сега. И тази и предходната година се получи.
Виж целия пост
# 70
 Слага се натриев бензоат, някои казват 1г на литър вода, т.е. 100г. на един бидон  #Crazy. Аз слагам максимум супена лъжица и то при нужда. Когато започне да образува сага слагам половин лъжица, даже по-малко, след седмица ако има нужда - още малко.

 Зеле не се прави на прекалено топло, да речем септември на южната тераса или в маза до абонатната на ТЕЦ-а  Grinning!

....
Пък и как го виждаш за мезе на уискито ???  Laughing
....
Че кой говори за такива шльокавици  Grinning!
Виж целия пост
# 71
Ей затова са по-удобни бурканите. Правиш един-два големи, като вземат да свършват слагаш нови, и така докато има интерес. Така правиш малки количества които се изяждат докато са пресни и не застояват, няма време да образуват сага така че няма нужда от химии, и няма останало смръдливо зеле напролет. Просто застъпваш партидите така че винаги да има, и като омръзне, спираш и не се разправяш с вкиснати бидони. Иначе как го опазвате цял бидон цяла зима не знам... Пелена не ами сигурно приказва вече до февруари  Crazy
Виж целия пост
# 72

Аз въпрос имам. Нашето зале за втора година хваща "пелена". Каква може да е причината и има ли начин да се избегне? Благодаря!

Продават едни решетки дето се слагат най отгоре върху зелето.. отделно жената слага лозови пръчки върху решетката.. и накрая слага три камъка да натискат положението.
Но всеки ден претака.. досега не е имало пелени.
Може и да бъркам..
Виж целия пост
# 73
Нашето е затиснато, а мъжа ми претака всеки ден. Може и да е топло. Избите ни са топли, а и времето не "дава ръка". Предната година също беше доста топличко до Коледа. Благодаря за отговорите.
Виж целия пост
# 74
Ей затова са по-удобни бурканите. Правиш един-два големи, като вземат да свършват слагаш нови, и така докато има интерес. Така правиш малки количества които се изяждат докато са пресни и не застояват, няма време да образуват сага така че няма нужда от химии, и няма останало смръдливо зеле напролет. Просто застъпваш партидите така че винаги да има, и като омръзне, спираш и не се разправяш с вкиснати бидони. Иначе как го опазвате цял бидон цяла зима не знам... Пелена не ами сигурно приказва вече до февруари  Crazy

 Peace
И аз така правя, вътре на топло става за няколко дена. То това с бидоните си е по-скоро традиция, ама каци трябва.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия