Консервиране на разни неща в буркани ...

  • 3 048
  • 15
Ако напълня буркана с гореща смес /каквото там си консервирам/ и е видно , че капачката е "дръпнала" трябва ли пак да заварявам буркана?
Спорим с мъжа ми и не можем да стигнем до съгласие!!!!
Сега съм затворила лютеница и така хубавичко са "дръпнали капачетата, а той ме кара да ги варя!

Вие как мислите?
Виж целия пост
# 1
Аз лично лютеница не съм затваряла по този начин.
Виж сладка и сиропи затварям точно така: горещи в буркана /или шишето/ и обръщам с капачките надолу. Както казваш ти след час два "дръпва".
Така, че не би трябвало да има проблем.
Виж целия пост
# 2
Лютеницата винаги сме я стерилизирали. Малко скъпичка ми се вижда, за да рискувам да се развали. А и има мазнина в нея, ако това има значение, де.  Thinking
Сега се сещам, че едно време в консервните комбинати задължително я стерилизираха. Едва ли щяха да си играят, ако не беше необходимо.
Сега не го правят, защото е наблъскана с консерванти.
Виж целия пост
# 3
Всичко се стерелизира!  Peace
Виж целия пост
# 4
5 - 10 мин . минимум стерилизирай ,защото сега са ОК , но след месец така ще бомбират , че идея си нямаш какво мазало ще ти направят .
Сладка и сиропи са друго нещо , там има захар и тя ги държи , защото е консервант когата е в големи количества . За компотите също може да ги свариш в тенджера , врели да ги налееш в шишета или бурканчета , да обърнеш и завиеш докато дръпнат .
Виж целия пост
# 5
Лютеницата стерилизирам винаги 10 мин. Peace
Виж целия пост
# 6
Май е по-добре да се стерилизира. Аз тази година пробвах рецепта за кисели кратавички без стерилизиране и сега открих, че единият ми буркан е протекъл. Sad

Сега ако го стерилизирам има ли шанс да оправя белята или е заминал мат'ряла? newsm78
Виж целия пост
# 7
5 - 10 мин . минимум стерилизирай ,защото сега са ОК , но след месец така ще бомбират , че идея си нямаш какво мазало ще ти направят .
Сладка и сиропи са друго нещо , там има захар и тя ги държи , защото е консервант когата е в големи количества . За компотите също може да ги свариш , врели да ги налееш в шишета или бурканчета , да обърнеш и завиеш докато дръпнат .

Сякаш мъжа ми слушам!
Добре ще варя , за да не рискувам, права си как'Сийче!
Виж целия пост
# 8
Май е по-добре да се стерилизира. Аз тази година пробвах рецепта за кисели кратавички без стерилизиране и сега открих, че единият ми буркан е протекъл. Sad

Сега ако го стерилизирам има ли шанс да оправя белята или е заминал мат'ряла? newsm78

Не съм правила такова нещо, но свекърва ми редовно ремонтира неща по този начин.
Преварява стерилизира наново и все нещо става, но истината е, че вкуса вече не е същия!
Виж за киселите краставички не мисля, че ще навреди, но като се замисля - да не би да омекнат повече от необходимото...
Виж целия пост
# 9
Задължетелна стерелизация PeaceНе съм правила експерименти,да ми отиде труда зян ThinkingА и 10 мин.не са никак много да става на въпрос,или той въпросът де ,не е във минутите а в правотата.
Е...колкото и да искам от женска солидарност ти да си права,няма как да стане Joy
Виж целия пост
# 10
   Откакто преди няколко години научих как стават компоти без изваряване, правя много компоти, дори имам останали от миналата година и сега всеки ден слагам по един в хладилника - който е жаден, да си пийне изстуден.

Вижте тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=196282.0
Виж целия пост
# 11
Задължетелна стерелизация PeaceНе съм правила експерименти,да ми отиде труда зян ThinkingА и 10 мин.не са никак много да става на въпрос,или той въпросът де ,не е във минутите а в правотата.
Е...колкото и да искам от женска солидарност ти да си права,няма как да стане Joy

Не е за минутките!
Имам друг проблем: най-голямата съдина , в която мога да стерилизирам не е достатъчно висока за да покрие водата капачките и мисля, че после няма да се приберат ако не са били покрити с вода.
Виж целия пост
# 12
Задължетелна стерелизация PeaceНе съм правила експерименти,да ми отиде труда зян ThinkingА и 10 мин.не са никак много да става на въпрос,или той въпросът де ,не е във минутите а в правотата.
Е...колкото и да искам от женска солидарност ти да си права,няма как да стане Joy

Не е за минутките!
Имам друг проблем: най-голямата съдина , в която мога да стерилизирам не е достатъчно висока за да покрие водата капачките и мисля, че после няма да се приберат ако не са били покрити с вода.
На лютеницата,задължителна стерилизация.
Относно съдът в който ще вариш,ако бурканите не се  покрият изцяло с вода,моят съвет е да не рискуваш и да си ги свариш на два пъти.Трудоемко е но поне ще си сигурна,че трудът ти не е отишъл на вятъра. Peace
Виж целия пост
# 13
Аз пък, преди години, варях лютеница на печката, сипвах я вряла в бурканчета - тези по-малките, от около 300 или 330 гр, завъртах капачките, обръщах и на другия ден /обикновено го правех вечер/ прибирах в килера. Тогава нямаше и кого да питам, бях решила, че щом е вряла /все си капех и горях ръцете/, е достатъчно. Но я сипвах направо от огъня. МъжО бъркаше в това време да не загори.

IANAMAIL , понеже не знам твоята колко гореща е била, предлагам ти да прежалиш 2-3 бурканчета, или пък дори едно. Ако не се развалят, догодина ще можеш така да я правиш. Но аз съм я правила по тоя начин и децата и всички я ядяхме - нямаше развалена. Само да отбележа - правех я с домашни зеленчуци от градината, ако това има някакво значение.
Виж целия пост
# 14
Сега е излязла на пазара Голяма книга за Домашното консервиране.Поръчала със си я вече и чакам доставката й.Ще видим дали ще върши работа
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия