Веганството - да споделим опит - 11

  • 42 862
  • 740
# 600
П.С.adelinda, дано не съм разбрала погрешно това, което си написала. За какви по-.точно маслини става въпрос? Предполагам купени в магазин? Но пак ми се вижда пресилено това за обработката им! Тези домашно приготвените, които си опитвала какъв цвят бяха?
Виж целия пост
# 601
Просто има маслини, при които се ползва железен глюконат - оцветява ги в черно. Пише си и на кутия/буркан за въпросната съставка.
Но това не значи, че няма и натурална черна маслина. Бяхме го коментирали преди много време тук из темите, но не намирам с търсачката. Simple Smile
Ние си правим вкъщи от 3 години като купуваме сурови.
Виж целия пост
# 602
danilu - полезна информация от източника!

Вери, удобно ли е да споделиш рецепта за маринатата за маслини? Сега като прочетох се замислих, че наистина това е чудесен вариант - аз много ги обичам с дафинов лист. Познати в Гърция и Турция си ги правят точно сами. И danilu каза, че си правят у дома. Знаете ли къде в България биха могли да продават сурови маслини?
Виж целия пост
# 603
Сигурна съм, че съм писала за маслините; исках да намеря, но не се получава. Странно защо...нищо.
Ето линк за мариноването:

http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/domashni- … rinovani-maslini/

Същевременно намерих това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=652886.msg21970618#msg21970618

и това:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=536186.msg17777417#msg17777417

което пък ме накара да се върна в добрите стари времена Wink
на тема 2 и 3, но засега не се сблъсквам с дискусията.

Намерих я:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=511572.msg17212646#msg17212646

и цялата 125стр
Wink
Виж целия пост
# 604
да си призная имам спомен, че на няколко пъти сме ги обсъждали маслините, но не си спомням за линкове с инфо за мариноването им, затова много благодаря за труда, Вери   bouquet

сега остава да потърся къде в софия продават сурови маслини
Виж целия пост
# 605
Аз мога да споделя личен опит за маслините. Тук черните и зелените се приготвят по различен начин.
Зелените се чукват с чук, така че да се сцепят. Ако сте по свободни може да отделите костилката, аз все на бегом ги приготвям, че сезонът на зелените маслини съвпада с доста напрегнат период в работата ми. Поставям в буркан със солена вода, която трябва да сменяте в продължение на около седмица, докато загубят горчивината си. Съхранявам ги в последната солена вода и могат да престоят няколко години-за две гарантирам. Когато ми трябват изваждам необходимото количество от буркана, изстисквам ги леко и ги заливам с оцет и вода 1/1. Добре е да престоят поне час. Отново се изстикват леко и се гарнират със зехтин, накълцан на много ситно магданоз и люто пиперче или сухи домати смлени.
Черните маслини, узряват доста по-късно, към края на ноември и началото на декември. Тях ги надупчвам с дебела игла, поставям ги в панер, наръсвам с много едра сол и всеки ден ги обръщам и ако е необходимо добавям сол. Моите ги закачам под един навес на закрито и проветриво място. Необходимо е да престоят по-дълго време за да станат сладки. После се очистват от солта и по-голямата част ги замразявам,когато ми трябват, вадя от фризера, оставям да се отпуснат, не е необходимо много време,около15 минути, нарязвам или овкусявам, или добавям към някоя манджа,например картофена или зеленчуци готвени, останалото количество заливам със зехтин в буркан. Скривам от мъжо, че той ги свършва много бързо Naughty
Ето и един чудесен начин на приготвяне на черни маслини, без много врътня. Набирам, завивам в алуминиева хартия(станиол) заривам във въглените на камината,става и във фурна. С хляб са чудесна вечеря.
Вери, благодаря за инфото!
П.С забравих да напиша, че слагам и леко смачкан чесън или ситно нарязан такъв.
Виж целия пост
# 606
Купих си сирийско сладко от фурми в стъклен буркан. То прилича на гъст сироп. Натурално- пише състав - захар, фурми. Нищо друго. Да, обаче капачката не пукна при отваряне. Не е било херметично затворено и се притесних. Как трябва да бъде според вас? Като купувам шипково сладко винаги пука капачката. Какъв риск има ако е без пукане?
Върнах ги тези фурми. Искам обаче да си купя пак нещо такова сиропесто и ще търся на ново място.
Виж целия пост
# 607
Мигла, не мога да помогна особено.
Възможно ли е да е внесено в голям контейнер и след това да са го разфасовали в буркани?
Виж целия пост
# 608
Сладкото от фурми на сирийския производител си е така, и на мен ми е правило впечатлениече че не се развакумира при отваряне.
Виж целия пост
# 609
Благодаря, момичета  Вери , Mooimeiske Hug
Виж целия пост
# 610
Момичета,
почти седмица никой не пише. Simple Smile Хайде разнообразете малко динената диета, моля.

Днес ( в отпуск съм) реших да зарибявам любимия с веганска манджа.
Направих кюфтета от сурова леща ... и май почти ще си ги изям сама. Simple Smile
При това опростих доста рецептата поради нежелание да ходя до магазина.

Така тя е в следния вид:
250 гр. леща, накисната от предния ден ( трябваше само 3 часа , но организацията се обърка ... така количеството леща стана повече)
3 - 4 клончета прясна чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 - 3 супени лъжици вода от лещата, ако пасаторът трудно я мели.
Та - всичко в пасатора, малки топчета от сместа - в брашно и - в горещо олио.

В нета ще намерите и по-сложни рецепти, но гарантирам, че и така е много вкусно.

Виж целия пост
# 611
Аз на хубава диня още не съм попаднала. Все са едни такива розови, недоузрели или червени, но меки. Не знам дали заради по-хладното лято тази година или просто нямам късмет като ги избирам.
Виж целия пост
# 612
white flower , едно време често правех, но аз слагам лук, магданоз и доста подправки. мъжът ми много ги харесва, а на мен не ми харесва пърженето. скоро не съм правила.
Виж целия пост
# 613
И аз не пържа. Пека ги в керамичен тиган.Имам предвид кюфтетата  chef
Аз съм на диня. От доста време попадам не бах попадала на  сладки дини. Преди няколко дни си купих една, че за мен сама не ми се готвеше и се оказа много вкусна. Ям си  сама, че мъж ми е след операция на стомаха и засега му давам бебешки манджи.
Днес си правих прясно зеле с малко соя, която бях накиснала за соево мляко. Да, обаче вчера, попаднах на готово такова в Лидъл, дето цената му е една трета от това, което купувам от билковата аптека, та реших да я сготвя.
Виж целия пост
# 614
И аз не пържа. Пека ги в керамичен тиган.Имам предвид кюфтетата  chef



не стават ли сухи? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия