Всичко за киселото мляко

  • 26 919
  • 110
# 90
Ние в нас купуваме "Роса" и за прясно и за кисело. Смятате ли, че е добро. newsm78
От време на време и "Елена" и "Виталакт", но всякаш "Роса" ни се струва най-истинско. Confused

и аз преди купувах само Роса , и кисело мляко и сирене и кашкавал, обаче доста влошиха качеството , сега купуваме най-често Тонус или Пършевица, докато не ги развалят и тях   Naughty
Виж целия пост
# 91
Има много полезна  информация на сайта на БНАП
www.bnap.org - има линк със сравнителни тестове на кисели млека
 Има  огромна разлика  Shocked  в броя  живи клетки  в 1 грам Lactobacillus bulgaricus между българските млека _
максимум 9500.10^5 и Данон  - 4,5.10^5
Може да се направи извод лесно, само ме смущава това,че информацията е малко остаряла Thinking




Виж целия пост
# 92
Може да се направи извод лесно, само ме смущава това,че информацията е малко остаряла Thinking


Не малко, много е остаряла. За две години ехееей...
Две седмици трябваха на един производител да скапе напълно качеството на сиренето си. Поне толкова мина от предпоследното ми и последното ми купуване на въпросния продукт от един и същи магазин. В първия момент не повярвах, че става въпрос за една и съща марка.  ooooh!
Виж целия пост
# 93
Когато имам домашно мляко ,винаги квася.
От магазина купувам киселото мляко на баба
 На баба.
Виж целия пост
# 94
Разнищихме ли млякото или има още? newsm78
Хайде, че нямам търпение да подхванем сиренето! Joy
Ако става въпрос за Дунавия ...какво стана  Thinking бяхме ли разнищили технологията Crazy Mr. Green
Виж целия пост
# 95
И аз започнах да си квася. То не било никак трудно, и поне знам какво давам на децата.
Виж целия пост
# 96
Когато заквася мляко, стои в хладилка по 10 дена и не се разваля.А купувам домашно мляко, в което съм сигурна.Защо става така?
Виж целия пост
# 97
Защото явно има достатъчно млечно-кисели бактерии (от вида лактобацилус булгарикус), които дават естествената трайност на млякото.  Peace
Виж целия пост
# 98
Когато заквася мляко, стои в хладилка по 10 дена и не се разваля.А купувам домашно мляко, в което съм сигурна.Защо става така?

защото обикновено се кваси със  Streptococcus Termophilus, който спира да се размножава, когато стигне някакво ниво на киселинност.
ако слагаш  и Lactobacilus Bulgaricum, процесът продължава и млякото се "вкисва".

http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/yogurt_making/YOGURT2000.htm
този линк го беше изнамерил yosif (Бог да го прости!)

ето и един негов цитат:
Цитат
...бактериите квасят когато са живи( и незаспали) - папкат лактоза и акат млечна киселина( и пръцкат CO2 по малко - кефира!). Така че това са легенди. в които и производителите се намесиха като рекламоираха заквасени млека със ЖИВИ култури в тях. Ми естествено, живи ще са, да не би да го пастьоризират после и да трепят бактериите.
А за качествата на българското кисело мляко...
Виж сега, оказало се е, че Лактобацила български наред с млечната киселина произвежда и други, които в организма на човека лесно образуват с вредните( и с радиоактивните) вещества съединения, наречени тартарати - водно разтворими, което позволява извеждането по този начин на отровите от организма. Та това е тайната. В армията профилактично всеки ден се полагаше на четата по една кофа кисело мляко - радиационна защита. Сега с тия термофилните млека ефектът не е същият, но все пак не е като гола вода 
Просто като избирате заквасено мляко прочетете на кофата дали е заквасено и с ЛБ - те това се нарича КИСЕЛО МЛЯКО - иначе... вкусно, но...
Производителите пишат, контролът на ДВСК е изключително строг, освен това като лицензионен продукт се следи и от собственика на закваската. Така че пише ли ЛБ - има от вълшебния бацил.


та за това бях писала някъде, хубаво е човек да започне със сигурен щам, продават се щамове на ЕлБи (сигурно има и на други, но не ги знам).
в тях със сигурност има Lactobacilus Bulgaricum.
Виж целия пост
# 99
за мен най-доброто си е ДЕЯ 2%
това е киселото мляко
Виж целия пост
# 100
Кое мляко е с Lactobacilus Bulgaricum.Пробвала съм с толкова много млека и все е така.Интересно ми е как са правили киселото мляко навремето?
Виж целия пост
# 101
Кое мляко е с Lactobacilus Bulgaricum.Пробвала съм с толкова много млека и все е така.Интересно ми е как са правили киселото мляко навремето?

За тези от магазина не знам, ама в млякото на селските баби със сигурност го има.
Дивият лактобацил щъка из въздуха по нашите географски ширини. Навремето бях чела "тайната" на хубавото кисело мляко - когато се налива прясното мляко в съдовете за квасене, да се налива от високо на тънка струйка. Така повече лактобацили попадали в млякото и ставало по-хубаво. Не знам доколко е вярно, може да е поредната бабина деветина. Но на мен ми звучи логично.   

ПП Е, не подценявайте и качествената закваска, де. От баба, ама от селска баба.  Laughing
Виж целия пост
# 102
Ние напоследък ядем предимно Верея, 3.6%.
Прочитайки пак темата, се загледах в кофичката-никъде не е отбелязано, че има закваска ЛБ. Това значи ли, че няма? Ако някой е по-запознат, моля да даде малко инфо. Иначе пише, че нямало консерванти. И че има закваска, но не е уточнено каква..... Thinking
Не знам защо, но Бор Чвор, Герма и на баба нещо не ни допадат. Ще взема да пробваме една кофичка ...кое, дайте идея. newsm78
Виж целия пост
# 103
Ние сме на Бор чвор и Култура в къщи . Доволна съм. Радко купувам Верея.
Виж целия пост
# 104
...Ще взема да пробваме една кофичка ...кое, дайте идея. newsm78

От гастроентероложка - известна при това, знам, че с тази закваска са само "Елена" и "Елби"   Peace.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия