За любители на салати

  • 95 602
  • 748
# 30
В немските магазини, и понякога в Лидл. Много е удобна, мия и други неща в него.
Има и в Джъмбо.

В този сезон много обичам салата от настъргани моркови и ябълки с дресинг от зехтин, сол и лимонов сок, поръсена с каквито обичате ядки- може сурови, може запечени/
Виж целия пост
# 31
Много обичам салати! Една от любимите ми и не споменати дотук е от Хепи, спанак, киноа, печена чушка, яйце, сирене, сушен или пресен домат и дресинг( горчица, мед, балсамико, зехтин и сол)
Някой беше писал за спанак и ягоди, моята е от спанак, сирене, ягоди, лешници и дресинга, споменат по-горе.
Виж целия пост
# 32
На фона на есенното време да споделя една от любимите ни салати вкъщи - средно голяма китка карфиол се запича във фурната за 15-20 мин, поръсена със зехтин и червен пипер. След омекването й се разчупва на отделни розички, добавят се половин бурканче каперси и около 100-200 гр зелени маслини без костилки. Това се овкусява с малко зехтин и се добавя 1 връзка нарязан магданоз.
Виж целия пост
# 33
На фона на есенното време да споделя една от любимите ни салати вкъщи - средно голяма китка карфиол се запича във фурната за 15-20 мин, поръсена със зехтин и червен пипер. След омекването й се разчупва на отделни розички, добавят се половин бурканче каперси и около 100-200 гр зелени маслини без костилки. Това се овкусява с малко зехтин и се добавя 1 връзка нарязан магданоз.
Звучи интересно и вкусно!
Виж целия пост
# 34
Любимата ми салата: бланшират се броколи в солена вода (3 мин.). Прехвърлят се в чиния и отгоре се заливат с 1/2 кофичка пълномаслено кисело мляко + 1 с.л. майонеза (но само отгоре, не изцяло объркани в соса). Накрая се настъргва едно твърдо сварено яйце и се покапва малко зехтин.
Виж целия пост
# 35
  Този уред за сушене на салати нещо подобно ли е: https://www.vivre.bg/p-206610/%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D0%B7%D0 … D1%82%D0%B0_turbo. Или пък този уред: https://pochehli.com/tsentrofuga-za-salata-vin-bouquet

   За първи път разбрах, че има такъв уред за сушене на зелени и листеви салати. Откъде може да се купи такъв уред? Доста практично ми се вижда.

В Джъмбо има такава центрофуга.
Виж целия пост
# 36
Любимата ни есенна салта е зеле, моркови+ настъргани всички видове ряпа, които се предлагат на пазара  -бяла, червена, черна, дайкон, добавям целина. Подправям с лимонов сок, сол и зехтин. Понякога мятам и една консерва риба тон.

Другата - айсберг, обелен грейпфрут, нарязан на кубчета и запечени на тиган орехови ядки. Сол, олио и оцет/може и лимонов сок/.
Виж целия пост
# 37
Тази центрофуга се оказа много полезно нещо за мен. Мисля, че от тук, от форума разбрах за съществуването ѝ преди години. Рядко, но понякога се налага да нарежа салата за 2-3 дни напред и слагам дресинга малко преди консумация. Така отцедената салата си стои свежа в хладилника без да загнива.
Салати, които правя и мисля не са споменати до тук:
1. Табуле или късър или каквото там ми хрумне с арабски булгур. Основно слагам белени домати, краставици, магданоз, понякога я правя с лук, понякога с пасиран чесън, понякога с лютеница и марули. Подправям със сос от нар и олио (не обичам зехтин и лимон). Става и с киноа.
2. Нахут с печени червени чушки и червен лук. Тук подправям с тъмно балсамико и олио, като слагам и млян кимион.
3. Няколко вида зеле - бяло, червено, карфиол (каквото имам налично), моркови, настъргана краставица. Дресинга тук е олио, бяло балсамико и скилидка, 2, 3..  чесън според количестовото, пасирам да заприлича на майонеза. Понякога добавям кервиз или магданоз.
Общо взето не правя нищо строго по рецепта. Вземам идеи от тук от там и си ги напасвам спроед вкуса.
Виж целия пост
# 38
Любимата ми салата: бланшират се броколи в солена вода (3 мин.). Прехвърлят се в чиния и отгоре се заливат с 1/2 кофичка пълномаслено кисело мляко + 1 с.л. майонеза (но само отгоре, не изцяло объркани в соса). Накрая се настъргва едно твърдо сварено яйце и се покапва малко зехтин.
Моят вариант е да настържа върху бланшираните броколи кашкавал и да залея с горещо масло. Някак не го възприемам като салата, но пък много го обичам. Детето също.
Виж целия пост
# 39
Обичам да приготвям гъби по тази рецепта: Гъби по гръцки. Стават и за салата, и за основно ястие!  Heart Eyes
Освен това:
Лилаво дзадзики
Салата от зрял боб
Салата от боб, авокадо, краставица и домат
Салата от извара и моркови
Виж целия пост
# 40
В този сезон харесвам салати с праз лук - праз, маслини, лимон и зехтин; печени чушки, царевица, праз и сирене; лютеница, праз и сирене; картофена с праз, а не с кромид лук.
Разни варианти от печени чушки, чесън и сини домати - в комбинация или отделно.
Другата, която много често правя, е от сварено и нарязано на кубчета цвекло с чесън, зехтин и лимон.
Една малко по-тежичка - настърган корен целина, кисела ябълка, морков(може и без морков), лимон и майонеза.
Виж целия пост
# 41
Записвам се да следя,защото в нас не се сяда без салата.
Виж целия пост
# 42
Като казахте цвекло - любимата ми зимна салата. Сварявам цвеклото цяло, без да го беля, само добре измито. След това обелвам и нарязвам на дебели филийки (около 0,5 см дебели). Слагам в кутия, нарязвам повечко чесън и магданоз. Сол, оцет и олио (не върви със зехтин, пробвала съм). Добре е да постои поне няколко часа в хладилник да се овкуси, може да изкара спокойно няколко дни в кутия в хладилника.
Виж целия пост
# 43
Любимата ми салата за този сезон е: цвекло + моркови + ябълка + оцет, зехтин и сол (Понякога добавям и сладка царевица). Литъл джем + риба тон + майонеза. Зеле + зелена ябълка + ситно нарязани шунка и кашкавал.
Виж целия пост
# 44
Като сме на вълна цвекло, ето едно интересно предложение и от мен Simple Smile http://www.kulinarno-joana.com/2015/10/salata-ot-zelena-lesta-s- … djifilov-dresing/ - Салата от зелена леща с цвекло и  джинджифилов дресинг. Правих я миналата зима и много добре се съчетават вкусовете. Освен това е и подходяща за основно.

Друга любима е спанак + бяло сирене + орехи (или сусам, слънчоглед и др.) със зехтин.

Също харесвам комбинациите с плодове:
        зелена салата + круши + орехи + синьо сирене
       зелена салата +  стафиди + сирена (гауда, ементал, кашкавали разни)
        зелена салата + портокал + бри

-на тях им слагам само малко зехтин или друга мазнина и сол
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия