ЯСТИЯ,МАГИЯ И ЛЮБОВ

  • 44 495
  • 53
За мен кулинарията е хоби,мечта,съвършенство,магия и най-вече любов.

"Подправката,която добрите готвачи неизменно използват ,е ЛЮБОВ!"  

Затова...заповядайте в моята тема!Надявам се да ви е сладко!

Виж целия пост
# 1
ПИЛЕ ПО КИТАЙСКИ  
за 3 порции

450 гр бяло пилешко месо ,на хапки
1 гл лук,накълцана
3 скилидки чесън,наситнени
4 моркова,на жулиени
4-5 сушени китайски черни дървесни гъби
1 опаковка бамбук маринован
2 ч л червено къри
1 ч л лимонова трева
1/2 ч л подправка 5 аромата
2 с л доматено пюре
1 с л сос от стриди
сол
3-4 с л царевично олио
1 ч л сусамено олио

Месото се запържва в царевичното олио,докато промени цвета си,добавят се лука и чесъна,след 5 минути се добавят и морковите,бамбука и гъбите,предварително накиснати в студена вода за 1 час и отцедени.Добавят се и подправките,1 к ч вода и се задушава на умерен огън около 1/2 час.Накрая се добавя сусамовото олио за аромат и се поръсва с нарязан магданоз.

 
Виж целия пост
# 2
КАКАОВ СЛАДКИШ С БАНАНИ ,БЯЛ ШОКОЛАД И КРЕМ ОЛЕ

блат  
1 ч ч кисело мляко
1 ч ч захар
3 с л какао
1 ч л сода бикарбонат
2 с л олио
1 1/4 ч ч брашно
1 ч л ванилия

сироп  
1 ч ч захар
1 ч ч вода
----------------------------
1 банан
----------------------------
1 крем Оле
400 мл прясно мляко
----------------------------
200 гр шоколад
50 гр масло
----------------------------
за украса-кокосови стърготини,шоколадови пръчици,филирани бадеми,настърган щоколад,орехи,потопени в шоколад-кой каквото има.

Разбиват се продуктите за блата и се пече на умерена фурна,докато клечка за зъби излезе суха.
Като изстине,се сиропира.Банана се нарязва на кръгчета и се реди върху блата.Крема Оле се приготвя според указанието на опаковката и се разпределя върху банана.Слага се в хладилник за 1 час.Шоколада се разтопява със маслото и се нанася върху крема.Пак в хладилник да стегне.
Правих го във тортена форма с откопчаващ се ринг с диаметър-20 см.

Виж целия пост
# 3
БРИОШ  

 

350 гр брашно
1/2 ч л сол
100 гр масло размекнато
10 гр мая
1 1/2 с л захар
4 с л прясно мляко
3 яйца  / 1 жълтък за намазване/

Омесва се тесто и се прави на хубава гладка топка.Хубаво е да се меси поне 5-6 минути.Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.Отделя се едно малко топче,за шапката,а останалото се оформя на топка и се слага във формата.Натиска се отгоре да се образува дупка и в нея се слага малкото топче.Втасва още около половин час.Намазва се с жълтъка и се пече на умерена фурна.
Фурната ми беше само леко топла,като сложих хлебчето.Не съм я загрявала много предварително.
Могат да се направят и малки бриоши във малки форми.

Виж целия пост
# 4
Пълнени картофи с моркови и синьо сирене

 

 
Виж целия пост
# 5
Пита Роза  
  


 


Виж целия пост
# 6
ПИТКА-ГРОЗДЕ ЗА Трифон Зарезан


 

Виж целия пост
# 7
ТОРТА ЛЕГЛО

Това е тортата,която направих за 20 годишнина от сватбата ни.

 



Виж целия пост
# 8
А това е тортата за Свети Валентин.Аз като една много романтична жена,освен питката за Трифон Зарезан,се постарах да има и нещо сладко за душата,което да отговаря на празника.


ТОРТА ЗА Свети Валентин


   

Виж целия пост
# 9
То Кал Би /телешки шницели по корейски



 



Виж целия пост
# 10
РУЛЦА "ЧЕРНО И БЯЛО"



 

Виж целия пост
# 11
Курабийки с амонячна сода

 

8 с л олио
8 с л кисело мляко
8 с л захар
1 амонячна сода
брашно,да се меси

Омесва се тесто,да не лепне,оформят се топчета ,нареждат се в намазнена тава,ръси се по малко захар отгоре и се пекат.

И още един вариант:След като се оформят топчетата,се овалват в разбит белтък и се отъркалват в смлени бадеми,орехи.Нареждат се в тава върху пекарска хартия и се пекат.



Виж целия пост
# 12
Маки суши



1 ч ч ориз
1 1 /2 ч ч вода
1 с л оризов оцет
1 с л сол
1 ч л захар
100 гр  пушена сьомга,на жулиени
1 краставица ,на жулиени
1 морков,на жулиени
4 листа кори Нори

Ориза се измива в няколко води и се сварява.Като поизстине малко,се подправя с оризовия оцет,солта и захарта.
Върху рогозка се слага лист Нори с гладката страна надолу.Разстила се ориз,като се оставя около 1 пръст от края.В другия край се нареждат ивици сьомга,краставица и морков.
С помощта на рогозката се навива на стегнато руло.
Реже се на хапки с помощта на остър и намокрен нож.
Сервира се с купичка соев сос и уасаби.



Виж целия пост
# 13
Суфле от кайма,спанак и гъби

 

Не мога да дам точни пропорции,защото това ястие го готвя вече на око,но приблизително:
500 гр кайма
1 яйце
250 гр спанак
150 гр гъби
сол,зехтин,подправки на вкус
2-3 с л доматено пюре
Всичко се обърква добре и се разстила в намазнена тавичка.Пече се на умерена фурна,като 10-на минути преди края се наръсва с настърган кашкавал,аз използвах гауда.И се допича.

1 ч ч ориз Басмати
2 ч ч кокосово мляко
1 гл лук
2 с л олио
сол на вкус

Главата лук се накълцва и се запържва в олиото.Добавя се ориза и кокосовото мляко и се вари,докато се поеме.Посолява се .
Може да се наръси с бял пипер.

Виж целия пост
# 14
Шоколадова торта

 

рецептата  
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия