Кълнове?

  • 3 281
  • 12
Някой правил ли си е пшеничени, соеви или други кълнове?
Ако да, моля да каже как става. Напоследък съм се навила, но не знам дали от груханата пшеница ще стане или пък соя от къде се взема? newsm78 То не пречи да опитам, но с питане и до Цариград се стига... Laughing
Виж целия пост
# 1
Аз пробвах тази пролет различни технологии, с различни култури, но всичко ми се вмирисваше, някой семена пускаха кълнове др не, но след третия ден започват да миришат и се отказах.
Иначе от груханата пшеница кълнове не стават, във всички по - големи супермаркети има щандове за здравословни и диетични храни, та там продават соя, пшеница и др, на етикета им пише  за покълване 
  bouquet
Виж целия пост
# 2
не знам дали от груханата пшеница ще стане или пък соя от къде се взема?  Laughing

от грухана пшеница, както вече svetly_  ти е казала, няма да стане.
соя и всякакви семена можеш да си купиш от Женския пазар.
продават се обикновено на сергиите с ядки, на килограм.
може да има и в диетичните магазини, но не съм сигурна.

ето ти линкове за технологията на отглеждане
http://zdravoslovno.com/Advices/19Kylnove.html
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://forum.az-jenata.com/viewtopic.php?t=329&sid=d2a3d8902 … 03ed74fa892aa1923
Виж целия пост
# 3
И аз съм точно на тема- кълнове.
Днес опитах бобови и страшно ми харесаха, но бяха от консерва.
Ще се пробвам, да си ги отгледам сама, ако не стане, ще си ги купувам готови. В Метро има страшно голям избор.  Peace
Виж целия пост
# 4
esme_bolder, благодаря за линковете!  bouquet
Благодаря и на  Иля и svetly_ . Hug
Ще проверя по магазините, но и обезателно ще пробвам вкъщи. Само не разбрах колко трябва да са големи кълновете- 1мм или 1см ?
Виж целия пост
# 5
Аз от 2-3 години редовно си приготвям вкъщи по следния начин: Купувам си семена от специализираните магазини за диетични и здравословни храни - на пакетчетата пише, че са за покълване. Накисват се в съд с вода за 12 часа. След това се изсипва водата, измиват се и аз ги слагам в буркан от компот. Вместо капачка, отгоре захващам с ластиче марля. Оставям го обърнат надолу в някоя съдинка, но не съвсем вертикално, а под ъгъл, така, че излишната вода да се изцежда. Трябва по 2-3 пъти на ден да се измиват семената - сипва се вода през марлята, разтръсква се хубаво, изсипва се водата, после още 1-2 пъти се изплакват и пак се обръща буркана да се изцежда. Ако се мият редовно, няма начин да се вмиришат. Различните видове семена покълват за различен период от време - житните - след 1-2 дни, бобовите - за 3-5 дни. Все пак зависи и от температурата в стаята - при по-топло, покълват по-бързо. След като покълнат достатъчно, могат да се съхраняват 2-3 дни в хладилник, вече в затворен съд, като е добре пак да се измиват по 1 път на ден. За житните култури е достатъчно да имат 2 мм кълнчета, за бобовите - около 1 см.
Виж целия пост
# 6
Аз да попитам семената ядат ли се или само кълновете, защото си спомням, че в китайските ресторанти соевите кълнове ги даваха без семената?
Виж целия пост
# 7
Аз да попитам семената ядат ли се или само кълновете, защото си спомням, че в китайските ресторанти соевите кълнове ги даваха без семената?

Само кълновете смятам, че се ядат.

А във връзка с разнообразието на кълнове в Метро, има дори кълнове от броколи.  Peace
Виж целия пост
# 8
Семената също се ядат, те омекват при покълването. Не мога да си представя, как бих отделила само кълновете зрънце по зрънце  ooooh!
Виж целия пост
# 9
Семената също се ядат, те омекват при покълването. Не мога да си представя, как бих отделила само кълновете зрънце по зрънце  ooooh!

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.
Виж целия пост
# 10
Да, така е. Даже скоро готвих замразен микс със соеви кълнове вътре- бяха си със семената.
Виж целия пост
# 11

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.

Със семената са, просто йълновете стават големи и къдрави и ако не се загледаш внимателно, не се забелязват самите семена. А я си представи кълновете от люцерна - семенцата са с диаметър 1 мм!
Виж целия пост
# 12

Валя, сигурна ли си ?  Thinking

Аз не съм правила до сега, но като гледам навсякъде предлагат само кълновете без семената.
От друга страна, ако се ядат целите, ще е по- малка занимавката.

Със семената са, просто йълновете стават големи и къдрави и ако не се загледаш внимателно, не се забелязват самите семена. А я си представи кълновете от люцерна - семенцата са с диаметър 1 мм!

Да, вярно !  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия