Варено жито - как?

  • 28 121
  • 6
Спомням си, някога ме ме бяха почерпили с ароматно варено жито. Имаше розова вода, лимонова кора, галета, ядки, сушени плодове. Някой от вас може ли да ми помогне с рецепта, а също и да сподели тънкости по варене на житото - да не е нито кашкаво, нито прекалено твърдо?
Виж целия пост
# 1
на самия пакет пише,че след като се свари добре,се претрива с памучно парче плат,след това се смесва със смлени орехи,бисквити  и лимонов сок и кора,захар и по желание сушени плодове Simple Smile
яла съм такова жито,приготвено за едно погрбение,беше фантастично,действително беше направено така,а аз само го варя и става много гадно
предполагам че това което си яла е имало галета вместо смлените бисквити,и розова вода вместо лим сок,така че сигурно има варианти
Виж целия пост
# 2
 Twisted Evil вариш като ориз -> чакаш да се пукнат зрънцата->измиваш и тогава  смесваш с галетата и лим.кора.....
  bouquet
Виж целия пост
# 3
За да се свари по-бързо може да го накиснеш във вода още от предната вечер .Аз слагам задължително смлени орехи.Най-често го приготвям като мляко с ориз.
Виж целия пост
# 4
Аз също много обичам и често правя вкъщи. Лесна рецепта - жито и вода 1 към 2, захар на вкус. Вечерта слагаш да заври, слагаш добре прилягащ капак без дупка и намаляваш на слабо да поври 15-20 мин, без да вдигаш повече капака!!! Махаш от котлона, пак без да вдигаш капака, увиваш плътно в нещо дебело (одеало или дебела вълнена жилетка примерно) и оставяш за през нощта. Така житото си поема водата и става рохкаво, без да е водно.
Разбъркваш с вилица на сутринта и слагаш по твой вкус натрошени бисквити (можеш да ги смелиш в орехомелачката или в робот), лимонова кора, канела, смлени или ситно нарязани орехи. После може да го оформиш на купчинка в чинийки и да посипеш с дебел слой пудра захар - като постои малко, се оформя нещо като коричката на щолен, много е вкусно Grinning
Виж целия пост
# 5
Благодаря ви момичета! С ваша помощ ще прибавя още едно ястие към празничната вечеря.
Виж целия пост
# 6
Аз само ще драсна какво прибавям към житото: канела, малко стафиди, счукани орехи, сусам, магданоз за цвят, лимонова кора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия