Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мама Натура - изпитани хомеопатични решения за здравето на най-малките

  • 57 103
  • 429
# 420
Сън и активности на бебето през месец IIIСънят на бебето
Подходящо ли е за бебето семейното легло? Спейки в леглото до мама, бебето получава нужната защита, топлина, емоционална сигурност и кърма и то по естествен начин, точно както се случват нещата в природата. Кърменето е улеснено, а вие печелите повече време за сън. Ако бебето се задави или заплаче, ако му е прекалено топло/студено, можете бързо да отреагирате.

До навършване на 3 месеца някои бебета вече имат установен режим на съня. През деня малкото се задържа будно за по-дълго време, а през нощта може да спи от 4 до 6 часа без прекъсване. Сънят на бебето продължава да е между 12 и 20 часа за денонощие.

Безопасността на първо място! През първите 6 месеца се препоръчва бебето да спи в стаята на родителите си, не само защото така се улеснява кърменето, но и защото се намалява рискът от Синдром на внезапната детска смърт. Родители, които не желаят бебето им да спи в леглото им, могат да сложат бебешката кошара до леглото си, което е и много по-безопасно.

Не е желателно бебето да спи в семейното легло, ако е родено преждевременно или с поднормено тегло при раждането, а също и ако някой от родителите: пуши, консумирал е алкохол преди лягане, приема лекарства, които действат упойващо, страда от заболяване, което му пречи да се грижи за бебето, много е изморен.

Не заспивайте с бебето в ръце на диван или фотьойл. Не го оставяйте в легло с много възглавници или завивки.

Хайде да си поиграем!
Важно е да отделяте време за игра с малкото по няколко пъти на ден – това съдейства за правилното му развитие, както и за изграждането на силна връзка родител-дете. Оставяйте го да си играе, легнало по коремче, за да се научи да контролира движенията на главата си. Укрепването на мускулите на врата му е нужно, за да се научи да пълзи. Докато бебето лежи по коремче, играйте си с него като му показвате ярко оцветени играчки или малко огледало. Когато бебето покаже, че се е изморило и започне да нервничи, прекратете играта.

Как да му помогнете да свикне да лежи по коремче: първите пъти слагайте навита кърпа под гърдите му. Носете го често върху ръката си, легнало по корем, като дланта ви минава между крачетата му. Сложете го легнало по коремче върху скута ви, докато седите на стол или на земята.
Играйте с бебето на криеница, като покриете лицето си с ръце или го скриете зад играчка, кърпа и др. Покажете лицето си отново и му кажете „Виждам те!”

* Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.


Виж целия пост
# 421
Здравейте отново Мама Натура : имам към вас следния въпрос. Тъй като се оказа,че съм доста алергична към парацетамол и всякакви антигрипни препарати - мога ли когато лекувам моя син хомеопатично да се възползвам и да приемам същите продукти които прилагам при него? В повечето случаи той ме заразява така че естеството на заболяването е едно и също. Естествено когато се тръшнем и двамата разходите за лекарства се удвояват и си мислих дали не може да се комбинира неговото с моето лечение.
Тоест моя въпрос е : Дали и в какви дози и по какви схеми на прием биха повлияли на нас възрастните хомеопатичните продукти,които даваме на нашите деца?
Благодаря предварително
Виж целия пост
# 422
Здравейте отново Мама Натура : имам към вас следния въпрос. Тъй като се оказа,че съм доста алергична към парацетамол и всякакви антигрипни препарати - мога ли когато лекувам моя син хомеопатично да се възползвам и да приемам същите продукти които прилагам при него? В повечето случаи той ме заразява така че естеството на заболяването е едно и също. Естествено когато се тръшнем и двамата разходите за лекарства се удвояват и си мислих дали не може да се комбинира неговото с моето лечение.
Тоест моя въпрос е : Дали и в какви дози и по какви схеми на прием биха повлияли на нас възрастните хомеопатичните продукти,които даваме на нашите деца?
Благодаря предварително

Здравейте, хомеопатичните лекарства са подходящи и еднакво ефективни и за деца, и за възрастни. Разбира се, че можете да ги използвате и вие, като дозировката за възрастни е по-интензивна. За лечение на настинка и грип е подходящ Инфлуцид. При остро състояние възрастни приемат по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение – 3х1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица. Същото важи и за Тонзилотрен, който е за лечение на болно гърло и възпалени сливици, и за Цинабсин (при хрема и синузит). Инфлуцид е доказано ефективен и за имунопрофилактика - взимат се 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на 1 месец, като може да се комбинира и с имунопрофилактичната програма с Шуслерови соли №3, 6 и 7 на Немския хомеопатичен съюз. Това са утвърдени схеми на лечение, препоръчани от Немския хомеопатичен съюз. Но предоставената информация не отменя необходимостта от консултация с лекар.
Виж целия пост
# 423
Здравето на бебето през месец IIIЗакаляване на бебето
Закалителните процедури са особено важни за здравето и развитието на бебето. Педиатрите разглеждат общ закалителен и специален закалителен режим.

Общият закалителен режим включва осигуряване на оптимална температура, проветряване на стаята, както и подходящо облекло на бебето у дома и по време на разходките на открито. Подходящата температура в стаята трябва да е около 23-24 градуса, като по време на сън е добре да е по-ниска с 3-4 градуса. Когато детето е будно, допустимите колебания в температурата са 2,5-3 градуса. Препоръчителната влажност на въздуха е от 40 до 60%.

Към общия закалителен режим спада и редовното проветряване на стаята и системно извеждане на детето навън. През зимата например престоят навън за кърмачета до 6-месечна възраст при температура над 12 градуса може да достигне до 30 мин., като ежедневно се увеличава с по 5 мин. Над 6-месечна възраст престоят може да се увеличи до 2 часа. През лятото – до 6-месечна възраст, престоят на открито е до 1,5 часа, а след 6-ия месец – до 3-4 часа.
Подходящото за бебето облекло е памучно трико – нека е двуслойно през лятото и трислойно през зимата.

Специалните закалителни процедури включват:

Въздушни бани – от 3-месечна възраст постепенно намалявайте многослойното облекло, докато по време на въздушната баня бебето накрая остане голо до кръста, но с чорапки. Температурата в стаята трябва да бъде 22-24 градуса (до 6-месечна възраст) и 21-23 градуса (след 6 мес.). При температура на въздуха 25 градуса навън въздушните бани могат да се правят под пъстра сянка и на защитено от вятъра място.

Закаляване с вода – след третия месец можеш да започнете да обтривате крачетата на бебето от коляното надолу с вода с температура 36 градуса, като намалявате градусите с по 1 през 3-5 дни.

Закаляване чрез слънце – над 3-месечна възраст бебето ви вече може да спи и бодърства на „шарена сянка” като само крачетата и ръчичките му се огряват от слънцето за кратък период от време.

Имунизации
В нашата страна имунизацията и реимунизацията срещу туберкулоза, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, пневмококи, рубеола, морбили и паротит съгласно Имунизационния календар са задължителни.

Ваксините имат имуногенни (създават имунитет), но непатогенни свойства - т.е. не могат да предизвикат заболяване. Детето се ваксинира само когато е напълно здраво!

Страничните ефекти от ваксините са преходни, като могат да бъдат локални и общи. Локалните странични ефекти най-често са зачервяване, подуване, болка на мястото на убождане, лек обрив, повишаване на температурата, неспокойствие, плачливост. След поставяне на имунизация е подходящо слагането на облекчаващ компрес. Хубаво е в деня на имунизацията бебето да не се къпе.

Наблюдавайте внимателно детето си след имунизация и се консултирайте с лекар в случай на проява на нежелани рекции!

За по-добро понасяне на ваксината и избягване на странични ефекти ще ви помогнат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Три седмици преди датата за имунизация давайте Шуслерова сол №3 железен фосфат (действа противовъзпалително и помага за овладяване на високата температура), сол №4 калиев хлорид (помага на организма по-бързо да образува антитела срещу внесените микроорганизми), и сол №10 натриев сулфат (осигурява бързото изчистване на отпадните продукти от ваксината). Солите се приемат от 3 до 5 таблетки ежедневно от всяка (спрямо възрастта на детето).

Веднага след ваксинирането му дайте отново сол №3 – 3 пъти по 1 таблетка (за да не се повиши температурата), а от следващия ден, в продължение на 2 седмици, давайте соли №4 и №2 калциев фосфат (предпазва от алергични реакции). Последните две соли се приемат 2 пъти на ден по 2 таблетки от всяка, разтворени във вода или кърма.

При повишаване на температурата до 38 градуса може да давате Шуслерова сол №3. При повишаване над 38,5 добавете Шуслерова сол №5 калиев фосфат. По преценка за необходимост се дава антипиретик, консултирайте се с лекар.

Как да се справите при стомашно-чревни неразположения?

Стомашно-чревният дискомфорт би могъл да бъде причинен от вируси или бактерии, които могат да доведат до чести кашави, воднисти с неприятна миризма или примеси на слуз и кръв изпражнения. В тези случаи е необходимо да се направи микробиологична проба за уточняване на причинителя. Някои бебета имат алергия към белтъка на кравето мляко (при хранените с адаптирани млека деца), която често се проявява с обриви, диария със слуз и жилки кръв, но понякога се проявява и като запек и слуз.

При вирусни чревни инфекции лечението е в 2 насоки: започва се диета и се включват нужните медикаментозни средства (антивирусни, електролитни, средства, които помагат за овладяване на диарията). При децата за предпочитане е лечението да се провежда с щадящите природни алтернативи – хомеопатията е много ефективна при стомашно-чревни нарушения. Комплексният хомеопатичен препарат Гастрокинд се препоръчва при стомашно-чревни нарушения като гадене, повръщане, диария, запек, метеоризъм и болки в корема.

При бактериалните стомашно-чревни инфекции, освен етиологичното лечение, назначено от лекар, се действа също както при вирусните. Една от най-сериозните стомашно-чревни инфекции е ротавирусната, която протича доста тежко и за нея има създадена ваксина.

*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.
Виж целия пост
# 424
Здравейте, имам кърмаче на 4 месеца. От тази сутрин е със сополи (воднист и прозрачен) и киха постоянно, а аз съм със сухо гърло и запушен нос. Какво ще ни препоръчате?
Виж целия пост
# 425
Здравейте, имам кърмаче на 4 месеца. От тази сутрин е със сополи (воднист и прозрачен) и киха постоянно, а аз съм със сухо гърло и запушен нос. Какво ще ни препоръчате?

Здравейте,
За хрема при кърмачета под 1 г. е подходящ хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра на ден, а при начало на вирусна инфекция – по 1 табл. Шуслерова сол №3 на DHU, разтворена в малко водичка, на всеки 30 мин. Това са утвърдени схеми на Немския хомеопатичен съюз, които обаче не заместват прегледа от лекар.
Съветваме ви да заведете бебето на лекар, който да го прегледа и да прецени състоянието му.
За болно гърло подходящ хомеопатичен препарат е Тонзилотрен. Възрастни приемат  по 1 табл. на всеки час, до 12 табл. дневно. След настъпване на подобрение дозировката се намалява на 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на още минимум 1 седмица. Все пак, консултацията онлайн не може да замести тази с вашия личен лекар.
Виж целия пост
# 426
Здравейте,бебето ми е на 3.5 месеца,от началото на февруари е с запушен нос,изписаха ми едни кафяви капки и имунокинд таблетки,който му слагах  в млякото,но от една седмица се запече,акаше на 4 дни,реших да спра с таблетките и сега ака нормално,дали има нещо общо с тези таблетки ,защото няма описано в листовката.
Виж целия пост
# 427
Здравейте,бебето ми е на 3.5 месеца,от началото на февруари е с запушен нос,изписаха ми едни кафяви капки и имунокинд таблетки,който му слагах  в млякото,но от една седмица се запече,акаше на 4 дни,реших да спра с таблетките и сега ака нормално,дали има нещо общо с тези таблетки ,защото няма описано в листовката.

Здравейте, няма данни за такъв ефект от приложението на Имунокинд. Сигурна ли сте, че причината не е друга - например промяна във вашето хранене в този момент, в случай, че кърмите?   
Виж целия пост
# 428
Благодаря,но той е на АМ от раждането е едно и също.
Виж целия пост
# 429
Здравейте, прочетох по-нагоре статията ,в която е дадена схемата преди ваксинации.Предстои ни такава април месец,когато бебето ни ще е на два месеца и от сега чета и се подготвям.Каква е дозировката за бебе на такава възраст?
Благодаря Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

0 резултати за

Страница 1 от 1