Пшенични кълнове - от къде, как ...

  • 10 421
  • 13
Идеи?
Как да си ги приготвя или от някъде да си купя...,
че съм на вълна прочистване на организма!

Ей тази рецептичка харесах от http://forum.bgkulinar.net/. (Благодарности за to4ica)

4 с.л. пшенични кълнове
250 гр нискомаслено кисело мляко или кефир
1 кисела ябълка

Ябълката се настъргва и се смесва с останалите продукти. Добре е тази салата да замени вечерята за 5-6 дни

Или бях за готварския ...
А и кефир, ако ме осветлите какво е ...   bouquet
Виж целия пост
# 1
Аз си купувам от диетичните щандове в по-големите магазини пшеница за покълване. Важно е да е такава, а не грухана например. Слагам в една чиния, покривам с вода и държа така една нощ. На сутринта изливам водата и ги мокря периодично. Не трябва да изсъхват напълно. Сега е топло и след два дена покълват. После държа в хладилник. Използвам в салати.
Виж целия пост
# 2
дали в тези диетичните магазини не продават? И на мен ще ми е интересно да разбера.
Виж целия пост
# 3
Преди време са продавали специални съдчета за покълване на семена в ТСМ, но сега като търсих, вече ги няма и отдавна не са получавали.

А иначе смятам да пробвам по метода на vanilla75 и вече се заредих с жито за покълване.
Виж целия пост
# 4
А какъв вкус има покълналото жито?
Виж целия пост
# 5
А какъв вкус има покълналото жито?

Покълналото жито си е пшеничените кълнове.  Peace

Аз до сега съм пробвала соеви и бобени кълнове и двата вида са ми супер вкусни.
Виж целия пост
# 6
Добре де, задължително ли е ние да си ги "покълваме", не може ли готови да се купят?
Виж целия пост
# 7
Добре де, задължително ли е ние да си ги "покълваме", не може ли готови да се купят?

Вивиан , може, разбира се.

В повечето магазини зареждат само със соеви кълнове, но на Метро има страшно много видове- соеви, бобеви, от броколи, от леща и др.  Peace
Виж целия пост
# 8
Мерси Иля, ще си купя готови.
Харесва ми идеята дадена от авторката, мисля да я приложа Peace
Виж целия пост
# 9
Аз си купувам от диетичните щандове в по-големите магазини пшеница за покълване. Важно е да е такава, а не грухана например. Слагам в една чиния, покривам с вода и държа така една нощ. На сутринта изливам водата и ги мокря периодично. Не трябва да изсъхват напълно. Сега е топло и след два дена покълват. После държа в хладилник. Използвам в салати.

И аз така,само че аз ги разпръсквам върху хавлиени кърпи и ги пръскам с пулверизатор  umbrella
Виж целия пост
# 10
Има ги и готови в големите магазини, но понеже в къщи ги ядем в големи количества излиза доста по-скъпо отколкото, ако си ги направиш сам. А не е голям ангажимент
Виж целия пост
# 11

Как да отгледаме кълнове в домашни условия?


Кълновете (на житото, люцерната, граха, соята и др.) могат да се използват като храна, лекарство и универсално тонизиращо средство.

Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Като най-ценна съставка се определят ензимите. Цитохромоксидазата е антиоксидант, който е необходим за дишането на клетките, липазата разлага мазнините в организма, протеазата притежава способността да преработва белтъчините, амилазата въздейства върху скорбялата, каталазата ускорява процесите на разлагане на водородните окиси на водата и кислорода в кръвта и тъканите на организма, пероксидазата съдейства за тези процеси на клетъчно ниво, трансхидрогеназата е необходима за поддържане на тонуса на сърдечния мускул. Особено важна роля играе и супероксиддисмутазата – ензим, който се бори срещу остаряването на организма. Той неутрализира токсичните вещества в клетките, образуващи се в процесите на метаболизма.
Кълновете съдържат и много влакна (фибри), които са отлично средство при различни нарушения функциите на червата. Поради високото съдържание на витамин Е, кълновете са полезни и при проблеми с половата система.

Кълновете се отглеждат на стайна температура. Най-добре е да се използва изворна вода за заливане. Един от най-лесните начини за отглеждане на кълнове е с помощта на дълбока чиния или по-плитка паничка. Зърната предварително се измиват добре и се слагат на дъното на съда. Слоят не трябва да е по-голям от 2 см (имайте предвид, че люцерната например повишава обема си доста, докато житото почти не). Заливат се с хладка вода, като нивото не трябва да надвишава нивото на житото (граха, соята и пр). Семената може да се покрият с влажна марля. След 10 – 12 часа водата се изцежда, зърната се измиват добре и отново се заливат с вода за още 12 часа, след което са готови за консумация.
Порасналите кълнове не трябва да са над един сантиметър, защото колкото повече порастват, толкова повече полезни свойства губят. Ако не успеете да използвате цялото количество готови кълнове, можете да ги съхранявате в хладилник. Преди това обаче сложете зърната в по-дълбок съд и ги залейте със студена вода – нивото не трябва да е над един сантиметър над зърната. По този начин свойствата на кълновете се запазват и може да ги консумирате в рамките на два, три дни.
 
Виж целия пост
# 12
Евала Поци, копвам си го Peace
Виж целия пост
# 13
Днес в Пикадили гледах Пшеничени кълнове - стабилизирани. На Софимел. Стават ли за покълване?
Имаше и някакви пшеничени зърна, и ечемичени и много други.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия