За ябълковата плънка:
1/2 кг кисели ябълки
2-3 с.л масло
Сока на 1 малък лимон
80гр филирани бадеми
2 с.л. захар.
Ябълките се обелват и нарязват на малки парченца. Върху тях се изтисква сока на 1 лимон и се слагат на тих огън да поомекнат. Свалят се от котлона, оставят се да изстинат и към тях се добавя разтопеното масло, захарта и бадемите.
За тестото:
100 гр масло
100 гр захар (или вече на вкус)
3 яйца
5-6 с.л овесени ядки (леко понакиснати)
брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия и 2-3 капки лимонова есенция.
фанта портокал (или някаква друга подходяща газирана напитка) 2-3 с.л
Захарта и маслото се разбиват хубаво с миксер. Едно по едно, при непрекъснато бъркане се добавят яйцата. После анилията, бакпулвера, овесените ядки и най- накрая брашно, така че да се получи гъстичко кексово тесто. За да придобие нужната консистенция се разрежда с фантата.
Тавата се маже обилно с масло. Изсипва се 2/3 от тестото. Останалата 1/3 се омешва с ябълковата смес и внимателно се разпределя с лъжица в тавата. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Аз все още не съм го правила, но довечера ще го спретна и ще премеря точно колко брашно е отишло, защото колежката каза, че го е слагала на очо!