как приготвяте ориза за да не се слепва?

  • 24 772
  • 47
Здравейте бихте ли ми казали как приготвяте ориза така, че да не се слепва? Пробвала съм различни марки, но ефекта е един и същ. Не прекалявам  и с водата.
Виж целия пост
# 1
Аз го правя с 1 чаша ориз и 4 чаши вода. Освен олио слагам и 1 с.л. маргарин или краве масло и така не слепва Wink
Виж целия пост
# 2
използвам само бланширан, никога не се слепва.
Виж целия пост
# 3
Мешам го с булгур и става супер!
Виж целия пост
# 4




Ако ориза е за ядене - много важно е да се запържи докато стане прозрачен.
За гарнитура си имам отделна рецепта!
- 1 1/2 ч.ч. ориз се измива добре,залива се с 6 ч.ч. вода,посолява се,слагат се 4 с.л. олио и се
вари на тих огън докато поеме водата - не се бърка и стои похлупен.Така го правя и за винен кебап.
Виж целия пост
# 5
Аз го правя с 1 чаша ориз и 4 чаши вода. Освен олио слагам и 1 с.л. маргарин или краве масло и така не слепва Wink
И аз така го правя, пропорцията я знам от баба ми и винаги се придържам към нея. Но може да ползваш и бланширан ориз, но на нас той не ни е толкова вкусен
Виж целия пост
# 6
Много често варя ориз вкъщи. Винаги го измивам със студена вода     и  зрънцата стават перфектни отеделени едно от друго Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Когато го правя за гарнитура първо завирам 3 ч.ч вода,слагам сол и олио. След това прибавям идеално измит 1 чаша ориз.Като заври отново вече с ориза намалям огъня и похлупвам с капака,не се бърка.Когато видя ,че водата е извряла изключвам котлона и го оставям така захлюпен,известно време.

Когато е за на фурна ,първо запържвам ориза и след това на 1 чаша ориз слагам 4 чаши вода и повечко олио. Simple Smile
Виж целия пост
# 8
За да е на зрънца аз го варя в повече вода, която е посолена и съм сложила малко олио- поне 4-5 чаши, след като е готов го прецеждам и леко го заливам със студена вода. Може да се добави и бучка масло, олио или каквото предпочиташ. Ако върху свареният ориз се прибавят запържени гъби става като ориза на Хепи.
Виж целия пост
# 9
Трябва да махнеш нишестето отгоре, то лепи ориза. Миеш хубаво в студена вода, докато спре да побелява и остане бистра. Изцеждаш и може и да подсушиш. Продълговатият ориз рядко се слепва. Аз обичам слепен, на глетави топки да е  Joy Купувам японски, за суши и общо взето става. Вземи си и кафяв, той също не слепва, но остава леко хрупкав.  Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Много добре измит, варя го в много вода. Като стане готов, изсипвам в цедка и измивам много добре със силно течаща студена вода продължително време. След това вече го овкусявам или пък го запържвам с разни зеленчуци.
Виж целия пост
# 11
благодаря за съветите, ще пробвам различни варианти и ще пиша какво се е получило.
Виж целия пост
# 12
А аз правя ориза 1:3. Става идеален Преди това измит и запържен леко. Ври около 10-15 мин, след това изключвам котлона и го оставям така. След макс 30 мин е готов. Не го бъркам.
Виж целия пост
# 13
1 към 4 го правя аз.
Виж целия пост
# 14
По различен начин го правя. Не го обичам просто варен дори и за гарнитура, затова обикновено измит и добре подсушен го запържвам до прозрачно и след това сипвам гореща вода (3:1), на слаб огън под капак и без бъркане - докато си изпие водата.
Ориз "пилаф" - заливам ориза с вряла вода и го оставям така да постои минимум докато водата изстине (а още по-добре 2-3 часа). Изплаквам го, запържвам го лекичко с каквото още там го готвя и после сипвам топла вода (2:1). Пак без бъркане на слаб огън и под капак.
Свекито пък има друг номер - при запържването на ориза слага мъничко захар.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия