Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 669 885
  • 1 374
# 45
Пъпеш не бих въвела по-рано от 8-9 месеца.
Ето една ориентировъчна таблица, кога кой продукт се въвежда

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/1043/77/
Познавам добре тази таблица, но в нея за пъпеш нищо не се говори и честно казано, не разбирам, защо не би давала - аз дадох, но той пък не го харесва засега.
По отношение на захранването - лично аз не харесвам захранването с плодово пюре. За по-адекватно намирам захранване с оризова ( а след това и други безглутенови) каша (за по-чувствителни деца- храносмила се лесно, няма толкова фибри) или зеленчуково пюре (за здрави деца, без история за стомашно-чревни проблеми). По принцип в плодовете има много естествени захари, но дори и естествени, пак водят до нарушаване на баланса на нормалната чревна флора. Захарите се разграждат от гнилостни бактерии, а не от бифидобактериите и от лактобацилите, които са нормалната и здравословна чревна флора, която също гарантира по-спокойното протичане на захранването. Peace
Виж целия пост
# 46
Точно в таблицата, която съм дала пъпеша и ананаса са в графа 9 месеца. Тъй като захраних Любомир доста късно плодовете почнах да му въвеждам на 8 месеца. Пъпеш естествено му дадох спрямо сезона, но и да беше сезон по време на захранването му бих го дала като 3-ти или 4-ти плод, което е пак не по-рано от 8-9 месечна възраст.
Виж целия пост
# 47
Пепи,
извинявам се, грешката е моя ! Не знам, как не видях пъпеша и ананаса! Аз въобще късно съм въвеждала...чак сега лятото пъпеш, нали сега му е сезона, а миналата година лятото бяхме още само на кърма
Виж целия пост
# 48
Млечна детска супа
Прясно мляко 50 мл, ориз (грис) 5 г, сирене 5 г, масло 3 г, жълтък 1/4, вода 60 мл.
..................

Супер идейки Peace
Имам въпрос - как се мери 5 г. сирене или 3 г. масло  newsm78
Виж целия пост
# 49
Супер идейки Peace
Имам въпрос - как се мери 5 г. сирене или 3 г. масло  newsm78

ТУК има мерки със супена и чаена лъжица- винаги може да сложиш 1/2 лъжичка Wink
Виж целия пост
# 50
И аз да попитам,някои от рецептите са в доста големи количества,могат ли да се съхраняват някък си и колко време?
Виж целия пост
# 51
И аз да попитам,някои от рецептите са в доста големи количества,могат ли да се съхраняват някък си и колко време?

Или си намаляш пропорционално количествата или докато е топло затваряш в бурканче и като изстине го слагаш във фризера. Ще ти издържи 10-на дни поне  Wink
Виж целия пост
# 52
И аз да попитам,някои от рецептите са в доста големи количества,могат ли да се съхраняват някък си и колко време?

Или си намаляш пропорционално количествата или докато е топло затваряш в бурканче и като изстине го слагаш във фризера. Ще ти издържи 10-на дни поне  Wink
Във фризера съхранявам от месец (ако са с месо) до 6 месеца (еднокомпонентни плодови и зеленчукови) Simple Smile Нямали сме никакви проблеми.
От захранването така съхранявам .. та досега вече с манджи всякакви.. Винаги има нещо за спасяване на положението Simple Smile
Виж целия пост
# 53
Да,аз също в бурканчета съхранявам във фризера   Peace
Виж целия пост
# 54
Срам не срам ще питам и аз Simple Smile
Как се готви по-точно на пара ? Mr. Green И да попитам за плодовите пюрета трябва ли да минат на топлинна обработка преди това ?
Виж целия пост
# 55
Някой има ли рецепта за домашна доматена супа със сирене, правят я в кухнята. Колко варите доматите?
Виж целия пост
# 56
Срам не срам ще питам и аз Simple Smile
Как се готви по-точно на пара ? Mr. Green И да попитам за плодовите пюрета трябва ли да минат на топлинна обработка преди това ?

Аз слагам 4-5 пръста вода в тенджерка, а плодовете или зеленчуците ги слагам в гевгир и покривам с капак. Сурови плодове мисля че може да се дават след 6м. или 2 месеца след захранването, но пак зависи какъв е плода. Аз сурови съм пасирала банан и пъпеш.
Виж целия пост
# 57
Срам не срам ще питам и аз Simple Smile
Как се готви по-точно на пара ? Mr. Green И да попитам за плодовите пюрета трябва ли да минат на топлинна обработка преди това ?

На пара - трябва ти или уред за готвене на пара, или кутия, която да може да издържа в микровълнова фурна, или тенджера, я която да може да се слага приставка за готвене на пара.
Ако е уред - той си готви сам, има инструкции.
Ако е кутия (обезателно трябва да се увериш, че е от подходяща пласмаса, да не се сгърчи от топлината в МВ!), слагаш вътре парченцата от каквото там с много малко вода на дъното - съвсем-съвсем малко. Готвиш в МВ, като на всеки няколко минути разбъркваш и проверяваш дали са готови. Така се готвят почти изцяло на пара.
Ако е тенджера - приставката се слага на дъното - тя обикновено има крачета (приставката, не тенджерата) и под нея се сипва малко вода, а отгоре се слагат продуктите и се вари. Като заври водата, каквото е горе, се сварява на пара.

След 6-ти месец повечето плодове могат да се дават сурови, само настъргани или пасирани - или намачкани с вилица, ако бебето вече яде по-груби консистенции. Това е и по-добре, защото не се губят ценни съставки при топлинната обработка. Ако плодът е по-твърд (ябълка, да речем), можеш да попариш само, ако те притеснява идеята за суров плод, но и сурова е добре.
Виж целия пост
# 58
Срам не срам ще питам и аз Simple Smile
Как се готви по-точно на пара ? Mr. Green И да попитам за плодовите пюрета трябва ли да минат на топлинна обработка преди това ?
Има специални уреди за варене на пара.Аз имам такъв отдавна.Преди да си го купя използвах гевгир-пак става ,но не е като в уреда,то е покрит,ястията стават по-бързо и има съществена разлика във вкуса.Аз готвя на бебчето си ,а и не само на него изключително и само на пара.Така се запазват до 70% от витамините в  зеленчуците.Аз ви съветвам да си купите уред,вместо гевгир-разликата във вкуса е огромна,не само заради бебето ви,а и заради самите вас.Всички сме яли картофена салата,сварете картофите в уреда,като предварително ги нарежете на едри кубчета и ще видите-стават като масло!!!Има различни уреди-с една,с две,дори с три кошници-те са една върху друга.Най-евтините са малките,с една или две кошници.Когато искате да варите два или повече зеленчука и уреда ви е с две кошници/те са една върху друга/наредете в долната кошница по-твърдите зеленчуци,като моркови,картофи,зелен фасул,зеле,а в горната кошница по-меките-тиквички,патладжани,чушки.Когато готвите тиквички на пара слагате по-малко вода в уреда,защото тиквичките се разводняват и контенерчето отдолу с водата се препълва и може да направи беля.Можете да готвите също риба,царевица,грах,месо-всякакво,просто трябва да видите в таблицата според продукта на колко време да нагласите таймера.Има и такива уреди на Мулинекс/те са малко по-скъпи-към160-170лв/чийтокошници са с много ситни дупки и мрежички и можете да варите дори ориз.Аз ви препоръчвам на WS TELESHOP,той е около 45лв.и е доста добър.Ползвам го вече четвърта година,почти всеки ден и съм доволна.Импровизираки през тези години мога да ви дам доста рецепти,стига само да желаете.И едно запомнете от мен-няма по-вкусен зеленчук от този приготвен на пара.Не се мъчете с разни гевгири и т.н.,купете си уред-хем е по лесно,хем по-вкусно.В Технополис,в Техномаркет ще откриете такива уреди-цените им варират от 70-80-100-170лв,в зависимост от големината и марката,иначе всички са с едни и същи функции.Това е общо взето от мен,надявам се да съм помогнала.
ПС-Плодовите пюрета е по-добре плодовете да не се варят на пара,защото се изсушават а и захарите им губят качествата си тъ-като отиват във водата.Плодовите пюрета аз ги правя така:измивам и обелвам плодовете,слагам ги в малко вода ,колкото да се покрият и ги варя на бавен огън докато омекнат.После водата ,в която са вряли я прецеждам и я давам на детето,като компот,без захар,тя е достатъчно сладка-не я изхвърляйте,в нея има доста минерали и плодова захар,а е изключително богата и на калий.След като отстраните водата пасирайте плодовете,и ги опитайте-може да добавите малко захар,ако е необходимо,но в повечето случаи не се налага,особено,ако сте избрали добре узряли/не презряли/плодове.А единствените плодове,които не се варят,са дините и пъпешите-отстранете само семките на динята и я оцедете малко след това я пасирайте/е става малко редичко но пак е добро/А пъпеша по същият начин.И при двете не е необходимо да се добавя захар.Аз знаете ли какво правя на моят мъник-в купичка слагам обезмаслено прясно мляко,две-три парченца пъпеш  и го разбивам с пасатора-става страхотен шейк,много го обича,а и наскоро една приятелка ми каза,че бебето и не обичало пъпеш,казах и да пробва със шейк,оказа се,че малката доста го харесала и сега и прави доста често.Айде стига толкова засега,ще се радвам,ако съм била полезна на някоя от вас.
Виж целия пост
# 59
а имало някакъв уред за готвене на бебешка храна, който кълцал и задушявал на пара, после пасирал. Някой да знае какъв е?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия