Телешки пържоли по Хамерикански?

  • 18 655
  • 23
Говорим си тука с една колежка, която е живяла в щатите, тя ми разказва колко страхотни били там прословутите им бийф стекове...Много ми се дояде...И не стига, че не ми се очертава скоро път до американско, ами и телешкото не знам как се проготвя. Правила съм всичко на всичко варено месо, и то за Ники, когато беше бебе и още не ядеше други меса. Аз самата телешко съм яла 2-3 пъти, по заведения, мама не ми е готвила, съотвертно и аз не знам нищо за това месо.
И си викам - как сега да си направя истински телешки стекове Thinking И разбира се, се сетих за вас Hug Вие всичко знаете, навсякъде сте ходили и съм сигурна, че ще ми дадете най-хубавата рецепта  bouquet
Или в краен случай ми препоръчайте заведение в София, където правят пържоли по американски Wink
Виж целия пост
# 1
Ох, потекоха ми слюнките като се сетих за един сочен, полусуров телешки стек  Mr. Green "Тайната" е в това месото да е много прясно, в никакъв случай замразено, овкусявам с малко соев сос и на скарата. За да се получи крехко и вкусно, е важно да се пече малко - представи си го на широчина -  разрезът трябва да е розово-червен в средата.
Виж целия пост
# 2
Аз имам една рецепта  от Пикадили: дни на Американската кухня.

Но е салата " Цезар " със стек на скара

2/3 ч.ч. накълцан пресен кориандър
50мл готварска сметана
50мл пресен сок от лайм
1/4 ч.ч. прясно настърган пармезан
2 скилидки чесън
4 стръка пресен зелен лук
1/2 ч.л. сол
2 филета аншоа
125мл зехтин
1 малка люта чушка
1 голяма зелена салата
1 сладка червена чушка
2 кочана сладка царевица
1с.л. олио
около 24бр тортила чипс
500гр говеждо или телешко месо, нарязано на парчета 2см
2ч.л. чили на прах
по 1/2 ч.л. сол, черен пипер и захар
1ч.л. кимион
1ч.л. кориандър на прах

1. Смесете в блендер пресния кориандър, сметаната, сока от лайм, пармезана, чесъна, лука, солта, филетата аншоа и лютата чушка. Бавно добавете зехтина и пасирайте, докато се получи гладка смес. Охладете добре.
2. За да приготвите стека, смесете чилито, кимиона, кориандъра, солта, черния пипер и захарта; натъркайте месото от двете страни с получената смес. Леко намажете царевицата с олиото. Загрейте скарата, предварително леко намазана с олио, до средно висока температура. Поставете парчетата царевица на скарата и ги изпечете 15-20мин, докато се карамелизират. Поставете стека на скарата и изпечете 3 до 5мин от всяка страна или повече, ако го искате добре изпечен. След като царевицата изстине добре, отрежете зърната от кочана с помощта на остър нож.
3. В дълбока купа поставете зелената слата, червената чушка, нарязана на кубчета, царевицата и достатъчно дресинг, за да се покрие. Разпределете салатата в 4 чинии за серивране. Нарежете стека на тънки ленти; разпределете го върху салатата. Наръсете с още малко дресинг. Гарнирайте с част от чипса. Останалия чипс натопете с дресинга и сервирайте отделно.

Докато я напиша...дано си заслужава. Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Вери Hug
Обаче нямам скара Confused Дали ще стане на грил-тиган? И още нещо принципно - чукат ли се телешките пържоли като свинските или не?
Виж целия пост
# 4
Все ги гледам по телевизията на филми и предавания,тия телешки стекове,дето посредата е розово и сочно!Честно казано имам чувството,че ще е жилаво,че няма да се дъвче и ще е гадно.Аз телешко готвих в гювеч 4-5 часа,за да стане,пък така на скарата - не мога да си го представя.Нека по-запознатите да разкажат и споделят впечатления!
Виж целия пост
# 5
На грил тигана мисля, че ще стане. За начукването- знам ли. Тук нищо не пише, пък аз не съм много по обработката на месата. Като ми се е случвало да готвя телешко филе, не съм го начуквала, но пък изисква малко по- дълго готвене от свинското такова.
Виж целия пост
# 6
Все ги гледам по телевизията на филми и предавания,тия телешки стекове,дето посредата е розово и сочно!Честно казано имам чувството,че ще е жилаво,че няма да се дъвче и ще е гадно.

Става жилаво, ако месото е старо и/или печено твърде дълго. За да е крехко телешкото /стек, хамбургери и т.н./ се пекат алангле.
Виж целия пост
# 7
Няма читаво месо тука. Хамериканските телета явно са по-млади от нашенските.
И аз съм се мъчила с телешкото, обаче освен варено и задушено, друго не става.

Вземи иди до Чикаго, там ще ти го приготвят както си му е реда. Ей го къде е.
Виж целия пост
# 8
Значи сигурно няма да ми хареса. Аз всъщност алангле не обичам. Това розовичкото и сочното, а което говориш, ми е доста гадно Sick Да не говорим за прясно месо...смърди ми отвратително Sick Когата са ми носили прясно месо, го държа във фризера по 2-3 месеца и после пак ми намирисва...Явно повредата е в моя телевизор Rolling Eyes
Но все пак ще се пробвам  с телешките пържоли. Ако не друго, поне да знам да не си поръчам като ида в щатите на ресторант Mr. Green

Хапчо Joy
Виж целия пост
# 9
Да не говорим за прясно месо...смърди ми отвратително Sick Когата са ми носили прясно месо, го държа във фризера по 2-3 месеца и после пак ми намирисва...Явно повредата е в моя телевизор Rolling Eyes

Надали е в твоя телевизор - има специална технология на разфасоване и отцеждане на месото, която явно не е същата у нас. А и другото, което ми хрумва, е че зад Голямата Вода телешкото е в голям процент от слуаите генно модифицирано - явно добре са си го изинженерствали  Mr. Green
Виж целия пост
# 10
Не е толкова генно модифицирано, колкото натъпкано с хормони!
Според мъжа ми (аз не ям месо) телешките пържоли са вкусни и добре препечени, тъй че не пречи да си ги поръчваш well done. Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Телешкото месо тук е разкошно, и няма нужда да е с хормони. Стековете са сочни, вкусни и крехки. От както дойдох тук разбрах какво значи телешко. Аз свинско почти не готвя вече. Месото не се замразява, не се начуква. Осолява се мнооого хубаво, бух на скарата, след това се оставя да почине за 5мин и готово Mr. Green
Виж целия пост
# 12
... Осолява се мнооого хубаво, бух на скарата, след това се оставя да почине за 5мин и готово Mr. Green

Не разбирам как са сочни след като се осолява "мнооого хубаво"?
От солта соковете изтичат    newsm78     
Виж целия пост
# 13
Нищо кой знае колко не изтича, пък и не се държи с часове. Като го хвърлиш на скарата всичко веднага се запечатва вътре. Обаче сосовете изтичат ако се разреже веднага след печене, Разбира се правят се и всякакви маринати, но от личен опит знам че вкусният стейк е вкусен защото месото е хубаво а не заради някаква кой знае каква кулинарна тайна.
Виж целия пост
# 14
Значи с БГ телешко да не се опитваме,така ли?
То тукашното не е телешко,ами говеждо...нищо розово няма в него.По-скоро е винено червено,до кафяво.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия