За сока от моркови

  • 2 671
  • 12
Моля ви да прочетете това и да ми кажете какво мислите
смятате ли, че е стара информация
и по специално за пасажа -
500мл сок от сурови моркови по биологична усвоимост на калция в него е равен на 12 таблетки калций. Не случайно сокът от моркови е първата храна след майчиното мляко, което се дава на кърмачетата
аз лично още не съм дала сок
никакъв
и май ще дам на 5 или 6 навършени месеца
извадено е от тук - http://rozali.com/fruit.php?l=a&p=5
сиреч източникът не е от най-надеждните в нашия случай
Виж целия пост
# 1
Виж,за калций в морковите не бях чувала досега (т.е. - не иронизирам,а просто наистина не съм чувала да ги споменават сред храните,които съдържат калций Thinking ).
Обаче и за знам,че ценното в морковите се извлича най-добре под формата на сок,докато от самия зеленчук е трудно усвоимо.
Иначе децата обичат моркови,защото са сладникави на вкус - но сок от тях трябва да се дава разреден с друг или с вода,защото е твърде концентриран и трябва по съвсем малко.
Виж целия пост
# 2
Аз съм го чела това за калция в разни книги за соколечение, обаче те са малко маниашки. Имам предвид че при тези теории за здравословно хранене всеки твърди, че неговото е най-вярно, а си противоречат доста помежду си. Не знам дали може да им се вярва.

А какво мислите за тези моркови, които сега се продават на пазара?
Виж целия пост
# 3
Цитат на: tsveti7
А какво мислите за тези моркови, които сега се продават на пазара?

нищо хубаво Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Морковите от пазара са отврат!!! След два дена в хладилника стават на каша.
Виж целия пост
# 5
Да ви кажа това с калция ми се вижда малко безсмислено. От значение е не толкова количеството калций, колкото как той се усвоява - затова се дава Вигантол, а не калций на бебетата.
На няколко места прочетох, че кравето (и киселото) мляко съдържат прекалено много калций, който не може да се усвои от бебешкия организъм. И тъй като калция пречи на усвояването на желязото, това води до желязодефицитна анемия.
Така че какъв е смисъла да търсим за бебетата храни с много калций?
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Nova
От значение е не толкова количеството калций, колкото как той се усвоява

Е именно де - пише, че усвоява много добре
Виж целия пост
# 7
Сока от моркови в повечето случаи предизвиква колики.Педито ми каза на предишната консултация да не го давам,ама аз съм дебела глава....,та се гърчихме 2 дена да си припомним ужаса отпреди месец Embarassed
Виж целия пост
# 8
Както за сока от моркави, така и за всяка друга храна има крайно противоположни менния.
Като малка (но имам спомени все пак) със сестра ми пиехме редовно сок от моркови, всяка зима, години наред....

Но скоро четох за някакъв дълголетник, водил супер здравословен начин на живот, който всеки ден пиел по 1 (един) литър морковен сок, но след като починал, при аутопсията се установило, че имал рак на черния дроб Shocked  - причинен от сока, а не от алкохол например Wink

Така че истината е някъде по средата.....


*************

Ето нещо полезно за калция:

Това е минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Калцият и фосфорът работят съвместно за здрави кости и зъби. От друга страна- калцият и магнезият работят за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Почти цялото количество калций и фосфор е локализирано в зъбите и костите на човек. При възрастните, около 20% от костния калций ежегодно се абсорбира и замества. Образуването на новите костни клетки става успоредно с разграждането на старите. Калцият и фосфорът трябва да бъдат в съотношение 2:1 в човешкия организъм. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D. Препоръчителната дажба варира от 800 до 1200 мг.
Полезни ефекти: Поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормалната сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. Оказва помощ на нервната система.
Болести при недостиг: Рахит, остеомалация, остеопороза.
Естествени източници: Мляко и млечни продукти, сирене, соя, сардина, сьомга, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, зрял фасул, броколи, зеле.
Токсичност: Дневният режим, надвишаващ 2000 мг може да доведе до хиперкалцемия. Поемането на по-големи количества калций също така може да доведе до появата на констипация и да увеличи риска от инфекцияна пикочните пътища.
Врагове: Големите количества мазнини; оксаловата киселина, съдържаща се в шоколада, спанака, цвеклото, магданоза; фитиновата киселина, съдържаща се в житните растения пречат на нормалната абсорбция на калций.
Съвети: При болки в гърба добавките от калций могат да се окажат полезни. Страдащите от менструални спазми често получават облекчение след засилено поемане на калций. Ако поглъщате големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза. Калцият оказва оптимално действие с витамините А, С и D, с желязо, магнезий и фосфор. Комбинацията от калций, магнезий, витамин D и минерала борон (3 мг дневно) може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.


*************

Още инфо за всички витамини и минерали има тук:


http://healthyfood.info.bg
Виж целия пост
# 9
Цитат на: Taneto
Но скоро четох за някакъв дълголетник, водил супер здравословен начин на живот, който всеки ден пиел по 1 (един) литър морковен сок, но след като починал, при аутопсията се установило, че имал рак на черния дроб Shocked  - причинен от сока, а не от алкохол например Wink

Ама то това си го пише и в този сайт, от където извадих инфото
пише
Съществуват опасения, че прекомерната употреба на моркови може да предизвика жълтеникаво оцветяване на кожата.
Тези страхове са безпочвени при здрави хора. Оцветяването при възрастните е признак, че черният дроб не е съвсем добре и не успява да превръща големите количества каротин във витамин А.
този дядо просто е прекалил
аз лично обожавам сок от моркови
почти всяка седмица пия по половин литър (подчертавам, че на седмица Simple Smile
и искам да ви кажа, че действа страшно хубаво на перисталтиката
обаче това е за възрастни..
и затова се зачудих за бебетата
хем не е хубаво да се дава рано сок, хем пък тука пише, че не случайно първо тоя сок се давал щото бил чудесно биологично усвоим...
това е нещото дето ме накара да се замисля...
Виж целия пост
# 10
Цитат на: T o n i

Съществуват опасения, че прекомерната употреба на моркови може да предизвика жълтеникаво оцветяване на кожата.
Тези страхове са безпочвени при здрави хора. Оцветяването при възрастните е признак, че черният дроб не е съвсем добре и не успява да превръща големите количества каротин във витамин А.
..


Доколкото знам важи за всички жълто-оранжеви плодове/зеленчуци, т.е. тези, които съдържат бетакаротин. Не е хубаво да се ядат неограничено, натрупват се в организма и оцветяват кожата....
Виж целия пост
# 11
Тони, напротив може и на бебета да се дава, соковете са полезно и хубаво нещо.Споровете се вихрят около това, че сокът не е подходящ за първа храна и то за едномесечно бебе.
Между другото, в къщи имам една книжка за Соколечение по метода на д-р Норман Уокър, та в нея на дълго и широко пише за сока от морков.Тази статия дето си я открила ти, ми се струва че е взаимствана точно от въпросната книжка.Лошо няма.Та вътре има описан случая на една учителка, изключително кърмила сина си до 6-ия му месец.Захранен е на 6 месеца точно с морковен сок и на девет месеца с намачкан банан и авокадо.Детето се е чувствало и развивало съвсем добре.НО - сокът е бил даден след шест месечна възраст.Това е разликата.

Иначе сокът от моркови е много полезен за кърмачки, затова се препоръчва приемането му всеки ден.

Аз също много го харесвам и си правя винаги, когато имам възможност.
Виж целия пост
# 12
Бяха ми препоръчали да пия всеки ден сок от моркови заради кожно заболяване. Никога не съм пожълтявала. Чела съм, че освен за кожата е полезен за червата - гастрити и пр. Като бях бременна първия път пиех всеки ден. Но сега ме е страх да купувам тези зимни моркови.
Наистина, нека не изместваме темата. Соковете са чудесна лесноусвоима храна, богата на витамини и микроелементи. Правех на сина ми сок всеки ден, като редувах плодовете./вече захитря и повече от веднъж седмично не мога да го навия/.Но и аз започвам да се съмнявам, че е подходящ за първа храна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия