1 ч.ч. брашно
четвърт ч.ч. сол
2 пакетчета (или 2 с.л.) лимонтозу
1 с.л. олио
1 ч.ч. вода плюс оцветител (боя за яйца или друг вид - предполагам, че и със степчета става, поне американците нещо подобно ползват; аз го оставих бяло като за проба)
аромат по желание - капсула ванилия, лимон или каквото решите
Брашното със солта и лимонтозуто се смесват. Заливат се с водата, олиото и аромата. Става една безформена течност с малко бабунки, която се бърка непрекъснато на умерен котлон (от 6 степени моят беше на 4) около 5 минути, докато се оформи плътна еластична топка (става бързо и не изисква никакво умение). Вади се, премесва се малко на набрашнена повърхност, ако искате да стане по-твърдо (аз не съм го правила, директно го ползвахме така) и воала - наслаждавайте се
Тестото е невероятно меко, пластично и приятно на пипане - по-добро от всички видове детски пластелини, които съм виждала, мирише хубаво, не се рони, не цапа и става идеално за всички видове приспособления за пластелин - машинки, формички, релефи и както и да се казват останалите (ние имаме комплект такива). Единственият недостатък, който мога да намеря, е че след продължителна игра (ние играхме около час и половина) по ръцете остава солен слой - но така или иначе трябва да се мият след игра
Пластелинът е неприятен на вкус, така че децата нямат стимул да го ядат независимо от страхотния му аромат - но е нетоксичен, ако случайно хапнат. Все пак трябва да се пази да не го изядат домашни любимци, за които може да се окаже проблемен заради високото съдържание на сол.
Съхранява се в кутийки с плътно прилепващи капачета, може в хладилник. Трайност - около месец.