Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

  • 72 096
  • 741
# 720
Колко палачинки станаха от това количество?

Преди бях споделяла някъде из форума, в нас елдата не се вари (ако е от печената която е кафява на цвят). Заливам я с вряла вода и престоява така докато се охлади водата. След това я заливам 2ри път, и пак оставам да се охлади. По принцип след 2 заливания е готова. Случвало ми се е и 3 пъти да я заливам, зависи от елдата. Но така приготвена не може да се държи дълго - максимум ден-2 в хладилника.
Виж целия пост
# 721
Всъщност става една по- дебела... но не чак като катма...по- тънка е и много вкусна
 ...зависи колко ти е широк тигана


Аз не харесва печената елда, ползвам от зелената, суровата.
Виж целия пост
# 722
Моля, дайте рецепта за просо. Купих един пакет, бо не съм готвила и не знам какво да го правя.
Виж целия пост
# 723
Моля, дайте рецепта за просо. Купих един пакет, бо не съм готвила и не знам какво да го правя.
Освен да го свариш, и аз не виждам какво друго може да го правиш.

Направих палачинки от елда, лимец, пасиран спанак+стъбла от целина (последните 2 ги бях замразила защото са ми остатъка от студено пресовани сокове). Станаха разкошни и без нищо да им се слага се изядоха. Единственият им проблем на тези палачинки е, че стават много бавно.  Blush

Гъби с ориз за днес и утре; салата от домати и краставици; + 2ри неуспешен опит за парфе с агар-агар (стана като пудинг).
Виж целия пост
# 724
Моля, дайте рецепта за просо. Купих един пакет, но не съм готвила и не знам какво да го правя.

Aз съм заменила ориза напълно и успешно с просо и ориз не купувам от две години
Ползвам го за супи, сарми, пълнени чушки, кюфтета със сос...
Преди няколко дни правих с мляко
Заварявам го малко да поомекне и после ползвам-ако е за супа и други манджи го добавям без предварителна обработка
Приготвя се както ориза 1:4
------------
Бианка, ще търся и аз ечемик да си купя. Ти приготвяла ли си нещо с брашно от ечемик-ще ми е полезно да споделиш
Виж целия пост
# 725
И аз много често използвам просото, особено в супи, в които слагам ориз-например в копривена или спаначена. Когато готвя кисело зеле- вместо ориз(понеже използвам кафяв, а ако не съм го накиснала се сварява бавно) за по-бързо приключване на готвенето слагам просо.

matze,  ето тези питки правих със смлян ечемик и много ни харесаха-много различни от същата рецепта с бяло брашно, но много вкусна.


Днес- супа от броколи с тиквички.
Оризовам салата. Печен пипер и печен патладжан с песто от магданоз и орехи
Хумус с пападамс-готови, само ги сложих в тигана.
Сега прецеждам оцета от ябълки, пийнах малко Simple Smile
Виж целия пост
# 726
просо и аз готвя вместо ориз.
в Дг на детето правят някаква сладка запеканка с него за десерт. мисля с мляко. сервират с мус от ябълки или ванилов сос.

аз имам и на люспички (като карт. пюре) и го заливам с топла вода, слагам плодове и така замествам овесените ядки. ако имам готово сварено - ползвам него.
от разварено просо и кашу съм правила вегански käsekuchen (не ми хареса  Joy)
става и за кюфтенца

вчера правих крем супа
салата от настърган карфиол и моркови
за днес смятам да правя някакъв пай или пица, не съм решила - взех си безглутеново тесто. newsm78
обещах на детето да печем и сладки.
Виж целия пост
# 727
ето ги печени артишоци на жар.
а това са само сърчицата(изчистени от листата)варени и после пасирано. На мен така най много ми харесват. И понеже бях поръчала на мм да купи малко зеленчуци от пазара, а той мярка няма, ми донесе гъби, 8 глави цветно зеле, артишоци 23 броя:astonished: та от събота готвя като луда и консервирам. Да ми е за урок. Няма да му поръчвам нищо повече. Дали пък не му беше това целта!???
Виж целия пост
# 728
Дали пък не му беше това целта!???

 Joy
подозирам моят в същите подмолни замисли.  hahaha
артишоците изглеждат супер. аз ги ям от буркан... не вярвам тези, които се продават тук да са кой знае какво качество.

сега набързо направих коприва с гъби и яйце.
Виж целия пост
# 729
Дали пък не му беше това целта!???

 Joy
подозирам моят в същите подмолни замисли.  hahaha
артишоците изглеждат супер. аз ги ям от буркан... не вярвам тези, които се продават тук да са кой знае какво качество.

сега набързо направих коприва с гъби и яйце.

Joy
Виж целия пост
# 730
Бианка, благодаря!
Виж целия пост
# 731
   Момичета, чета ви, макар да не съм вегетарианка, но ми е приятно сред вас  Heart Eyes. Да споделя какво "сътворих" днес, мисля, че търпи интерпретации с продуктите, вкусно е, а и здравословно. Синът ми, който е на 6, иска утре "...да ми дадеш от туй за закуска".  Wink
   Купих пакет пукано просо (напомня ми на оризона от детството, онзи, без захар). Размесих с ръка с тахан, фъстъчено масло, мед и стафиди - всичко на око. Получи се невороятно вкусна смес, леко хрупкава, леко сладка и лепкава. Страхотно стана. Не може да се яде по много, тежко ми стана, макар да съм любител на сладкото. Може да се заменят стафидите с каквито и да е нарязани сушени плодове; може да се сложи "Нутела" или друг вид ядково масло, смляно ленено семе, чия, сусам и т.н. Пробвайте, само идеята ви давам.  Heart Eyes
Виж целия пост
# 732
Ирка, аз правя такова от намачкани няколко фурми, конопено семе, како, овесни ядки и малко кокосово или краве масло.
ние ги наричаме "енергийни топчета"  Mr. Green

това пукано просо го няма при нас, има само на люспички, но се окислява много бързо. аз никога не съм успявала да изям един пакет, накрая все го хвърлям, защото мирише гадно...
Виж целия пост
# 733
Има, има пукано просо. Даже в ДМ видях.
Точно един такъв пакет се чудя какво да го правя (мъжете си го купиха от любопитство) и точно снощи мъжът ми предлагаше да го направим на нещо като предложеното от ir74. Laughing

Ньоки с гъби, моцарела и доматен сос на фурна; крем-супа от пащърнак; печени кестени.

Миналата седмица правихме с детето крем-супа от червено зеле и се забавлявахме да ѝ сменяме цвета. Накрая имахме двуцветна супа в чинииите – ярко розово и ярко лилаво. Laughing

Правихме и лешниково-шоколадов крем в каната за смути. То било много лесно и вкусно! Което всъщност не е добре... Laughing

ir74, и аз не съм вегетарианка, но вкъщи не ядем месо сутрин-обед-вечер, а и обичаме манджи без месо.
Виж целия пост
# 734
   Ася, Синьо,  Hug. Аз вчера пазарувах и в магазин за един долар и видях въпросното просо, взех два пакета от него и един с пукана пшеница. Заприличаха ми мнооого на оризон и затуй, ама сега се чудя какво да ги правя. Много вкусно се получи, сега хапвам за закуска, но е добре да стана и да го оставя настрана, че как съм го подхванала пред компютъра  ooooh!. Ей това е:
              
                                            

   Много обичам постни манджи. И синът ми научих да яде бобови всякакви. Тук има страхотен избор и експериментирам постоянно. Миналата седмица готвих боб мунг на гъста яхния, грах с картофи пак яхния. В събота правих на гъсто черен боб (454 гр в сурово състояние) и в блендера смлях 3 големи моркова, 5 малки чушки и голяма глава червен лук. Сгъстиха манджата (аз брашно на бобови никога не слагам за сгъстяване) и беше много вкусно. За утре съм намислила зелен боб с картофи, пак със "скрити" зеленчуци вътре. У нас се ядат много салати и зеленчуци сурови. Вчера за обяд имахме салата зеле, моркови и стръкове целина; за вечеря гуакамоле и доматена салата със зелен лук и овче сирене. Дояждаме и една запеканка от карфиол, рикота и яйца. За обяд на детето сложих няколко бейби кисели краставички и сурова оранжева чушка. За тази вечер ще има огромна зелена салата с пресен лук, намачкано авокадо, сварени настъргани яйца и чипс от лук (купуван).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия