Някой гледал ли е Сферизиране на продукти от предаването "Вкусно" по БНТ

  • 1 617
  • 18
Преди 2 седмици гледах Ути как сферизира домати, краставици, маслини. Обаче, не го хванах от начало. В общи линии технологията беше следната:
В някакъв разтвор Ути пускаше по много малко от смес направена от пасирана краставица и после от домат. Като казвам малко, беше почти колкото сферите на рибеното масло.
После някакъв много добър готвач измайстори смеска от маслини и някакви подправи и пускаше пак в такъв разтвор от сместа парченца с големинат ана маслина. Получиха се маслини, но вътре без костилка и Ути като ги опита, каза че е страхотно.
Много готино се получи всичко, обаче като не хванах от началото...
Е, та питането ми е - някой гледал ли е това предаване и може ли да каже какъв е този разтвор.
Виж целия пост
# 1
Гледах го, но ми се стори много шантаво цялото това нещо. За съжаление не мога да ти помогна с имената на праховете, които се използват, защото бяха много сложни и въобще не ги запомних. Мисля, че термина обаче беше сферификация, а маслините на другия готвач бяха направени с обратна сферификация.
Ето какво намерих в интернет:
http://www.biorest-bg.com/index_files/Page985.htm
Има обяснения, продуктите, за които питаш и някои рецепти.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти!
Сега ще пусна търсачката и дано намеря повече инфо. Много е шантаво, но пък ми е интересно да опитам. Тъпото е, че предаването намя сайт, а и в Неттерата няма БНТ.
Виж целия пост
# 3
В сайта, който е дала слончетка продават и тези съставки, обаче са в индустриални количества. Ще попитам в аптеката дали продават тези продукти. Иначе аз хванах съвсем накрая и мога само да кажа, че изглежда страхотно, обаче сигурно е голяма играчка.
Виж целия пост
# 4
Звучи странно, но ми стана интересно. Някой да има картинка, че нещо не мога да си го представя Thinking
Виж целия пост
# 5
Ето това е хайвер от пъпеш, Сори ама не мога да намалявам снимки
Виж целия пост
# 6
дай линк, ако искаш
Виж целия пост
# 7
тук

Виж хайвер от пъпеш и от спанак.
Виж целия пост
# 8
Шантаво Grinning
Звучи като перлички рибено масло, но с различни вкусове. Интересно е де. Някой навит ли е да се пробва? Аз май ще пасувам.
Виж целия пост
# 9
 Shocked Тва пък кво е?
Виж целия пост
# 10
аз един път бях питала как се разботи с агар, защото си купих. никой не ми отговори конкретно.

ако сега тук някой знае да казва. иначе знам основните техники. интересува ме как да желирам нещо, което не може да се вари? като бита сметана.

със сферирането ще поизчакам, не съм толкова добра hahaha
Виж целия пост
# 11
Конкретно за агар незнам, но с желатин като работиш не е задължително да вариш продукта, който искаш да желираш.
Виж целия пост
# 12
Колкото  и изискано да изглежда, за мен си е химия. Предпочитам предложеното в естествения му вид и цвят.
Виж целия пост
# 13
И аз Peace
Тук изрових нещо по темата как се работи с агар.
Виж целия пост
# 14
И аз Peace
Тук изрових нещо по темата как се работи с агар.

 Shocked това бъзик ли е?

не прочете ли, че това е създаване на лабораторна среда?
агарът се ползва за посявка на микроорганизми!!!! не само в кулинарията... ooooh!

Конкретно за агар незнам, но с желатин като работиш не е задължително да вариш продукта, който искаш да желираш.
вегетарианка съм, не ползвам желатин. Crossing Arms
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия