15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 127
  • 753
# 570
Последното звучи вкусно, би ли уточнила само за какъв вид пипер става дума?
Виж целия пост
# 571
Аз нямам спомен толкова дълго да се е правил качамак, а имайте предвид, че селото на дядо и баба в Добруджа е било известно време румънско, след това местят границата. Много често се правеше качамак, баба винаги отделяше една част, с помощта на лъжица оформяше нещо като цвете и заливаше с мед - това беше десерта Simple Smile.

Освен мамалига(качамак), баба правеше и мамалай, с поливка от мляко и яйца и запичаше.


Това нещо „мамалай” как се прави...прозвуча интересно.Пусни рецептата

Нямам спомен от точната рецепта, бях доста малка, а баба се спомина преди много години, в нета намирам рецепти за малай, може би това е, но аз го помня като мамалай.

http://recepti.gotvach.bg/r-14647-%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B9
Виж целия пост
# 572
Леле изтървала съм цяла тема, а ми липсвашеее 🌼
Виж целия пост
# 573
Аз преоткрих бърканите яйца със сирене и спанак.  Heart Eyes Буквално 3-5 минутки, ако не се брои миенето на листата. Рязането е на две, на три, на както дойде, защото листата се свиват. Пускам ги в по-дълбока касеролка в олио, като спаднат на дъното и изври водата от тях, чуквам яйцата, натрошавам сирене и е готово.

Аз последно правих подобно, но с коприва, пресен лук, яйца и сирене. викам си - тва зеленото дребните няма да го докоснат. е, изблизаха си чиниите Laughing
за качамака - прабаба ми беше родопчанка, правеше страхотен качамак. вярно много дълго го бъркаше или поне на мен ми се струваше така.
Виж целия пост
# 574
Та качамака  е царевичен грис.
това ми звучи като "крем- карамел"-а на прах. става бързо и е като крем-карамела с яйца и мляко.  Laughing  става за 10-на мин. вместо да го правиш както истинския за 1 ч.
качамак се прави с цар.брашно. и понеже се получава по-сух като краен продукт за това може би едно време са му добавяли мазнина - от пръжки или запържено масло/олио.
та качамака  НЕ Е царевичен грис.
Виж целия пост
# 575
Не знам какво си приготвяме ние, но го определяме като качамак. Мързи ме да стана да прочета какво пише на пакета. Но наистина става за минути. Оставяме го по-течен, че като изстине става да се реже с нож, а така не ни харесва. Накрая добавяме бучка масло и хапваме със сиренце.

Онзи ден направихме лека модификация, добавихме запържени лук и бекон, но чист повече ми харесва
Виж целия пост
# 576
Така се прави истинският качамак и става великолепен ...




Макар че аз малко модифицирам
Виж целия пост
# 577
7002_ognob още малко ще изкараш, че не мога да чета. На пакета купен от магазина ЯСНО е написано КАЧАМАК - значи е КАЧАМАК. Темата е за 15 минутни ястия.Е, с този царевичен грис за качамак става  за толкова.  Ако не си съгласна  отнеси проблема си в комисия за защита на потребителите че ни лъжат в етикета. Аз ще продължа да правя от него, а който иска да прави от този с брашно за час и половина. Щото така го е правила баба му.
Виж целия пост
# 578
То и  картофеното пюре на прах става за 5 мин , но няма нищо общо с истинското . За това става въпрос .
Виж целия пост
# 579
 Аз не знам да има разлика между грис и брашно. И двете са смлени зърна от съответния продукт. Разликата е мисля само колко фино са смлени.
Виж целия пост
# 580
Мисля, че грисът има някаква допълнителна обработка.
Виж целия пост
# 581
В тази връзка искам да ви попитам - има ли някаква разлика между грис и полента или е едно и също?
Виж целия пост
# 582
В тази връзка искам да ви попитам - има ли някаква разлика между грис и полента или е едно и също?
Полента е самото ястие, което се приготвя от царевичен едър грис. Приготвя се доста гъсто, след което може да се нареже на парчета и допълнително да се запекат на грил или тиган.

Бонго, да не мина от страната на джендърите? Satisfied SmileySmiley
Виж целия пост
# 583
Да се включа за качамака/полентата и аз - няма общо с това брашно или грис е, 'бързият' или инстантен вариант просто е предварително полусготвен на пара. Да, не го пишат на етикета, защото съставът си е пак само царевица. Очевидно вкусът се променя, ако го бъркаш половин час на бавен огън или 2/3 от времето е приготвен на пара, така както вкусът на зеленчук на пара и варен/запържен е различен. Което не прави лош бързия вариант, просто е по-малко добър. Simple Smile Аз всъщност и традиционния вариант не обичам особено, но това е друг въпрос.
Виж целия пост
# 584
Аз преоткрих бърканите яйца със сирене и спанак.  Heart Eyes Буквално 3-5 минутки, ако не се брои миенето на листата. Рязането е на две, на три, на както дойде, защото листата се свиват. Пускам ги в по-дълбока касеролка в олио, като спаднат на дъното и изври водата от тях, чуквам яйцата, натрошавам сирене и е готово.

Аз последно правих подобно, но с коприва, пресен лук, яйца и сирене. викам си - тва зеленото дребните няма да го докоснат. е, изблизаха си чиниите Laughing
за качамака - прабаба ми беше родопчанка, правеше страхотен качамак. вярно много дълго го бъркаше или поне на мен ми се струваше така.
Да питам за копривата - сурова или попарена трябва да е? Тъкмо имам 1 плик в момента. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия