Рецептите от Мира

  • 6 877
  • 21
Сандвичи с пастете от сирене:

Стрийте 1 парче сирене най-напред с вилица а после с дървена лъжица.Разбийте прясно мляко/пропорцияспрямо сиренето 1:2/Прибавете сиренето малко ситно счукан кимион или черен и червен пипер.Разбийте добре сместа и с нея намажете хлебни филийки.
Виж целия пост
# 1
Топли сандвичи

Нарежете на филийки хляб.Намажете ги леко с масло и ги покрийте с филийки от пушено сирене.Запечете ги в умерено силна фурна до златист цвят и ги поднесете горещи.


Ориз в чашки

Запържете 1 ситно нарязана глава лук и чаша ориз с 3-4 лъжици масло.Налейте 3 чаши зеленчуков бульон и прибавете сол и черен пипер.Сварете ориза на слаб огън и прибавете 3/4 чаша настърган кашкавал/сирене или ситно нарязана шунка/.Разбъркайте леко сместа насипете я в чашки намазани с масло-и я притеснете леко.Обърнете чашките в подходящите чинии.Между купчинките от ориз наредете червени домати или камби-напълнени с някаква салата.
Виж целия пост
# 2
Предястие от пресни картофи

Изберете дребни или еднакви на големина картофи и ги задушете в мазнина-като гледате да се зачервят еднакво.Посолете ги-поръсете ги с червен пипер и лимонов сок.Поднесете ги с ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.


Бъркани яйца с пържени картофи
Изчистете и нарежете на кубчета/малки/3 картофа и ги изпържете в масло.Отделно в накакъв съд си разбийте яйцата/7-8/бр.След като картофите се изпържат до зачервяване -покрийте ги с добре разбитите яйца на котлона и се бърка до завършен вид.Сервира се на порций с маслинки в чинията.

Пилешка крем супа

Нарежете изчистеното пиле.Залейте го със студена вода и го сложете да се вари.Щом заври водата-прибавете сол и ситно нарязани 1 малка глава лук-2 моркова и резен целина.След като се свари добре месото-отделете го от костите и го смелете.Запържете 3 суп.лъж.брашно с масло и 1/2 червен пипер.Разредете запръжката с прецеденият бульон и прибавете смляното месо.Оставете супата да поври на слаб огън още 10 минути.Застройте я с 1 яйце и лимонена киселина.

Сос от яйца

Сварете твърдо 3 яйца.Смачкайте много добре жълтъците-посолете ги-поръсайте ги с черен пипер и ги разбъркайте с 3-4 суп.лъж.олио-3лъж.оцет-1лъж.горчица-малко настърган лук и ситно нарязан магданоз.Този сос го правя като сервирам с печено месо.


Сос с кисели краставици

Запържете леко 2 равни лъж.брашно с около 50гр.олио.Разредете запръжката с 1/2 вода/може да сложите и бульон /3лъж.оцет.Прибавете ситно нарязани кисели краставици-1лъж.горчица-черен пипер и сол на вкус.Оставете соса да ври около 10 минути.След като го свалите от огъня го застройте с 2 жълтъка.

Картофи със сирене на фурна

Сварете картофите.Обелете ги и ги нарежете на кръгчета.Наредете половината от тях в намазана тавичка с олио и ги поръсете с  натрошено сирене.Отгоре наредете останалите картофи и ги полейте с олио /малко на око/.Разбийте 1/2 чаша кисело мляко с 3 яйца и сол на вкус.Залейте ястието-след което го запечете в силна фурна до зачервяване.

Пълнени картофи на фурна
Пълнени картофи на фурна

Средно големи по възможност еднакви картофи.Сварете ги докато поомекнат-след което ги обелете и издълбайте.Издълбаната част от картофите нарежете на ситно и я смесете с настърган кашкавал или настъргано сирене-1 яйце малко кисело мляко сол и черен пипер на вкус.Напълнете картофите със сместа.Върху плънката на всеки картоф сложете масло/по малко/Запечете го във фурна около половин час.
Виж целия пост
# 3
Панирано сирене

Разбийте добре 2 яйца и прибавете постепенно 1 лъж.брашно за да получите гладко тесто.Нарежете сирене на правоъгални или квадратни парчета.Потопето го в сместа и изпържете до златисто в силно загрято олио.Поднесете го поръсено с червен пипер.

Кюфтета с извара
Към 300гр.извара прибавете 2суп.лъж.грис-3суп.лъж.брашно-2 разбити яйца-1/2лъж.сода бикарбонат-сол и черен пипер на вкус.Разбъркайте добре сместа.Оформете от нея малки кръгли кюфтета.Овалвайте ги в брашно и ги изпържете в силно сгорещено олио.Поднесете ги с кисело мляко.

Свински дроб с винен сос

Нарежете дроба на по дебели филии.Поръсете ги с червен пипер и ги изпържете в олио.Посолете ги след като ги изпържите.Запържете леко 2 равни лъж.брашно с 3-4 лъж.олио и го разредете на умерено гъст сос с 1/2 чаша вино и гореща вода.Посолете соса на вкус и го подправете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.Прибавете изпърженият дроб и го оставете да поври около 5минути в соса.След това го поднесете с трушия.

Пиле фрикасе

Сварете едно пиле.Извадете го да изстине и го нарежете на порции.Изпържете ги в олио до зачервяване и ги наредете в чиния.Отделно запържете 4 равни суп.лъж.брашно с олио.Прибавете 1/2лъж.черен пипер и прецеденият бульон.Като поври сосът около 10 минути опитайте го на сол и го свалете от огънят.Застройте го с 3 жълтъка-разбити с лимонов сок и го изсипете върху месото.Готово го поднесете.

Виж целия пост
# 4
Макарони с яйца на фурна

1 пакет макарони се пускат във врящата подсолена вода и се сваряват.Изцеждат се и се изсипват в намазана с масло тавичка.Размесват се с разтопено краве масло и се заливат със смес от разбити със 150гр.захар-3бр.яйца --1гк.прясно мляко/в което може да се постави по желание и ванилия/.Запичат се във фурната.Нарязват се на пориции и се поръсват с пудра захар.


Юфка с прясно мляко[/

Един пакет юфка се разстила в тавичка и се запича във фурна до леко порозовяване-пуска се във вряща подсолена вода/1л/и се сварява.Разрежда се с топло подсладено прясно мляко-разбърква се с краве масло и се сервира на порции.

Пържени кюфтета

Вземете кайма и я сложете в дълбок съд.Прибавете галета/на 500гр.кайма-половин пакетче галета/нарязан на ситно лук/1малка глава/1бр.яйце-магданоз на много ситно нарязан и смлян черен пипер.Прибавете и сол на вкус.Всичко това омесете много добре.Оставете така в хладилник сместа половин час.След това оформете кюфтетата-като непрекъснато си потапяте ръката въвъ вода.Овалвайте ги в брашно и пържете до светло кафяво от двете страни.Стават страхотни със галета.

Бързи соленки

В купа сложете 2ч.ч.брашно с 1лъж./малка/бакпулвер с 2лъж.сол-и 3суп.лъж.маргарин.Стрийте тази смес докато стане на трохи.Прибавете 1 разбито яйце/като отделите 1 лъж./малка/за намазване.След това постепенно прибавете 1/2прясно мляко/сурово/докато стане твърдо тесто.Оставете го да престои половин час в хладилника или на студено място и след това го разточете на провоъгълна кора с дебелина 1/2см. и нарежете на лентички.Намажете ги с отделеното яйце-поръсете ги с ким и ги наредете в намазана тава с олио.Печете до готовност/зачервяване/.

Картофи със сметана

Сварете 1 кг.картофи.Обелете ги и нарежете по желание.Сложете ги в тавичка намазана с олио.1 кофичка сметана-2 скилидки чесън-нарязан копър и магданоз-сол и черен пипер/направете смес/С тази смес залейте обелените картофи в тавичката.Запечете във фурната около 15 мин.Може да се използа като гарнитура.

Виж целия пост
# 5
Ориз с кашкавал

Изпържете 1чаша ориз в олио на котлона докато стане прозрачен.Залейте го с 2чаши вода /гореща и подсолена/и го поръсете с черен пипер.Сварете го на слаб огън-след което го разбъркайте с настърган кашкавал.Ако нямате става и със сирене.Служи като гарнитура към печено месо.

Панирани дробчета

Нарежете на дълги-правоъгълни ленти агнешки черен дроб.Посолете ги-потопете ги в брашно.След това в яйца и галета и отново в яйца.Изпържете ги.Може да се сервират от горе с със ситно нарязан магданоз.

Мекици

Разбийте добре 2 яйца и прибавете 1/4 кисело мляко-в което сте разтворили половин лъж.малка сода бикарбонат.Половин кг.брашно и 1щипка сол-като непрекъснато месето тесто.Прибавете една чаша хладка вода и продължавате да месете докато се образува мехури като за тесто.Оставете да си почива тестото около половин час.След това откъсвате от тестото малки топчета и ги разтегляте внимателно с пръсти за да допият формата на мекици.Изпържете мекиците в силно загорещено олио.Може да ги поръсете с пудра захар още докато са топли.

Качамак

Сложене на огъня да заври 3/4литра вода с 1 пълна лъжица сол.Изсипете във водата наведнъж 250гр.царевично брашно инаправете дупка в средата на купчинката.След 5-6минути започнете да бъркате в една посока с дървена лъж-докато се превърне в тесто/което се отделя от съда/Прибавете около 100гр.маргарин /разтопен/и 250гр.натрушено сирене.Разбъркайте добре качамака и го поднесете още топъл.Може също да го поднесете със запържен червен пипер в масло.
Виж целия пост
# 6
Орехови бонбони

Разбийте на сняг 2 белтъка с 1чаша пудра захар и 2 ванилии и прибавете 250гр.смлени орехи.Омесете сместа и я разделете на еднакви топчета.Оваляйте всяко топче с смлени орехи.Разбийте 1 белтък и потопете всяко топче в белтъчния сняг и след което ги оваляйте в ситно настърган шоколад.Бонбоните се ядат след 2-3 дни.

Кебап от свинско месо с ориз

Нарежете на хапки 1кг.или половин свинско месо.Запържете го в олио със ситно нарязана глава лук.Прибавете и запържете последователно 1 равна лъж.брашно и 1лъж.доматено пюре.Посолете ги.Сложене и пожелание черен пипер.Налейте гореща вода колкото да закриете месото и сварете на бавен огън.Сложете да се пържи една чаша ориз със олио докато стане прозрачен.Посолете го-залейте го с3 чаши гореща вода и сварете на слаб огън.Сложете необходимото за една порция месо в чаша и я допълнете с ориз.Притеснете ориза и обърнете чашата в чиния.Полейте отгоре порциите със сос от кебапа.
Виж целия пост
# 7
Вегетарианска мусака

Нарежете на ситно или настържете 2-3 моркова и 1глава лук-целина и ги задушете до омекване заедно.Сварете и настържете на едро ренде 6 картофа/средно големи/.Сварете поотделно половин кг.грах и половин чаша ориз.Задушете половин кг.зелен боб в подсолена вода докато омекне напълно и го нарежете на дребно.Посолете и поръсете с магданоз всички продукти.Разбъркайте добре всичко и наредете в тава намазана с олио.Разбийте 4 яйца с 2чаши прясно мляко.Полейте мусаката и опечете в силна фурна.Нарежете на квадрати.Може да сервирате топла с кисело мляко по желание.

Кюфтета по чирпански

Изпържете по дребни кюфтета от половин кг смляно месо.След това около 5-6 картофа на едри кубчета се изпържват.Запържете 1 глава лук -2бр.моркови и целина нарязана на ситно.Прибавет 1лъж.брашно и го запържете леко.Прибавя се 1лъж.доматено пюре и се разрежда с гореща вода.Оставете полученият сос да ври около 10 мин.-след което пуснете кюфтета.Прибавете и картофите заедно с дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Доварете на слаб огън още 15мин./някой път го изипвам в тавичка и го запичам във фурната/по желание.

Кюфтета от Турция
Сварете картофите.Обелете ги и ги направете като за пюре.Като изстинат прибавете 1 жълтък и 2 цели разбити яйца.Омесете добре.Запържете около 300гр.смляно месо със сол и черен пипер.Отделяйте от картофената смес топки-по малки от яйзе и ги сплескайте на питки.Върху всяка питка сложете от месото топка колкото орех и покрийте с крайщата на питката.Сплескайте леко кюфтета-оваляйте ги в брашно-потопете ги в разбито йце и ги изпържете в силно сгорещено олио.Поднесете ги със салата.

Виж целия пост
# 8
Кифлички със сирене и яйца

Необходими продукти:3 яйца-1кг.брашно-1ч.ч.кисело мляко-120гр.олио-1 равна ч.л.сода бикарбонат-100гр.сирене-1ч.л.сол.
Начин на приготвяне:Замесва се тесто с брашното-1 яйце-содата-разтоврена в кисело мляко-солта и олиото.Тестото трябва да бъде меко.Разточва се на лист с дебелина 1см.и се нарязва на квадрати.В единият край се слага плънка от 1 яйци и сирене.Навива се във формата на кифличка.Отгоре се намазват с третото яйце и се пекат в умерена фурна.

Бързи мекици

Необходими продукти:1 кофичка кисело мляко-1ч.л.сода за хляб-1ч.л.сол и брашно колкото поеме за средно твърдо тесто/да ставаза точене/
Начин на приготвяне:В киселото мляко се разтваря лъжичката сода да шупне и се добавя солта.Добавя се брашното и хубаво се омесва.Оставя се около 30 мин.да почива в хладилника.След това се разточва на много тънка кора и се реже на квадрати.Пърже се в сгорещено олио.

Агнешко кебап

Необходими продукти:700гр.агнешко месо-700гр.лук-половин чаша олио-половин чаша бяло вино-4 зърна черен пипер-една връзка магданоз-5бр.лютиви чушки-1суп.л.сол.

Начин на приготвяне:Месото се почиства от ципите и костите-нарязва се на малки късчета-поръсва се със солта-смления черен пипер-дребно нарязаният лук-магданоз и джоджен-виното -целите люти чушки и част от олиото се оставя да престои 2часа на хладно място/може вхладилника/.Разделя се на порции-увива се в намазана с олио пергаментова хартия и се нарежда в тава.Яститето се полива с останалото олио и се пече въвъ фурна.При поднасянето пакетчетата от месото се разрязват по средата.
Виж целия пост
# 9
Пиле по индийски

Необходими продукти:
800гр.пилешко месо-сокът на 1 лимон-200гр.кисело мляко-1ч.л.кимион-3 скилидки чесън-2ч.лъж.черен пипер-сол-лют пипер-2суп.лъж.олио.

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на парчета и се накисва съсъ сока от лимона за около 30мин.Киселото мляко се обърква с обеления и пресован чесън.Добавят се подправките.Така получената марината от киселото мляко се разпраделя върху пилето.Съдът се покрива и се оставя за 1час в хладилника.Фурната предварително се загрява на 250 градуса.Тавата се намазва с олио.Месото с маринатата се поставят вътре и се пекат на умерена топлина между 30-40минути.Сервира се след като поизстине.


 

Виж целия пост
# 10
Пълнено прасенце

Продукти:1 прасенце около 5-6кг.
5-6 лъж.свинска мас-лимонов сок-сол:
за плънката:1чаша ориз-130гр.масло-вътрешностите на прасенцето-1глава лук-черен пипер и сол на вкус.

Изчистеното прасенце измийте добре-а след това избършете със салфетка и посолете само отвътре.Оставете го да престои 1 час положено по гръб.
Измийте вътрешностите на прасенцето добре-червцата обърнете добре с пръчица.Сварете ги в подсолена вода/черния дроб само се попарва/
Задушете ситно нарязания лук в маслото и 4-5лъж.бульон-в който са варени вътрешностите.Прибавете измития ориз-разбъркайте го няколко пъти и залейте с 2чаши горещ бульон.Варете на слаб огън 10минути да набъбне.Ако се поеме всичкият бульон прибавете още 1 чаша-за да остане оризът сочен.Сварените вътрешности нарежете на ситно и смесете с ориза-подправете със сол и смлян черен пипер.Напълнете коремната кухина на прасенцето-зашийте с бял конец отвора.Отворете устата му и сложете в нея един добре измит орех/за да се изпече добре главата/Избършете прасенцето още веднъж.В тавата за печене направете решетка от лозови пръчици и налейте малко топла вода.Надупчето кожата на прасенцето с игла/за да не се надува/намажете с маста и го сложете в тавата с подгънати навътре крачета/без да допира стените й/Сложете да сепече в умерена фурна.През 20-25мин.мажете прасенцето с набодена на вилицата сланина-потопена в смес от лимонов сок-солена вода и мас.
Като се позачервят ушите-загънете ги в алуминиево фолио.В зависимост от големината на прасенцето печенето трае около 2-3часа.Извадете го от фурната-оставете го да изстине-нарежете го с ножица за месо.Най-напред отрежете главата-свалете конеца-извадете плънката и разрежете прасенцето на две еднакви части.Нарежете го на порции.На малки хапки са реже когато се поднася студено.
Виж целия пост
# 11
Сарми с кисело зеле

Продукти:1 кисела зелка-2глави лук-1/2ч.чаша олио-1ч.чаша ориз-черен и червен пипер-чубрица и сол на вкус.

Разделяме зелката-кочана от листата и изрязваме дебелата част от листата.Задушаваме лука в олиото-след като стане прозрачен прибавяме ориза-разбъркваме-слагаме черевения и черния пипер и заливаме с 2ч.чаши топла вода.Оставяме сместа на слаб огън докато ориза поеме течността.След като плънката поизтине посоляваме пестеливо и завиваме сармите.Нареждаме ги в широка керамична тенджера-заливаме с топла вода и олио.Покрива ме ги с чиния-похлупваме ги и оставяме да къкрят 3-4 часа на тих огън.


Пълнени чушки

Продукти:10-15 чушки
3глави лук-1/2ч.чаша олио-1ч.ориз-1ч.лъж.червен пипер-чубрица -черен пипер и сол на вкус.

Изчистените от семките сухи чушки се потапят във вряща вода.Задушава се ситно нарязаният лук-слага се ориза-черния пипер-червеният пипер и се залива с 2ч.чаши вряща вода.Когато ориза набъбне посоляваме и поръсваме с чубрицата.Напълваме чушките-нарежда ми ги -заливаме ги с малко топла вода и олио и варим на тих огън.


Зрял боб в гърне

Продукти:2 чаени чаши бял боб
1/2ч.чаша олио
1лъж.червен пипер
1суп.лъж.доматено пюре/чубрица-домати-моркови-лук-смлени или ситно нарязани/
1 люта чушка джоджен и сол на вкус.

Изчистеният и измит бял боб се слага да кипне-като водата се изхвърля.Нарязваме лука-стриваме подправките и всички останали продукти.Слагаме в гърне и заливаме със студена вода.Захлупваме гърнето и оставяме да ври на слаб огън до готовност.Когато бобът е готов сепосолява и се слага в отделни купички.
Виж целия пост
# 12
Тиквеник

Продукти:
3-4 пакетчета готови кори
1/4 тиква
1ч.чаша смлени орехи
канела
1ч.чаша захар
2чаши олио
1/2ч.чаша пудра захар
Настъргваме обелената тиква на едро ренде.Слагаме я с 1/2 от олиото-1/2 от захарта и 1/2чаена чаша вода да омекне на слаб огън-като от време на време разбъркваме.В чиния смесваме захарта-канелата-орехите и си приготвяме около 1 ч.чаша олио за поръсване.Върху 2 по 2 от корите ръсим олио-орехова смес и тиквата.
Завиваме на руло и навиваме на охлюв-като вита баница-докато свършат корите.Поръсваме тиквеника с олио и печем в умерена фурна до розово.След като се извади се поръсва с пудра захар.

Сварено жито

Почистеното  жито се поставя във съд с вода и ври до пълното разваряване на зърната.Свареното жито се отцежда от водата и към него се прибавят галета-смлени орехи-канела-настъргана лимонова кора и захар на вкус.Сместа се разбърква добре и се слага в чиния.Отгоре се поръсва обилно с смлени орехи.
Виж целия пост
# 13
Пуйка с гъби

Продукти:
1 пуйка/3-4кг/
400г.гъби
125г масло
1чаша бяло вино
черен пипер и сол

Изчистете-измийте и нарежете гъбите на ивички.Задушете ги в половината масло-прибавете смлян черен пипер и сол на вкус.Напълнете пуйката и я оставет да пресои 24 часа на студено-за да поеме месото аромата на гъбите.На следващия ден зашийте отворите.Посолете и намажете пуйката с останалото масло.Сложете в подходяща тамвичка.Залейте с виното.Покрийте тавата с фолио и притеснете плътнопо ръбовете.Сложете в силна фурна-след 30минути намалете температурата на 150градуса и печете още околочас.Свалете фориото и запечете пуйката/проверете дали месото е изпечено-трябва да пуска бистър сок/от двете страни докато се зачерви.Поднесете пуйката с гарнитура от запечено кисело зеле-ориз/задушен с масло/и гъбите от плънката.
Виж целия пост
# 14
Салата от пиле
 
Продукти за 4 порции:
500г-пилешко филе
7 с.л.олио
3 средно големи домата
1 глава червен лук
5-6 листа от зелена салата
1/2 с.л горчица
2 суп.лъж.оцет-черен пипер сол щипка захар

Приготване:

Измийте месото-натрийте го със черен пипер и сол.В тигана сгорещете 5 с.л.олио и изпържете в него филето за около 15 мин.като от време на време обръщате.Като хване златиста коричка го извадете.Лука се нарязва наситно.Разбъркайте го с оцета-горчицата и останалото олио.Поръсете със щипка захар-черен пипер и сол на вкус.Разбъркайте.Измийте салатите и доматите нарежете на филийки.Филето оформете на ивички.Застелете салатиера с подсушените листа от салата.Отгоре наредете на пластове месото и доматите.Сипете заливката и поднесете.


Гъста супа

Продукти:
1/2 пиле
2глави лук
1 връзка магданоз
3 суп.лъж.натрошени опрехови ядки
2 суп.лъж.оцет-черен пипер-сол


Приготвяне:
Нарежете на парчета измитото пиле.Обелете лука и го нарежете на кубчета.Отделете 5-6 стръка от магданоза на страни а другата половина нарежете на ситно.Разбъркайте лука с магданоза и орехите.Поръсате с черен пипер и сол.В тенджера наредете на пластови зеленчуците и пилешкото.Залейте толкова вода-че да покрие продуктите.Добавете оцета и гответе супата 40 мин.похлупена на умерен огън.Нарежете останалия магданоз.Разлейте супата по чиниите и поръсате с него и орехите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия