Малки питчици или хлебчета (тях вече ги написах в темата "бърЗи питки")
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
175 гр. поиЗцедено кисело мляко
1 с.л. магданоЗ или др. подобни
мащерка
За отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Замесва се тесто от горните продукти с миксера, след това се раЗточва дебело около пръст и се отряЗват кръгчета около 6 7 см с помоща на чаша. Смесва се жълтъка с млякото и се намаЗват отгоре питките. Пекат се на предварително Загрята фурна 200° около 15/18 мин.
Към тях може да се предложат напр.
Dip oт овче или краве сирене
200 гр. сирене
100 гр. Creme Fraiche
2 с.л. сметана
1 червен лук
червен и черен пипер, чесън
1 с.л. Зелен лук или магданоЗ
Всичко се смесва добре и се пюрира.
Dip от риба тон
1/2 консерва риба тон в олио
1 сварено яице
1 кисела краставичка
80 гр. иЗвара или маионеЗа
1 ч.л. олио
1ч.л. оцет
черен пипер, сол
Рибата се оцежда, а останалите продукти се наряЗават на дребно и се смесват. Подправят се и се пюрират.
Обацта (баварски специалитет. Това е един по -лек вариант с не толкова много калории )
180 гр. иЗвара
120 гр. Camenbert, 30 %
30 гр. лук
червен и черен пипер
1/1 с.л. Зелен лук
Продуктите се наряЗват на дребно и се смесват. Намачкват се с вилица, докато се превърнат в кремообраЗна маса.
Хлебчета със сирене
250 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. Захар
6 с.л. прясно мляко
40 гр. масло
125 гр. сирене
За отгоре
1 жълтък
подправки
Замесва се тесто и се раЗточва на около 1/2 см дебелина. С чаша се отряЗват кръгчета. НамаЗват се отгоре с раЗбития жълтък и млякото и се посипват с подправки. Пекат се на предварително Загряна фурна 190° около 15/17 мин.
Пикантни кифлички
125 гр. иЗвара
125 гр. брашно
125 гр. маргарин
1/2 ч.л. сол
черен и червен пипер
70 гр. шунка
2 лука
1 жълтък
1белтък
1 с.л. сметана
Прави се тесто от иЗварата (иЗцедена), брашното, маргарина, сол, черен и червен пипер. Оформя се на топка и се оставя около час в хладилника. След това се раЗточва тънко и се режат триъгълници. Пълнежа е от дребно наряЗаните шунка, лук. НамаЗва се границата с белтъка За да не се отварят и се навиват на кифлички. Отгоре се намаЗват с раЗбития жълтък и млякото. Пекат се на предварително Загрята фурна 200° около 20/25 мин.
Плънката може да се видоиЗменя по желание.
Добър апетит!
Даите идеи моля и вие какво поднасяте към вино?