За мазнините.....

  • 489
  • 2
Да отворя една здравословна тема..... Каква обработка на мазнините практикувате при готвене, с какви мазнини готвите? Гледах скоро едно предаване по френската, в което казаха добре познатата и печална истина, че при всяко загряване на мазнината, тя става канцерогенна. Това съм го чела доста отдавна и оттогава се опитвам да слагам мазнината (каквато и да е тя) накрая на готвенето, след като съм свалила яденето от котлона.... Естествено, така не мога да опържа картофи или кюфтета....  Sad   Wink, но пък се старая по- рядко да ядем пържено. Добрата новина, която споделиха в това предаване е, че след няколко месеца на пазара (в западна Европа?) ще се появи какаово масло, като алтернатива на всичко, което познаваме досега. То е във вид на прах и демонстрираха как се готви с него. Става както за сладкарство, така и за пържене и готвене. Разликата е, че е напълно здравословно. При пърженето не се получава никакво загаряне. Само овалваш пържолките в праха. Бял е. Да не си помислите, че прилича на какао  Wink
Е... остава ни да го дочакаме  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Чела съм и аз същото нещо за слънчогледовото олио - че при пържене става канцерогенно.
Като алтернатива беше посочен зехтинът, който ставал канцерогенен при много по висока температура на нагряване, която не се достига при запържване на котлон например.
Но излиза доста соленичо, ако се купува зехтин екстра върждин за готвене. може да се замести с помаче зехтин или с този за готвене. Даже става и по-добре с тях, защото те нямат аромат както има екстра върджин /студено пресованият/
Виж целия пост
# 2
И аз съм фен на здравословното хранене доколкото е възможно де..... Ще следя темата с интерес!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия