Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-вкусната лютеница на света

  • 47 504
  • 88
# 15
Ама разбира се!
По-вкусна от лютеницата на мама може да бъде само лютеницата на баба.  Laughing
Виж целия пост
# 16
А аз искам да ви помоля да препоръчате някаква марка доматено пюре ? Предполагам, че и на други ще им е от полза подобен съвет.
Виж целия пост
# 17
С малко закъснение, но пък преди сезона на лютеницата:

20кг червени чушки
10кг консервен сорт домати
5кг моркови
5кг патладжан
сол, захар /мед/, олио и кимион - на вкус

Чушките и патладжана се пекат, морковите се варят малко, за да се мелят по-лесно, доматите се изцеждат. Подправките задължително се добавят, когато лютеницата е почти готова.
Виж целия пост
# 18
Аз правя от години една и съща.Става и за апартаментни условия Grinning
Лютеница с мед:
5 кг червени чушки,изпечени и обелени
1-1,400 кг доматено пюре
1 к.ч.мед,може и повечко
1 ч.ч олио
сол и черен пипер на вкус
Технологията е същата както при останалите-смилат се чушките,добавя се пюрето и останалите подправки и се кипва на котлона.Насипва се в бурканчета и се стерилизира.
Виж целия пост
# 19
От 3г правя лютеница по тази рецепта:
5кг.червени чушки(печени,обелени,смлени)
1кг.моркови(леко сварени,да омекнат за да се смелят)
0,800гр, домати(смлени)
сол и захар на вкус
1ч.ч(непълна)олио
Става много вкусна и е подходяща за апартаментни условия,както казва ДДимитрова.
Виж целия пост
# 20
От много време се каня да направя домашна лютеница. Много благодаря за рецептата ще пробвам и ще пиша дали съм успяла. Стискайте ми палци.  newsm17
Виж целия пост
# 21
elektra872009 ,ще успееш,рецептите са трудоемки,но пък не и сложни и определено вкусът си заслужава.Успех и да се похвалиш с чудесна лютеница!
Виж целия пост
# 22
  Здравейте, аз нямам рецепта за лютеница, но смятам да опитам тази на Кака Сийка и ще пиша за резултата.
  Знам, че темата не е за апетитка, но не мисля, че пък цяла тема трябва да отворя, та ще питам вас. Може ли някой да ми каже рецептата за т.н. балдъзино или още балдъзина апетитка? Мисля, че рецептата е от ботевградския регион.
Виж целия пост
# 23
Имам няколко въпросчета към теб Как` Сийка за тази вкусна лютеница
Количеството на тези продукти , които си посочила в прясни състояние ли е, защото на почти на всякъде пише както тук например "20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)" - та мисълта ми е 20кг сурови чушки или 20 кг печени примерно...
Другото, което се чудя е , защото аз нямам готово доматено пюре, в такъв случай колко килограма пресни домати ще са ми нужни
И третият въпрос (за сега) е колко горе-долу като цена ти излиза да направиш една доза от тази лютеница ?  newsm78 благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 24
Около 20-25 кг сурови чушки, които се пекат, белят, мелят и т.н.
Количествата са приблизителни, защото зависи от качеството на зеленчуците, а и от цените.
За доматеното пюре не мога да кажа от колко кг сурови домати се получава, защото досега винаги майка ми го правеше с домати собствено производство. Освен това много зависи и от сорта на доматите - дали са консервни (за предпочитане) или салатни (които са по-воднисти).
За цена също не мога нищо да кажа, защото много зависи кои от продуктите купуваш и на какви цени. Започнах да правя домашна лютеница сравнително отскоро, когато качеството на тази в магазините стана под всякаква критика. Досега винаги е било на сметка. Трудът, естествено, не се брои.
Тази година за първи път ще купувам абсолютно всички съставки, дори и доматите, та ще видя каква ще излезе накрая калкулацията, че като гледам цените на пазара... Надявам се да не излезе по-скъпа от тази в магазина. Но дори и цената да е същата, за качеството изобщо няма база за сравнение (да ме прощават производителите).
Аз също още се чудя колко килограма домати да купя. А не ми се рискува с готово доматено пюре...
Ако някой може да препоръча качествено такова, ще му бъда много благодарна, защото ще ми спести много труд и време.
Виж целия пост
# 25
Някъде прочетох, че от 5кг. домати, получаваш 1 кг доматено пюре, на мен ми трябват 9 буркана Омния , което е равно на 36кг домати, по мой изчисления, което ми се струва доста...
Виж целия пост
# 26
Едва ли е много, даже ми се струва малко. Колко са 36 кг домати? Един-два кашона...  newsm78
Виж целия пост
# 27
Имам едно питане, направих си лютива лютеница,по скоро подправка, но може да се маже.Не е подходяща за чувствителни небца и за малки деца Mr. Green Кило червени чорбаджийски чушки, сварени с вода, сол, оцет, захар две суп. л., после добавих доматен сок и доварих. Като изстина смлях(защото ако пасирам докато е горещо, ще си изплача очите и ще изкашлям орталъка) изсипах в буркани, затворих добре и стерилизирах за около 20мин. Понеже ми остана малко, го затворих в буркан и затапих(покрих с тънък слой олио сместа, та да не се окислява,макар че мм я излапва за нула време) с олио и се сетих, че в останалите буркани няма олио. Капачките клокнаха,т.е. се прибраха с пукване, след като изстинаха,ама се питам, дали да ги наредя в шкафа,или за сигурност да ги държа в хладилника, като са без олио? Благодаря, ако някой има повече опит и познания по въпроса и сподели!
Виж целия пост
# 28
Някъде прочетох, че от 5кг. домати, получаваш 1 кг доматено пюре, на мен ми трябват 9 буркана Омния , което е равно на 36кг домати, по мой изчисления, което ми се струва доста...
Сега прочетох поста! Ми как ще правиш доматено пюре? Тук, в Сициля е голяма врътня, защото не се вари, а се суши на слънце. Помня, че веднъж, като ходихме на гости у една жена, която правеше в момента, ме попита, дали съм в цикъл. Не се пускат в къщата жени с месечен цикъл, когато се прави дом.пюре newsm78 Thinking #CrazyЕ, изумих се де! не ми и казаха как точно се прави, защото е нещо като тайната на занаята Laughingи май се прави от определен тип домати. Иначе, това индустриалното май се дехидратират смляните на пюре домати, или им се отделят семките. Сподели, ако имаш някакъв специален подход и не си от тайните служби,де(в смисъл, ако е нещо като тайните на баба)!
Аз правя чушкено пюре, на мястото на печени чушки, когато си правя лютеница,която изчезва за нула време. А и пестя врътня около огъня,която си е много важно.
Виж целия пост
# 29
Доматено пюре се прави много лесно.  Laughing
Мелят се доматите с машинка за мелене на месо, която има специална приставка за отделяне на семките и люспите. Има ръчни, има и електрически. Добре е да се използват консервни домати, защото са по-месести и нямат много семки.
След това полученият доматен сок се прецежда през тензух (оставя се да престои няколко часа, докато съвсем се сгъсти) и пюрето е почти готово. Или го използваш веднага, или го затваряш в буркани и стерилизираш, за да го използваш по-късно.
Другият начин за сгъстяване е с изваряване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия