Как се прави греяно вино??

  • 68 830
  • 14
Ами това ми е въпроса. Мъжът ми се е обявил за болен, и иска да направя греяно вино. Обаче аз не знам как се прави. Blush
Виж целия пост
# 1
Ох,  ще ти дам рецепта, само че не е в понятие на греяно вино на българите.
Взимаш една бутилка вино, сипваш в тенджерата, добавяш канела на пръчица, кардамон, карамфил малко индийско орехче, две три супени лъжици мед, бахар, малко коняче, може и водка всичко за мен според вкуса и го загряваш на котлона без да кипваш, след това сипваш в термоса добавяш лимонче, и оставяш да постои 30 минути. След това му се наслаждаваш.
Иначе ако е българска рецепта на мен са ми давали нагрято, направо кипвано вино с черен пипер и лют червен пипер, напарво е гадост.  Laughing
Виж целия пост
# 2
Слагаш на котлона червено вино, в количество, което смяташ, че ще бъде изпито, и добавяш: малко ром, зърна карамфил, мед, канела... абе подправки на вкус. Аз слагам и парченца ябълка.
Ето още рецепти - http://margaritta.dir.bg/yanuari/0108vino.htm
Виж целия пост
# 3
Аз онзи ден правих греяно вино по тази рецепта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448724.msg13328106#msg13328106. Стана превъзходно, като аз добавих от себе си, кората и сока от половин портокал. Мисля утре пак да го направя, но този път ще добавя и мед.
Виж целия пост
# 4
Колко било сложно това греяно вино.
Аз пък като съм болна и ми е студено,сипвам малко винце в чашка,стоплям го в микровълновата и после смилам в чашата малко черен пипер,разбърквам и пия.И за нула време съм се изпотила. smile3517
Виж целия пост
# 5
Аз онзи ден правих греяно вино по тази рецепта http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448724.msg13328106#msg13328106. Стана превъзходно, като аз добавих от себе си, кората и сока от половин портокал. Мисля утре пак да го направя, но този път ще добавя и мед.


Тази рецепта е страхотна - и ние си правим по нея този месец и ни е любимо вкъщи. Ще пробвам следващия път и с портокал. Ароматът, който се носи вкъщи, е точно моята представа за зима и Коледа  Peace
Виж целия пост
# 6
Moята рецепта за греяно вино: леко карамелизирам захар, добавям бутилка вино, канела на пръчици, кардамон в кутийки, мускат, джинджифил, карамфил, резени портокал или мандарина. Вари се на бавен огън, докато леко започне да се сгъстява
Виж целия пост
# 7
Абе, я проверете в някоя от по-големите вериги магазини за готови подправки за gluhwein. Виждала съм такива в софийскитя 345 на щанда за биопродукти, при чайовете, кафетата и подправките. У нас обаче са ги пуснали малко скъпичко и са в кутийка 1-2 дози май. Иначе във Виена в пъти по-голямо количество струва 7 евро. Много са удобни, защото не се занимаваш да определяш какво и колко. И са с неповторим вкус наистина. Peace Като се прибера довечера, ще погледна на пакета какви съставки са изброени и ще ги опиша, ако някой иска сам да си го забърка. Но с готовите наистина е много удобно. Peace
Виж целия пост
# 8
А вярно ли е че в греяното вино почти няма алкохол ?
Виж целия пост
# 9
Ако не се пие с цел оздравяване трябва ли да се пие топло?
Виж целия пост
# 10
А вярно ли е че в греяното вино почти няма алкохол ?

Не мисля, усеща се алкохолът, но може би при варенето градусите излитат и съответно е по-нисък. Thinking

Ако не се пие с цел оздравяване трябва ли да се пие топло?


В това е смисълът на греяното вино. Иначе ще си е просто вино. Grinning По принцип ние никога не пием греяно вино с цел оздравяване, винаги е заради самото греяно вино. Особено по Коледа е мнооого любима напитка. Peace
Виж целия пост
# 11
По-хубаво е топло, поне за мен  Laughing Иначе си е гадно.
Виж целия пост
# 12
Ами това ми е въпроса. Мъжът ми се е обявил за болен, и иска да направя греяно вино. Обаче аз не знам как се прави. Blush


българската рецепта за точно това греяно вино като си болен, се прави само като се загрее виното в джезве, заедно с малко прясно смлян чер пипер, до момента на кипване (моменталически се сваля като тръгне да бълбука). Поднася се в чаена чаша, горещо.
Виж целия пост
# 13
А вярно ли е че в греяното вино почти няма алкохол ?

Не е вярно  Simple Smile

българската рецепта за точно това греяно вино като си болен, се прави само като се загрее виното в джезве, заедно с малко прясно смлян чер пипер, до момента на кипване (моменталически се сваля като тръгне да бълбука). Поднася се в чаена чаша, горещо.

Точно  Peace

Другото е готово gluhwein, както каза lulumba, при нас се поднася само от немците и само по Коледа  Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Ако човек не намери подправка за глювайн, един лесен и удобен начин е просто да ползва чай, който съдържа канела и ябълки - има много такива комбинации на различните фирми, и на Теекане има, и на Туинингс, и на Пикуик. Слагат се просто повечко пакетчета да киснат в топлото вино и може да се добави нарязан портокал и лимон с корите, както и допълнително пръчица канела. Подслажда се на вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия