странни сладка

  • 5 374
  • 33
купих от гърция две невероятно странни (и вкусни) сладка - едното беше от малки зелени горчиви лимончета, а другото (седнала ли си?) от малки патладжанчета  Laughing
някакви идеи как се прави второто?
Виж целия пост
# 1
Интересно и странно наистина  newsm78
И как са на вкус?
Виж целия пост
# 2
    Точно от там си купих моето сладко от цели малки мандаринки-необелени и сладкото е превъзходно на вкус. Момичето, което ми го продаде беше софиянка  работеща там, предложи ми да ми изпрати рецептата по e-mail, но така и не го получих, хем тя предложи.....   Hug

Момичето подхвърли, че както били цели и узрели, се измивали много добре, после се остъргвали съвсем леко с ножче, но без да се бели кората, слагали се в гореща вода да врат 5 мин., водата се изхвърляла. Процедурата се повтаряла няколко пъти за да се махне горчивината на кората и чак тогава се правело сладкото......

Повече не знам! Сладкото е изключително красиво за гледане, много вкусно и много оригинално.

   За това, започнах да моля момичетата от форума, които знаят гръцки или живеят в Гърция да ми изнамерят от някъде рецептата.

Снимай твоите сладка моля те да ги видим как изглеждат.
Ето и снимка/лошо качество/:



В Гърция се продават невероятни сладка от "невероятни неща", а само да видите трушиите им....малееее произведения на изкуството в оригинални шишенца и бурканчета.
Виж целия пост
# 3
nadezda,ето рецептата за сладко от малки патладжани от една моя готварска книга,но да знаеш,че не съм я пробвала и не знам какво ще се получи.
20 малки/с големината на орех/патладжана
1кг захар
2-3стръка индрише
1ч.л.лимонтузу
Патладжанчетата се почистват от листата и дръжките без да се белят,измиват се и се надупчват с вилица.Заливат се с 2л.студена вода и cе загряват.Щом поврят 2-3 мин.водата се изхвърля и се заливат със същото количество студена вода.Това се повтаря 3 пъти,след което се оставят да врят докато омекнат.Накрая се обливат със студена вода и се оставят да се изцедят.
  Сварява се сироп от 1кг захар и 1л. вода/капка от сиропа капната в чиния трябва да не се разлива/.
Патладжаните се поставят в сиропа без да се допират и сладкото се вари на слаб огън докато плодчетата станат прозрачни и се постигне необходимата гъстота.Не се разбърква!
Оставя се 30мин. да престои кипва се отноворприбавя се 1ч.л.лимонтузурразбърква се внимателно и се вари още 2-3мин.Като се свали от огъня се слага индришето и се насипва в буркани.
Виж целия пост
# 4
Сладко от патладжанчета  #Crazy
Виж целия пост
# 5
Сладко от патладжани

30-40 дребни патладжана
1кг захар
бадеми (без люспата)
карамфил
сока на 5 лимона
2с.л. мед

Патладжаните се почистват от дръжките и се обелват внимателно. Набождат се с нож на две места. Веднага се слагат във вода със сока на 4 лимона, за да не почернеят. Слага се тенджера с вода, като заври се слагат патладжаните. Когато поомекнат се вадят с решетъчна лъжица и се слагат в студена вода за няколко минути, след което се вадят и се оставят да се изцедят хубаво.
На местата където ги прободохте се слага по един бадем, а отгоре (на мястото на дръжката) по един карамфил.
В тенджера слагате 2 чаши вода и захарта. Оставя се да заври, като започне леко да се сгъстява сиропа, се слагат патладжаните. Вари се до готовност на сиропа. На края се слага сока от последния лимон и меда. Изчаква се минута-две и се сваля от огъня.
Насипва се в буркани като изстине.


Намерих няколко рецепти за това сладко. На всякъде бяха еднакви, с една разлика, в някои области се слага вместо карамфил, канела в сиропа. Още една подробност, в Гърция за сладката се използва сок от лимон, никога лимонтозу.
Виж целия пост
# 6
Прави се и още едно странно сладко- от маслини Wink



Не ме питайте за рецепта, не знам, но съм го виждала в магазин.
Виж целия пост
# 7
Сладко от патладжанчета  #Crazy

Защо не?
Не си ли яла сладко от зелени доматчета? Предполагам, че рецептата е същата.
А сладко от зелени смокини?  Laughing
Виж целия пост
# 8
А мармалад от узрели домати яли ли сте?Ето една рецепта:
10 кг смлени домати без семки
2 кг захар
1/2 кг бонбони лукчета(само че съм яла такъв мармалад като дете,правен с едновремешните лукчета)
3 кутии ситно нарязан локум
ванилия или индрише за миризма
Всичко се вари заедно до желаната гъстота.
Виж целия пост
# 9
благодаря за рецептите.
сега ще отида в гугъл да търся магазини на сортови семена и на пролет ще се пробвам...   
сладкото не мога да го снимам   Sad
изядохме го  Embarassed
а вкусът - като на сладко от малки патладжанчета  Grinning сериозно, ако не знаех какъв е материалът не бих могла да предположа. доста са месести и тлъсти, ама в добрия смисъл - половин хапка те наяжда. ако можеш да се спреш.
ще пробвам мармалада от домати също
май си падам перверзна  Joy
Виж целия пост
# 10
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
рецепта няма да кажа  Crossing Arms
Виж целия пост
# 11
Мармалад от хамсия съм яла  Mr. Green
Какво е това?
Виж целия пост
# 12
Това по скоро ми прилича на сладко от смокини, колко си приличат само....
Виж целия пост
# 13

Как ще ти прилича на мармалад, като той е смлян? Прилича си на сладко.
Виж целия пост
# 14
Яла съм сладко от шипки - не мармалад, а сладко. Точна рецепта не си спомням, но помня, че майка ми прави един път, след като го опитахме на гости на нейна приетялка. Шипките се нарязват на половинки по дължина, изчистват се много хубаво от семките и мъхчетата, после мисля, че се слагаха да кипнат, водата се хвърляше, и така 2-3 пъти, като последния път не си спомням дали се вареше отделно сироп и шипките се добавяха на края или пък се слагаше захарта при шипките да врат заедно. Помня само, че беше много вкусно и интересно - леко киселеше.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия