Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 749
  • 1 151
# 930
Зимна салата на zwarte tulp

Една от любимите ми зимни салати с печени чушки, кисели краставички, червен боб и червен лук.
Виж целия пост
# 931
Двойно шоколадови напукани снежни сладки, препоръчани от Meredith_Grey

Само че аз ги правя без шоколадовия чипс и само с бяла захар.

Продукти:
1 и 1/2ч.ч брашно
3/4ч.ч неподсладено какао на прах
2ч.л бакпулвер
Щипка сол
1/2ч.ч масло
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
1ч.л течна ванилия
1 и 1/4ч.ч шоколадов чипс или начупен на много малки парченца шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята

1ч.ч=240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл

Приготвяне:Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавете шоколадовия чипс и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.

Загрейте фурната до 180С(350Ф).
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и паставете върху хартията в тавата за печене, на около 4 см едно от друго.

Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавейте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки извадете върху решетка и оставете до пълното им изстиване. Съхранявайте в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за 48бр. сладки.
Виж целия пост
# 932
Бърза бисквитена торта на Sesylle

1пак. шоколадови бисквити (Еверест ползвах)
стафиди
1ч.ч. орехи
4-5с.л. кафява захар
канела
ванилия

за крема
1л. прясно мляко
9с.л. грис
9.с.л. кафява захар (може да се сложи повече)
1ванилия

Бисквитите се натрошават на ситно, орехите също и се разбъркват с останалите продукти.
Слага се да заври млякото със захарта и на тънка струйка се добавя гриста. Бърка се до сгъстяване.. Добавя се ванилията.

В тавичка с хартия за печене се изсипва половината от крема, върху него се поръсва с 2/3 от бисквитите. Отново крем и бисквити.
Оставя се на студено 3-4часа.

Определено ми беше по-вкусно с грис, отколкото с нишесте. Не го очаквах.
Виж целия пост
# 933
Баница с праз и сирене на alina_si

Аз задушавам нарязания праз, след това нстрошавам сирене с ръце и чуквсм 3-4 яйца. Сипвам на корите и навивам стегнато руло от две кори. Така ги редя едно до друго в тавата  на фурната. Отгоре мажа с един жълтък с малко разтопено масло. Става чу-дна.
Виж целия пост
# 934
Салата с праз и сирене на Тонка*

Нарязвам праза, натрошавам сирене, бухам вътре майонеза и 2-3 лъжици кисело мляко и става супер.

etty775:
Тонка, направих ти салатата с праз, добавих червена чушка, изяде се, другия път ще добавя и пушено мИсо 😀.
Виж целия пост
# 935
Салата с праз и извара на Sesylle

Аз правя салата с извара и ситно нарязан праз и черен пипер. Изварата от Лидл в кутийките.
Виж целия пост
# 936
Салата с червен боб на Тонка*

Червен боб с риба тон, кисели краставички и малко царевица.

raja_nikol
И моята, още по- лесна от на Тонка- кутийка червен боб от Лидл с праз, чудно!!!
Виж целия пост
# 937
Салата с праз на anjelika_lety

ММ прави и една проста салатка с праз - нарязва го на диагоналчета, овкусява със сол, оцет, зехтин/олио и червен пипер.
Виж целия пост
# 938
Зимни салати с домати и праз

Светкавица
А аз обичам домати от консерва с малко олио, сол и ситно нарязан праз, чудна салата за зимата.

ДжеНа
Белени домати от консерва-домашна, с праз/лук,олио/зехтин, магданоз и маслинки си е класическа зимна салата.С препечено хлебче и сиренце.Мням.
Виж целия пост
# 939
Невероятно вкусен сладкиш с пълнеж от крем, препоръчан от vanini*

Продукти:

За блата:

3 яйца

1 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. прясно мляко

1/2 ч.ч. олио

1 и 1/2 ч.ч. брашно

3 с.л. какао

1 бакпулвер

1 ванилия

 

За крема:

Можете да приготвите крем от готови пудинги - нужни са ви 2 пакетчета и мляко и захар, колкото е посочено на опаковката.

Другият вариант е да си направите ванилов крем по нашата любима изпитана рецепта.

 

Приготвяне:

Първо, пригответе блата - разбийте яйцат със захарта на пухкав крем. Добавете олиото и млякото и бъркайте още.

Отделно смесете сухите съставки и ги добавете към яйчената смес. Разбийте за последно. Изсипете сместта в намазнена тавичка или използвайте хартия за печене. Печете 20-25 минути в загрята на 180 С.

Пригответе крема в зависимост от начина, по който сте избрали.

След като блатът е готов, оставете го да изстине за малко. И следва забавната част - правенето на дупки.

За дупките може да използвате инструмент за почистване на чушки, цилиндричен флакон или какъвто и да е подходящ инструмент, с който да направите кръгли дупки. Не изхвърляйте остатъците от блата.

Когато дупките сте направили дупки по целия блат (както на снимките), започнете да ги пълните с готовия крем. Първо, сипвайте крем във всяка дупка, накрая разсипете останалия отгоре.

Накрая смелете остатъците на трохи и ги поръсете върху десерта. Така ще има завършен вид.

Оттук нататък имате избор при декорацията. Можете да украсите със сладкарска сметана, кокос, ядки или плодове по избор.
Виж целия пост
# 940
Медена торта, препоръчана от alina_si

Съставки:
Блатове за медена торта
За сметановия крем:
заквасена сметана 20% – 500 г
захар – 300 г (1 ч.ч. + 2 ч.ч./л)
За крема от кондензирано мляко:
•   Кондензирано мляко – 360 г
•   Масло – 200 г
За поръсване:
Бисквити по желание (най-добре от маслено тесто)

Приготвяне на ястието
Приготвяме два забележителни крема за медената торта: сметанов и крем от кондензирано мляко.
1.   Разбиваме сметаната със захар, като добавяме по 1 ч.л. захар.

2.   А кондензираното мляко разбиваме с маслото. Маслото трябва да е със стайна температура, но не прекалено меко.

3.   Поставяме крем по избор в чиния и поставяме отгоре корите - така най-долната кора ще е най-мека, напоена с крем.

4.   Правим цялата медена торта, като редуваме двата крема. Не е важно в каква последователност ще мажете блатовете. Важно е друго - колкото повече крем има, толкова по-вкусна и нежна ще е тортата.

5.   Начупваме бисквитите и ги смиламе в блендера.

6.   Обилно посипваме с трохите бисквити тортата отгоре и отстари. Оставяме да престои на стайна температура за 1,5-2 часа и прибираме в хладилник за 6 часа, а най-добре - за нощ.

7.   И не казвайте, че това не е вкусно!))

raja_nikol
Аз не я правих по този начин. Моята измишльотина беше- 1 малка кутийка маскарпоне, 1 кондензирано мляко, 1 заквасена сметана, всички от лидълските. Смесва се всичко с тел за разбиване. По средата много и отиват сушени сливи на парченца и орехи, но те са по желание, орехите може и отгоре за поръсване. Може и сладко от боровинки. Най- важното обаче е да имаш ринг, в него сглобяваш, кремовете са течни, но попиват идеално.
Виж целия пост
# 941
Печено сирене Халуми на Down Under

Вадиш го от водата, омазваш оребрен тиган и го запичаш.

Алтернативен вариант, слагаш го във фолио с подправки, мед, орехи и пак запичаш.
Виж целия пост
# 942
Идеи за салати с червено цвекло/панджар

Hri_s
Правя си една салата с цвекло, целина и моркови. Слагам и тиквени семки, понякога и орехи и овкусявам.
Иначе панджара го режа на кубчета, варя го така и после примерно го смесвам със салата от зеле и моркови. Също не се усеща толкова миризмата му.

Флорче
Червено цвекло обичаме и двамата. Сварено го купувам. Напоследък го правя на салатка с царевица, копър, зехтин и малинов оцет. Мляс! Аз лично и без нищо мога да го ям, само сварено.

Жълто Цвете
Червеното цвекло го ядем настъргано на салата (ситно, в робота) заедно с моркови и бяла ряпа (дайкон, дългата). Подправям с лимонов сок и зехтин и става .... мммм, вкусна витаминозна бомба през зимата.

viliandar
поръси салатата от сурово цвекло с прясно запечен на сух тиган белен слънчоглед. Става трепач

selleste
Панджар ядем през ден. На мен само на сок ми удря на пръст, на салатка с морковки, зеле, ябълка, към зелевата салата или сварен на кубчета с чесън си е чудно.
Виж целия пост
# 943
Меденки, препоръчани от Hri_s

Продукти

150 г кафява захар
200 г  мед - ако се е захаросал, трябва предварително да го разтопите на водна баня
1 яйце
150 г меко масло
550 г бяло брашно
2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил
канела
карамфил
ром или есенция
кората на 1/4 лимон

За декорация използвах готови цветни топчета и белтъчна глазура (роял айсинг)
Използвах тази рецепта:

2 белтъка от големи яйца

2 ч.л пресен лимонов сок

3 ч.ч (330  гр.) пудра захар, задължително пресята

Начин на приготвяне

Захарта и медът се разтапят на слаб огън. Слага се содата и веднага се маха от котлона. Сместа се изсипват се в дълбока купа, добавя се яйцето, маслото и двете лъжици ром и се разбива с миксер до получаване на пухкава смес. Прибавя се брашното и подправките и се омесва гладко тесто. Завивате го във фолио и го прибирате в хладилника за няколко часа. Вадите, разточвате на кора с диаметър около 0,5 см и изрязвате сладките с помощта на формички. Подреждате фигурките в тава върху сладкарска хартия и печете в предварително загрята фурна (170 градуса) за около 8-10 минути. Оставяте да се охладят и може да декорирате.

Разбивате белтъците до пухкав сняг с връхчета, добавяте пресятата пудра захар и лимоновия сок и продължавате да бъркате, до получаване на смес малко по гъста от лава. Изсипвате я в сладкарски пош и декорирате с най- тънкия накрайник.

Е, аз нямам сладкарски пош и действах по много по примитивна процедура. Напълних най- обикновено пликче, отрязах връхчето и украсих с него:)
Част от сладките предварително бяха залепени две по две с мармалад от касис по средата.
Виж целия пост
# 944
Чипс от тиквички или патладжани с кашкавал на Barefoot Kontesa

Пръскам със зехтин спрей и ги пека на грила отгоре на фурната и като ги обърна веднъж от всяка страна и поръсвам с кашкавалите и те като се запечат стават хрупкави от кашкавала. Повече ми харесва патладжана така, но нямах вече от него.
Режа с ножа и каквото стане. Патладжаните бяха уникално вкусни, но моите не са тънки, а леко дебелички и така остават мекички вътре, а отгоре запечени с корички от сиренца. Мням!



katiABV
За тиквичките - аз ги пускам на някое ренде - на онези приставки, дето правят тънки филийки. И после суша...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия