Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 303 227
  • 1 151
# 1 050
Баница на Ренко

Рецептата не я знам,но винаги я правя по един и същи начин. Обикновено с две кори,за едно ядене да е.Три яйца,малко олио и сирене,ама на око,да стане като каша.Разпределям сместа по равно (горе-долу),навивам на охлюв и слагам обилно масло.Студено,на парченца нарязано.Тя си го поема всичкото.После с чаша боза,ядеш и ревеш Yum
Виж целия пост
# 1 051
Баница на Морена, препоръчана от rummi_pl

Ето я баницата на Морена. Правя я за нова година с късмети (то май само тогава правя баница) Grinning

1 пак. кори (ползвам Бела)
останалото ми е на око общо взето, та:
плънка:
сирене о-о 300г
яйца 4-5
кис. мляко 2-4 с.л.
малко олио

150-160г масло , разтопено
1/3-1 ч.ч пр. мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и ставям настрани ... така с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната Simple Smile) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета , поливам с останалото масло и с прясното мляко...пека на 180-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.

Пробвала съм и други вариянти, като например с майонеза но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого Sunglasses.
От свеки ми е рецептата.
Виж целия пост
# 1 052
Сиропирана баница с локум на рула, препоръчана от Лиляна

Необходими Съставки

кори за баклава - 1 пакет

ЗА ПЛЪНКАТА
яйца - 4
захар - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 5 с.л.
бакпулвер - 1 бр.
локум - 3 кутийки

ЗА СИРОПА
вода - 3 и 1/2 ч.ч.
захар - 2 и 1/2 ч.ч.
ванилия - 1 бр.

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сиропът. Оставя се да изстине.

Смесват се и се разбиват продуктите за плънката с миксер до еднородна смес.

Вземат се две кори, намазват се с по 3 супени лъжици от плънката. Разнася се с четка по цялата кора.

Нарежда се локумът на тясната страна и се навива на руло. Рулата се подреждат в леко намаслена тавичка.

Пече се на 170 градуса за около 15 минути или до златист цвят. Нарязва се и се залива топла със студен сироп.

Хубаво е до отлежи за да поеме сиропа.
Виж целия пост
# 1 053
Баница на Алечка

Аз никога не съм правила баница с прясно мляко. Слагам кисело (половин кофичка, да речем) с малко сода, яйца (4-5) и сирене (на око, да има). С обикновени кори съм правила само.  Всичко обърквам в купа, слагам две кори,  ръся щедро плънка и масло и така. Разрязвам баницата преди да я изпека. Ако ми се види малко плънката (ако съм сложила по-малко яйца да речем), в купата наливам малко водичка или газирана вода, да обере останалата плънка и заливам баницата. Никога не ми е ставала суха, винаги е сочна.

Sesylle
Баница правя като Алечка, но на пакет кори слагам цяла кофичка кисело мляко с лъжичка сода.
С мляко не я харесвам.
Виж целия пост
# 1 054
Идеи за хрупкава баница

Лилянa
Аз баницата я обичам суха, да е хрупкава и препечена. С нищо не я заливам и пръскам. С кисело мляко яйца и сирене ми е плънката и навивам на две успоредни рула от всеки край на кората, ако ме разбрахте...

Mößbauer-Effekt
Хрупкава препечена баница обичаме и ние. Правя я с яйца, сирене, масло, газирана вода и никакво мляко.
Виж целия пост
# 1 055
Сиропирана баница с локум, препоръчана от belinda

Срам ме е много, ама не мога да си намеря рецептата за баница с локум. Знам кой ми я даде и ще я поискам пак, явно съм я била записала на хвърчащо листче. Децата като бяха малки, често я правех, но при последния ремонт такива хвърчащи листчета наринах и изхвърлих, че не ми се гледаше едно по едно кое какво е.
Но поразгледах в нета и мисля, че това е рецептата.
Такава беше и моята - корите се мажат с кексово тесто, нареждаш локума, навиваш, после сиропираш. Само не помня в моята да е имало орехи. Обаче те си вървят с локум, така че...Ох, много е вкусна тая баница. То не е баница, де, само името такова. Десертче.

Необходими съставки:
точени кори 12 листа
яйца 3 броя
брашно 1/2 чаена чаша
захар 1 1/2 чаена чаша
орехи 1/2 чаена чаша
бакпулвер 1 чаена лъжица
локум 2 кутии
ванилии 1 брой
олио 1/2 чаена чаша

Първата стъпка от рецептата за сиропирана баница с локум е подготовката на плънката за баницата. Нарежете парченцата локум на четири, а орехите на ситно. Можете и да смелите орехите, но е по-добре да ги нарежете на дребно, за да се чувстват в плънката. Брашното, ½ чаена чаша от захарта, олиото, яйцата и бакпулвера до получаване на еднородна каша.
Идва момента да навиете вашата сиропирана баница с локум. Взимате един лист от точените кори, намазвате го със част от сместа с яйцата и захарта и върху него поставяте втори лист от корите. Сместа с яйцата е гъста и най-лесно можете да намажете кората с четка, а ако нямате четка – направо с ръка. В тесния край на кората нареждате плътно парченца локум и част от ситно нарязаните орехи, след което навивате на руло. Поставяте готовите рула плътно в предварително намазана с олио правоъгълна тава и печете в загрята на 180 градуса фурна, докато баницата придобие златист цвят.
От останалата една чаена чаша захар, ванилията и две чаени чаши вода приготвяте захарен сироп, който слагате да заври, докато захарта се разтопи напълно. С горещия захарен сироп заливате изстиналата баница с локум и оставяте да поеме сиропа за 3-4 часа.
Виж целия пост
# 1 056
Руски борш на her_76

Правя  бульон - най добре от свинско или телешко рагу , дълго време хубаво да уври и избистри . Слагам и два картофа , които после се намачкват вътре . Слагам дафинов лист и няколко зрънца бахар, малко черен пипер , две -три скилидки чесън  и сол . Оставям да ври на слабо.
През това време задушавам с малко мазнина -аз ползвам зехтин , но може и олио една глава лук в тиган , нарязвам на ситно червена чушка , настъргван морков, няколко домата( може и консерва )  или настъргани или на ситно , една лъжица червен пипер и настъргани червено цвекло - една малка главичка . Всичко това в тигана се задушава докато омекне.

Докато това става нарязваме на ситно две шепи зеле и още два - три не големи картофа на кръгчета и слагаме в тенджерата с бульона да къкри.
След като сместа в тигана се сгъсти и излишната течност - иЗпари го слагаме в тенджерата при всичко останало . Вари се още 10-15 минути за зелето и картофите и е  готово .
Сервира се с лъжица сметана и пресен магданоз нарязан на ситно по желание


Виж целия пост
# 1 057
„Мързеливи сарми“ на Titina

Всички съставки като за сармите, но и зелето се нарязва на ситно. От сместа се оформят топчета, овалват се в галета ( аз ги овалвам в смлени ядки) и се пекат. Поднасят се с доматен сос
Виж целия пост
# 1 058
Шницели на rire

Това което отличава шницела от кюфтето, е че се пържи панирано. Правиш си смес като за кюфтета, но вместо хляб слагаш ч.л. сода. (кайма, яйце, лук на вкус, подправки и сода). Панировката я правя с яйца и брашно. Две яйца, на едното белтъка го разбиваш отделно на балончета, взимаш шепа кайма и си оформяш шницела малко по-малко от дланта ти и редуваш в яйцата, в брашното, в белтъка и после в тигана в сгорещено олио. Вадиш на кухненска хартия да дръпне мазнината и ядеш.
Виж целия пост
# 1 059
Сладкиш от бутер тесто със замразени плодове на mariat

Слагаш на дъното на тава бутер тестото. Боцкаш го с вилица, за да не се надуе и леко запичаш. После добавяш плодовете, но преди това може да ги минеш на тиган с малко захар. Изсипваш върху бутер тестото и печеш отново. Може да си запазила малко от тестото и да го наредиш на ленти, които си минала с жълтък. Изстива, режеш и поднасяш с бита сметана. Това измислих.
Виж целия пост
# 1 060
Воловани със замразени плодове на Titina

Печеш воловани от бутер тестото.
Да видим дали ще обясня добре. Основа плътен кръг, отгоре се нареждат ( обикновенно са два) круга със същият размер но с дупка в средата. за да се слепят горните кръгове се маже с вода.
И за неразбралите от обяснението и снимка http://prikachi.com/images/375/9494375X.jpg
Запържваш плодовете със захар. Истудяваш сместа и разбиваш с маскарпонето ( последното с дървена лъжица, да не ти се пресече). Пълниш кошничките със сместа и отгоре роза от разбита сметана ( украсена с плодове)
Варианта е да изпечеш тестото на фунийки и да напълниш фунийките
Виж целия пост
# 1 061
Лесна торта на Тарталета

Да споделя рецептата за тортата, която импровизирах. Оказа се супер сполучлива, няма да съжалявате, ако я пробвате! Лесна е на всичкото отгоре.

Разбиват се 4 яйца с 1 ч.ч. захар на пухкав крем. Отделно се смесват 2 ч.ч. брашно с 2 ч.л. бакпулвер. На котлона се стоплят 4 с.л. мед; като заври меда, се добавя 1ч.л. сода; медът шупва и става на пяна; маха се от котлона.
Към яйчената смес се добавя брашното, но вече не бъркаме с миксер, а с шпатула. Накрая се добавя и меда, както и половин ч.ч. смлени орехи. Това е за един блат, излиза дебел и се разполовява като се опече.

Крем- 1 течна сметана се разбива с малко пудра захар. добавя се маскарпоне( аз сложих сирене крема от Лидл); разбива се добре. Отделно се смесват 250 г дулсе де лече и 2-3 с.л. заквасена сметана. После се смесват двете смеси.
Блатовете се сиропират с прясно мляко.Тортата се поръсва обилно с крокан. Съжалявам, не успях да я снимам.
Виж целия пост
# 1 062
Пай с ябълки и круши на Тарталета

Тестото се прави от 200 г меко масло, 300 г брашно, 100 г захар; като стане на трохи, се добавят 100 мл топла водичка. Замесва се меко тесто и се оставя за 20- 30 минути в хладилника.
За плънката- 2 ябълки и 2 круши се почистват и нарязват на кубчета. Карамелизират се 5 с.л. кафява захар с малко масло и се добавят плодовете до омекване. Изцеждат се от сока и се смесват с 2 ч.ч. счукани орехи и малко галета.
От тестото се застила тава за пай и се надупчва с вилица да не се надига. Запича се, слага се плънката и от останалото тесто се запечатва с ленти. Откъм външен вид не ми се получи, че не си прецених тестото за лентичките, но за вкуса гарантирам!
Виж целия пост
# 1 063
Ябълков сладкиш на Anyyyone

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
един бакпкувер
Орехи и канела по желание
3-4 ябълки

Първо белиш и режеш ябълките на малки парчета,не много малки де,да се усещат,примерно четвъртинката ябълка на 3-4 кубчета. После разбиваш яйцата със захарта,добавяш олиото,накрая брашното с бакплувера. Ако обичате канела,може да сложиш 1 лъжичка,аз не винаги слагам. Смесваш ябълките и сместа,изсипваш в намаслена или с хартия за печене тава,ръсиш с орехи и печеш. В моята фурна става за около 30 мин на 180 градуса. Това е. Винаги се получава и се изяжда за норматив.
Виж целия пост
# 1 064
Спаначена супа на landlake5

Спаначената супа я правя като зеленчукова крем супа (лук, моркови, чушка, картофи), последено добавям спанака и пасирам след като поври около 5-7 минути с него. Не слагам мазнина и не задушавам зеленчуците в масло. Гарнирам я със сирене или бучка масло (според предпочитанието) и крутони, запечени със зехтин и пармезан.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия