Кой прави вкусна кисела туршия

  • 15 183
  • 12
Имаше една рецепта в една много дебела книга за дома, но не мога да я намеря.

Как правите туршията със зелен пипер, карфиол, моркови, зелени домати, листа от зеле и хрян май се слагаше.

Сега правя туршия по друга рецепта - с камби, ама става по-сладка
Виж целия пост
# 1
Ако изтраеш до утре да се прибера ще ти дам рецептата за туршия на баба ми - по-вкусна не съм яла, а определено си падам по туршиите. Прави се в големи трилитрови буркани с много зеленчуци (чушки, доматчета краставички, зеле, парченца диня, камбички ...) и става върха! Аз й викам царска.
Другата всепризната рецепта на баба ми е за кисели краставички - направо факирска марината! Ако те интересува ще препиша и нея от тефтера.
Виж целия пост
# 2
svetli, мен ме интересуват и двете!  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Ако изтраеш до утре да се прибера ще ти дам рецептата за туршия на баба ми - по-вкусна не съм яла, а определено си падам по туршиите. Прави се в големи трилитрови буркани с много зеленчуци (чушки, доматчета краставички, зеле, парченца диня, камбички ...) и става върха! Аз й викам царска.
Другата всепризната рецепта на баба ми е за кисели краставички - направо факирска марината! Ако те интересува ще препиша и нея от тефтера.

Благодаря ти, напиши ги като имаш време  Grinning
Точно тази туршия имам предвид
Виж целия пост
# 4
Всъщност и киселите краставички ми е интересно как приготвяте

Бабите ни са безценни с техните рецепти. Мене баба ми ме е научила да готвя.
Като се има предвид, че се ожених за мъж, чиято майка е невероятна готвачка /че и домакиня/, може да си представиш колко съм се шашкала.
Виж целия пост
# 5
Ето ме най-накрая с рецептите:

Царска туршия

Марината за 3-литров буркан:
24 супени лъжици оцет
8 супени лъжици захар
6 супени лъжици сол
6 аспирина
целина, копър, 3-4 листа от вишна

Залива се с вряла вода, само се закапачва и се обръща надолу с капачката за 24 часа. Оставя се на слънце за няколко дни, като от време на време се разклаща.
В тази туршия баба ми слага каквото се сети: краставички, листа зеле, чушки, малки камбички, доматчета, парченца диня, бамя ...


Кисели краставички

Марината за 1 компотен буркан:
6 супени лъжици оцет
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
лук на филийки, 2 скилидки чесън, копър, зърна чер пипер
вода до напълване на буркана

Баба ми използва само малки корнишончета за киселите краставички.

Това е, успех!
Виж целия пост
# 6
Киселите краставички не се правят с марината, а само със сол, оцет и вода; другите са мариновани Peace Туршията от зелени домати, карфиол и моркови /дядо ми слага и гулии/ също е само с вода, оцет и сол. Дядо ми прави невероятни кисели краставички, туршии, кисел чесън, а тази година ни направи и кисела бамя по същата рецепта и стана нещо страхотно. Пропорциите за трилитров буркан са 3 с.л.ситна сол и 50-60мл.оцет; после се претака няколко дни /или просто се обръща буркана/.
Виж целия пост
# 7
svetli, благодаря ти много  smile3525
Виж целия пост
# 8
Svetli, а киселите краставички стерилизират ли се  или може и така само затегнати да стоят?
Виж целия пост
# 9
Svetli, а киселите краставички стерилизират ли се  или може и така само затегнати да стоят?
Стерилизират се. Не знам дали за тях сместа се нарича марината, просто така съм записала в тефтера. Правят се по класическата технология, само съставките са по-особени.
А за това, че се правели само с оцет и сол, мерси  Stop Свекърва ми ги прави така, страшен киселаж. Моят мъж, дето мреше за туршиите на майка си, сега не иска да чуе за тях и все й мърмори да си смени рецептата с тази (друг въпрос, че тя не чува  Mr. Green). С рецептата, която аз давам, стават хрупкави и не са с вкус на оцет.
Виж целия пост
# 10
Светли, що така ме нападаш Cry Вкусът е съвсем различен вярно е, но не бият на оцет, стават като киселото зеле на вкус и това се казва кисела туршия. Моята свекърва пък прави само мариновани краставички и мъжът ми сега иска дядо ми да ни прави кисели Rolling Eyes - заобича ги повече; все пак да кажа нещо по въпроса на Вивиан - аз тази година си направих и 50 буркана мариновани краставички /рецептата е почти като на Светли, но слагам и синапено семе, за да са по-стегнати/ и се стерилизират САМО за капачката; т.е. в момента, в който заврат, изключваш котлона, иначе омекват. Моите се получиха изненадващо добре като за първи опит, но догодина ще сложа малко повече сол, че много ми сладнят.
Светли, мир Hug, просто мислех, че авторката на темата наистина пита за кисела туршия и краставички, а не за мариновани Embarassed
Виж целия пост
# 11
Голди, не съм искала да те нападам, сори, просто като прочетох краставички с оцет и сол и  Sick Аз лично обичам и да сладни, и да киселее, ама нали знаеш "По вкусу и по цвету товарищу нету"  Joy На краставичките свекърва ми също слага синапено семе, но явно тя просто прекалява с всички пропорции, защото накрая краставичките просто нямат вкус на краставички  Rolling Eyes Ако искаш напиши ти колко слагаш на буркан. От всичко, което съм чела за туршиите и опитвала после, съм се убедила, че и 1 лъжица да сбъркаш вече не е същото.
Иначе царската туршия си е типична кисела (но не много кисела) туршия, също много хрупкава.
Виж целия пост
# 12
Светли, ами от синапеното семе ръсвам само, може би една-две щипки; то нали има и копър, той също стяга. А майка ми правеше царска туршия и наистина ставаше много вкусна, аз обаче не съм пробвала; всъщност първият ми опит бяха маринованите краставички това лято и понеже резултатът ме окуражи, смятам догодина да правя и други туршии, така че си записах рецептата за царската туршия Peace Иначе наистина всичко е въпрос на вкус Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия