Хляб на жарава

  • 7 028
  • 18
Искам да споделя с вас една рецепта, която е много, много вкусна.

Изключително елементарна е и като продукти, и като изпълнение. Идеална е за пикник!

Та.......

Омесва се тесто БЕЗ набухватели - мая, сода или каквото и да било. Тестото се състои от - бяло брашно, олио, сол, шарена сол, чубрица и смлян кимион. Добавя се и вода, но не много. Консистенция - не твърдо, не и прекалено меко тесто.

Правят се малки фитилчета, които се усукват на шиш или най-добре на дървена пръчка, на която предварително е сложено фолио за готвене и се пече на жарава.

Идеално се изпича, а вкуса е страхотен, наподобява кебапчета.

Ето и всичко в картинки:

Фитилчето
Усукване н … 72;ла
Готов шиш
Пече се
Страхотно  … 0;ия!
Виж целия пост
# 1
Изглеждат неустоимо вкусно.Ние доста 4есто се събираме компания и си устроиваме BBQ,за слдва6тото мисля да ги изненадам,вместо да купуваме хляб.Благодаря ти за страхотната идейка.
Виж целия пост
# 2
Мамо Цоце , съвсем на скоро говорихме с момичетата за тази вкусота . В темата за европейското и мезетата . Ще си позволя да прехвърля  и тук моите обяснения на това , което съм видяла .


Привет банда , какви вкуснотийски разговорчета... аааа открих ви ....

Ася - тук съм пиле , да те светна за тоя засукан хляб - аз съм по всякаквия хляб , мене питай ....
Значи , гледах кулинарна поредица с  руса мацка от Южна Африка , която готви сред природата - суперско . В една от сериите приготви мармалад от лук и навит на клечка хляб , изпечен но открит огън - заааабележително в простотата си . За мармалада , сори не мога да дам указания , но за хляба ....запомних - замесва се тесто като за най-обикновен хляб с мая . Като втаса се къса топка , която с ръце се оформя на дълго , тънко въженце , което се навива спираловидно на намокрена с вода пръчка . Обезателно да се намокри иначе ще се запали и да е дълга за да се върти по - лесно.

Мисля си , че сиренцето , като държиш да присъства , можеш да го турнеш в средата на топката и при размачкването и издърпването на въженцето  ще се разпредели равномерно като плънка. Посоли го с шарена солчица  и бучка масълце сложи - ще е невероятно си мисля....с миризма на пушек ...мммм  . Не помня как беше , но според мен изпечи на позатихнали въглени , иначе рискуваш от вън да е черно , а от вътре сурово .

И аз ще взема да пробвам - а я кажи за този хлебец със суха супичка ....

п.п. Сетих се нещо - когато оформяте въженцето не намазнявайте ръцете ! Не ! Пречи да прилепне тестото към пръчката . А тя нека да е дабела колкото палец , да не е някоя вейка . Навитото тесто да е около педя , че по-дълго няма как да се опече добре .

Асялейн се чудеше дали не може да сложи и сирене във фитилчето - ти да си пробвала в тази посока нещо ?
Виж целия пост
# 3

Не съм и подозирала за вашите приказки.....

Но този хляб е без мая, дори си мисля,че бе и без вода.......Страхотен вкус има! И е идея алуминиево фолио да се използва, вместо да се мокри пръчката.

Според мен - вкуса му е точно в подправките, и сиренето ще разводни хубавия вкус. Предпочитам го натурален. И друга важна особеност - трябва да се изчака да изстине - тогава вкуса е най-богат!
Виж целия пост
# 4

аз съм виждала тук да го продават като правят средновековни тържества  Laughing
ама си е с мая, иначе и те на жар го правят.

и понеже на мен само хляб не ми стига, почнах да си мечтая и за плънка Twisted Evil

вкусен е, обичам миризмата на пушек  Peace

Виж целия пост
# 5
брех, че интересно звучи! Ни съм яла, ни съм чувала за подобен хляб. Много ми се прищя да пробвам, ама трябва сега на пикник да ходим за тази цел.... Над скарата дали няма да стане? Ех, друго си е огъня..  Thinking
Виж целия пост
# 6
Дори не бях чувала за подобно нещо. Благодаря за рецептата. В събота ще се пробва. Peace
Виж целия пост
# 7
Аз пикник няма да чакам.
Ще си го направя още в събота на село.
Отивам за мръвките.
Маминке, 
 bouquet
ще напълнея от твоите вкусотии.
Всичко най - вкусно мирището е с дъх на жар.
Виж целия пост
# 8
Айде да се отчета със снимки на хлебчето- наистина е много вкусно. Благодаря още веднъж за рецептата.


Виж целия пост
# 9
Ейй, Джемма, браво! Много е готино. Сериозна си ти, като кажеш нещо и го правиш....  То и аз бих се хванала, не изглежда трудно, ама който си няма село и двор...
Виж целия пост
# 10
Джемма ти слага ли набухватели на твоето хлеб4е?Ина4е изглежда страхотно.
Виж целия пост
# 11
Не, не съм слагала. Каквото си пише в рецептата това сложих.Обаче ми беше малко безсолен, следващият път ще сложа повече сол и носеше още на подправки.

pina, ние сега сме на вилата и затова , иначе и аз нямаше къде да го пробвам. Ама тук е една природа, едни птички, барбекю, топли нощи. Вилата е точно до морето- красота е вечер. Ама да не се отклонявам в лирична посока. Laughing
Виж целия пост
# 12
Здравейте! Погледнете този сайт:
http://www.bongusto.de/tv_gusto/tippvideos/stockbrot-24933
Виж целия пост
# 13
rrare почувствах се невероятно горда......Въобще не съм знаела за този сайт, но немците ще трябва да си спретнат и истинско барбекю за да опитат истинския вкус на хляба направен по този начин.

А ето и друга идея...Само,че от механа в Боженци.......Пърленка, която е правена на жарава -

Пърленката

Вкуса и не подсказваше да има вътре мая, мисля,че е безквасна, но вариации много......
Виж целия пост
# 14
Цоци, тази пърленка как се пече на жар?
много чистичка ми изглежда newsm78

инфо от немския сайт горе:
- хлябът се прави с мая, може и тесто за пица, могат да се добавят в тестото различни подправки
- пече се на огън, тва с фурната е само да покажат как изглежда после
- като се махне хлебчето от пръчката може да се мушне кренвирш вътре  Peace (т.е. и за хотдог става  hahaha)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия