Облъчване от микровълнова фурна

  • 13 156
  • 120
# 30
Микровълнова вкъщи няма да имам никога. Изобщо не съм убедена че е супер вредна, но първо някой трябва да ме убеди че НЕ Е ВРЕДНА, и тогава може ! То и за тефлоновите тигани се смяташе че били Ok. И до днес някои си ги ползват весело, че даже надраскани тефлони се ползват на високи температури за палачинки на деца Cold Sweat
По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка. Обясниха тогава какво и що, ама с 8 годишна давност не помня детайли. Аз това чудо няма да го купя у дома, ама всеки си знае за себе си.
Това, че са физици, абсолютно нищо не означава. Тук трябва да се изкажат хора, които изследват въздействието на микровълните на ниво "клетка'.
Виж целия пост
# 31
Микровълните се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота 2450 милиона трептения в секунда. При тези вибрации водните молекули се удрят една в друга, възниква триене и в резултат на това храната се загрява.


Никакви промени в молекулите не се осъществяват, не се притеснявайте чак толкова. Simple Smile


Само дето като пробваш да размразиш замразено тесто от магазина след това то не може да втаса - тоест бактериите на маята са малко поумрели.




Разбира се, че ще поумрат. Нали съдържат вода, водата в тях се загрява и те умират.
Виж целия пост
# 32
По основната тема, моите свекъри са физици и двамата, и са с титли в тази област. Забраниха ми категорично,  като бременна,  да ползвам уреда - микровълнова печка. Обясниха тогава какво и що, ама с 8 годишна давност не помня детайли. Аз това чудо няма да го купя у дома, ама всеки си знае за себе си.
А GSMче имаш ли? А безжична мрежичка от която евентуално четеш форума? JoyJoyJoy
Не че нещо, ама да ти имам двамата свекъри физици...
Виж целия пост
# 33
С телефона не готвиш неща, които после ядеш. А то, и да изхвърлиш всички телефони от дома си, трансмитерите наоколо те облъчват достатъчно, та файдата е нулева. Поне с фурната имам избор.
"Да ти имам свекърите физици" беше гениална мисъл.
Виж целия пост
# 34
Хм право на избор. Същите тези трансмитери би трябвало и да оказват влияние на храната Blush
Ако няма източник на йонизираща радиация, няма никаква промяна на структурата.
Виж целия пост
# 35
Момичета,запознати ли сте дали микровълновите фурни облъчват като им се отворят вратите по време на работа.Нашата е комбинирана с грил.Понякога я настройвам да стопли нещо на една минута,но отварям вратичката преди да се е нулирал брояча.Като го паузирам с еднократно натискане на бутона.Дали облъчва така?Ако натисна два пъти бутона се нулира таймера,но ме интересува дали облъчва  при паузиран таймер например на 30 сек.Чудя се дали винаги отворената врата е гаранция за липса на лъчение..

Е стига де,това е несериозно просто..
С години ядеш облъчената храна и не се тревожиш,но се притесняваш за някви секунди лъчение..  Rolling Eyes


п.п.Никога не съм имала микровеле,и никога не съм яла храна притоплена или сготвена в такова
Накрая си купих фурна с опция да размразява продуктите,малко по-бавно става,примерно едно пиле за около 20 минути се размразява,но предпочитам така.
Върл противник съм на мирковелетата и никога не бих купила или ползвала такъв уред.

А за вредата от тях се знае отдавна

"Микровълновите фурни - модерни, удобни и …вредни!

Микровълните са електромагнитни вълни, сравними със светлинните, инфрачервените, радио и телевизионните вълни и донякъде с рентгеновите лъчи. Те се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота от 2450 милиона трептения в секунда. Тези трептения карат молекулите на водата да се удрят една в друга с противоположните си полюси и така възниква триене, в резултат на което температурата се покачва и храната се загрява. По този начин се осъществява обработката на храна. За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.

Изследване, проведено през 1992 г. В САЩ, твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, която е подложена на друга термична обработка. Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невротоксични и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при загряване в микровълнова фурна."
 
http://-/portal/statii/vredni-mikrovalnovi-furni-236.html




Разбира се, че ще поумрат. Нали съдържат вода, водата в тях се загрява и те умират.


Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината

Инак всяко нещо съдържа вода,няма как без нея..
Виж целия пост
# 36
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината

Инак всяко нещо съдържа вода,няма как без нея..

Ами баш тъй си е. Simple Smile
Правете разлика между загряване от външен източник и загряване в следствие на трептене на собствените молекули. При второто загряването не е равномерно и е с по-висока Т.
Виж целия пост
# 37
Т.е. микровелето е външен източник на енергия,а обикновената ел.фурна не е?
Да би храната да започва да произвежда енергия вътре в себе си и това да води до трептене на собствените молекули?
И може ли на един продукт да му трепят някви чужди молекули?Като варя пилето примерно,може ли молекулите на телешкото да затрептят?
Изобщо,може ли един хранителен продукт да се сготви без външен източник на енергия?

п.п.Изкл.осоляването,там е друга бирата
Виж целия пост
# 38
Ами не е точно тъй..
Нали топлината ги активира,като сложиш тестото на топло,то бухва
Когато сложиш питка в топла фурна,тя втасва още повече,а не се пресича и да спадне,напротив,дрождите се активират още повече от топлината
В топла да, не в гореща. Микровълновата пече, а не затопля. Т.е. ако докараш темературата на микровълновата в рамките на 30-40 градуса, тестото ти ще втаса също както в обикновенна фурна
Виж целия пост
# 39
Значи разликата е в температурата,а не в източника на енергия
Виж целия пост
# 40
Какво?, приниципът на затопляне на микровълновата е да предизвиква трептене на собствените водни молекули - на продукта, респ. на дрождите. Има разлика дали собствените молекули трептят или тялото (дрождите ) се загряват от външен източник на топлина. Принципът на загряване на двете фурни е коренно различен. Пише го малко по-горе, дори ти си го дала. Simple Smile
Виж целия пост
# 41
Аз знам,че абсолютно всяко нагряване води до промяна в трептенето на молекулите (щото те и по принцип си трептят,не са статични ).Без оглед на източника на енергия.
Всяка храна поставена под топлинен източник се готви от енергия идваща извън самата храна.
Единствения начин да се предизвика топлинна реакция вътре в продукта,без той да се излага на пряко енергийно лъчение,било печка,слънце,огън и пр. това е осоляването и маринатата (киселините)
Виж целия пост
# 42
Чак да се облъчиш докато е отворена фурната няма как да стане. Друг е въъпросът, че храната, приготвена или дори стоплена в микровълнова печка за мен е откровено гадна. Променя й се вкуса, а и качествата каквото и да правиш.И да, и при готвене по традиционен начин й се променят характеристиките, но много, ама мноооого по-малко. Освен ако не си напълно некадърен готвач - виж, тогава може настина да съсипеш по същия начин храната и с варене/задушаване/печене.

И не, нямам микровълнова от доста време, по същия начин, по който не бих купила апартамент в непосредствена близост до антена на мобилните оператори. Иначе става като заклетите пушачи, дето пиушат по 2 кутии на ден и обясняват, че то и въздухът е замърсен - що да не пушат.  Само че пропускат много важна подробност - процентът вероятност да се разболеят от рак те нараства доста в сравнение с при непушачите, дишащи същия замърсен въздух (без цигарен дим обаче).
Виж целия пост
# 43
Малко тъп въпрос, но с какво заменяте микровълновата? И аз искам да се оттърва от моята, но не ми идва на ум какво мога да ползвам за затопляне на храната (не я ползвам за приготвяне на храна, а само за затопляне)? Знам, че е вариант да топля във фурната, но цяла фурна да включвам за една порция храна  Whistling  Гледах разни много малки фурнички и се чудя дали са удачни.
Виж целия пост
# 44
   В днешно време всички технологии ни облъчват! Най-много ни облъчват смартфоните, таблетите и лаптопите и също така рутерите ни за интернет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия