Новогодишната ни трапеза

  • 39 355
  • 136
Не видях да има такава тема, ако  дублирам, игнорирайте тази и дайте линк, моля  Hug

Та какво ще сложите на новогодишната си трапеза? Питам с откритото намерение да крада идеи  Mr. Green
Виж целия пост
# 1
 Peace
И аз ще крада чужди идеи! Laughing
Виж целия пост
# 2
Мисла да правя капама, но ... Tired
Виж целия пост
# 3
Мисла да правя капама, но ... Tired
  Сподели де
Виж целия пост
# 4
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=145711
тук има доста идеи  Peace
Виж целия пост
# 5
На мен тази година ми се върти в главата една банска капама. Та май това ще е основното. Grinning
Виж целия пост
# 6
И ние сме на капама...
Ще сложа свинско шарено месце,пуешко обезкостено бутче,суров суджук,сарми(зелеви)...Нарязано кисело зеле между редовете,подправки...И да се готви само! Mr. Green
Виж целия пост
# 7
Оооо, ние понеже сме фенове на това ястие и преди години си купихме доста голямо гърне, така че спокойно вътре влиза цяло пиле или по-малка кокошка, свинско, телешко, сармички, кървавица, сланинка..., абе голяма глезотия. И най-хубавото, че цялата врътня е около подреждането, после действително само си се готви. Heart Eyes
Виж целия пост
# 8
 Ние с приятелите, с които ще празнуваме сме се уговорили да приготвим неща, които са вкусни и студени. За сега сме измислили солена палачинкова торта, панирани пилешки филенца, магданозени и спаначени кюфтенца, пържени кюфтенца от кайма, руска салата, салата Снежанка, сухи мезета, пълнени варени яйца, пастет от маслини.
Виж целия пост
# 9
Ние тази година пак на обичайното залагаме -
 овчарска салатка ,
млечна салатка ,
сухи мезенца
ядки.
Пържолки по аржентински с гарнитура каротфки( ще видим в кой вариант) и това ще е .
Други години печяхме прасенце или цяла пуйка ама тая година няма да е , компанията е по скромна.
Но това не ми пречи да открадна някоя идейка и от вас.
Виж целия пост
# 10
Пепита, какво са пържолките по аржентински?
Някакви пържолки ще направя и аз, май това ми се хапва  Mr. Green
Виж целия пост
# 11
Здравейте момичета!
Майка ми за Коледа беше подготвила пържоли по начин, по който ужасно ми харесаха.
Пържолка овкусена, върху топено, шопско сирене(леко лютичко), гъби и завити в лист от кисела зелка. Става невероятно вкусно.
Лично аз смятам това да направя освен салатите и мезетата.
Виж целия пост
# 12
  Добре дошла да "крадеш"!  Hug
  Не че ще готвя всичко това,но горе-долу между тези неща ще избирам.

  Най-любимата ми питка със сирене и масло.
  Разядка от цвекло и чесън.
  Разядка от кашкавал.
  Салата от моркови и царевица.
  Салата-мезе "Светлана".
  Мариновани камби.
  Салата "Мимоза".
  Сельодка под шуба.
  Печено свинско.
  Пастрома от свинско.
  Торта "Манастирска Изба". и /или някоя друга торта.
   Измислих и една карамелена.... Rolling Eyes  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Jomista, само пържолата ли е увита в зелев лист, или цялото нещо с гъбите и топеното сирене?

Селма, благодаря за богатия избор  Hug Пастормата ми се вижда много подходяща  Peace
Виж целия пост
# 14
Мисля да сме на шишове във фурна.   Peace
Виж целия пост
# 15
Jomista, само пържолата ли е увита в зелев лист, или цялото нещо с гъбите и топеното сирене?

Селма, благодаря за богатия избор  Hug Пастормата ми се вижда много подходяща  Peace
Всичко се увива в зелев лист и пържолата и сиренето и гъбите.
Виж целия пост
# 16
И как се пече? В тавичка или в гювеч, или?
Виж целия пост
# 17
Може и в тавичка и гювеч. Тези,които ядох бяха пекани в тавичка. Месото става супер крехко.
Виж целия пост
# 18
Супер, мерси  Hug
Виж целия пост
# 19
И аз тук за идеи. Simple Smile
Замислила съм крокодила и някаква тортичка,но другото още го мисля.
Виж целия пост
# 20
Jomista, само пържолата ли е увита в зелев лист, или цялото нещо с гъбите и топеното сирене?

Селма, благодаря за богатия избор  Hug Пастормата ми се вижда много подходяща  Peace
Всичко се увива в зелев лист и пържолата и сиренето и гъбите.

Това нещо преди време го показва Данчо Караджов в някое от кулинарните предавания. Той обаче ползваше пушено сирене и освен гъби, добавяше кисели краставички и сурови моркови на кръгчета. После подреждаше така увитото в зелеви листа месо в йенски или друг съд, който се захлупва, заливаше с вода, в която е разбъркал 1 супена лъжица доматено пюре и печеше. Пробвахме го. Страшна вкуснотия става. Опитвали сме го както с котлет, така и с пилешко месце - все е много вкусно. Peace
Виж целия пост
# 21
Аз съм планувала Рулца от печени чушки със сирене Крема, Салата с цедено мляко царевица и прясна краставица, Топчета от сирене и орехи, а основното май ще е Книга от свинско месо. Десерт още не съм измислила, но ще е нещо плодово-сладоледено, че много преядохме тези дни.
Виж целия пост
# 22
Jomista, само пържолата ли е увита в зелев лист, или цялото нещо с гъбите и топеното сирене?

Селма, благодаря за богатия избор  Hug Пастормата ми се вижда много подходяща  Peace
Всичко се увива в зелев лист и пържолата и сиренето и гъбите.

Това нещо преди време го показва Данчо Караджов в някое от кулинарните предавания. Той обаче ползваше пушено сирене и освен гъби, добавяше кисели краставички и сурови моркови на кръгчета. После подреждаше така увитото в зелеви листа месо в йенски или друг съд, който се захлупва, заливаше с вода, в която е разбъркал 1 супена лъжица доматено пюре и печеше. Пробвахме го. Страшна вкуснотия става. Опитвали сме го както с котлет, така и с пилешко месце - все е много вкусно. Peace

Да не става въпрос за това? http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-801/
Виж целия пост
# 23

Или за Караджовските сарми newsm78
Виж целия пост
# 24
Jomista, само пържолата ли е увита в зелев лист, или цялото нещо с гъбите и топеното сирене?

Селма, благодаря за богатия избор  Hug Пастормата ми се вижда много подходяща  Peace
Всичко се увива в зелев лист и пържолата и сиренето и гъбите.

Това нещо преди време го показва Данчо Караджов в някое от кулинарните предавания. Той обаче ползваше пушено сирене и освен гъби, добавяше кисели краставички и сурови моркови на кръгчета. После подреждаше така увитото в зелеви листа месо в йенски или друг съд, който се захлупва, заливаше с вода, в която е разбъркал 1 супена лъжица доматено пюре и печеше. Пробвахме го. Страшна вкуснотия става. Опитвали сме го както с котлет, така и с пилешко месце - все е много вкусно. Peace
Наистина е много вкусно, аз също съм го правила, но без морковите http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&id=2293&cat=0&subcat=0
 P.P.Не видях, че Лабрекс е дала линк.
Виж целия пост
# 25
Ние решихме на Нова година по-скромно и по-малко калорично. Ще има много салати - снежанка и руска ще са готови, ние ще си правим зелева (от кисело зеле) и печен пипер с чесън. Основното ще е пържолки на оребрения тиган, с печени картофи с чесън и задушени зеленчуци. Ще правя тутманик, а десертът ще е плодова салата.
Виж целия пост
# 26
Записче  Peace
Виж целия пост
# 27
Все още не съм измислила менюто и именно затова разглеждам тук.
Да споделя миналогодишното си основно ястие :  обезкостено пиле пълнено с пушено филе, гъби, кренвирши, кашкавал, топено сирене, кис. краставички. Любимо ни е на всички и ако нищо друго не измисля, може пак него да направя.
Виж целия пост
# 28
И аз мисля да правя капама,че лесно става, също и торта Татяна http://www.good-cook.ru/tort/tort_001.shtml някакви салатки и това ще е. А, баница с късмети също.
 
Аз съм планувала Рулца от печени чушки със сирене Крема

Това как се прави?
Виж целия пост
# 29
за салатите - и ние ще сме на традиционните - млечна, руска и шопска. мисля да направя и брускети с маслинена паста и домати и хапки с пастет от сьомга
за вечеря още се чудя дали пържоли на скара или цяло месо да изпека във фурната с горчица и соев сос
Виж целия пост
# 30
Пепита, какво са пържолките по аржентински?
Някакви пържолки ще направя и аз, май това ми се хапва  Mr. Green

Тези пържоли по принцип се правят с горчица и майонеза ,кашкавал и лук, но аз им слагам и още царевица гъбки и топено сирене , подправки на вкус и това е .

Решихме снощи да направим пълнени гъби с топ.сирене и кашакавал и тогава най - вероятно пържолките ще са по опростени да не ни стане мн тежко , може би със вино и после на скарата.
Имаме си и домашно филе елена.

Някой ще даде ли хубава рецепта за баницата с късметите.
Виж целия пост
# 31
Някой ще даде ли хубава рецепта за баницата с късметите.

Ето тази е чудесна, ако ви се точи Peace

Ето и малко празнични идеи и от мен Hug
Виж целия пост
# 32
Unknown_lady, ето рецептата
Рулца от чушки
Необходими продукти:
•   200 г печени чушки
•   200 г сирене
•   100 г майонеза
•   ситно нарязан магданоз
•   черен пипер
•   сол
•   маслини за декорация

Начин на приготвяне:

Сиренето се намачква. Прибавят се подправките и майонезата. Чушките се разрязват на две по дължина. В края на чушките се слага от сместа и се завива на рулца. Приготвените рулца се слагат в хладилник, да се стегнат.  Украсява се с маслини. По желание може да се украси с розички от майонеза.
Това са моите ролца, украсени с броколи.
 

Виж целия пост
# 33
И аз искам да направя пържоли с някакъв сос, може би гъби и сметана, но още си търся рецепта....

Всичко, което ще приготвя е стандартно - 2-3 вида салати, баклава и баница, ядки и едни сладки от кухнята на Звездев. Не си падаме много по месото, но все пак основното поне да е свинско месо.
Виж целия пост
# 34
Здравейте
Решила съм да правя капама , някоя изпиана рецепта newsm78  bouquet
Виж целия пост
# 35
Запис  Peace ,да не ви изгубя
Виж целия пост
# 36
Unknown_lady, ето рецептата
Рулца от чушки
.....

Аз правя подобни рулца, но с пълнеж от синьо сирене и заквасена сметана, със съвсем малко чесън, получава се мнооого добре.
Виж целия пост
# 37
За баницата с късмети горещо препоръчвам тази на Вивиан :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post_09.html

Друга любима баница ми е тази на Морена:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,787.msg8260.html#msg8260

Не съм решила какво ще готвя още на Нова година, но ще ви следя за идеи Hug.
Виж целия пост
# 38
lu4a, страхотни са рулцата!
Замислям се дали и аз да не ги направя !     bouquet
Виж целия пост
# 39
Ние пооформихме долу-горе менюто ,но няма да е излишна и някоя друга идейка.Затова ще ви следя. Hug Hug
Досега все сме правили капама ама таз година много ми е манджесто ,искам нещо по-изискано.Събираме се 11 човека с децата заедно(4бр).Засега сме решили пържолки с гъбен сос ,както каза Stelda,даже днес Звездев правил такива ,но не откривам рецептата. newsm78 А по средата ще сложа пържени кюфтенца и сърмички.Всеки да си слага в чинийката.
Салатите ще са млечна,юнашка и салата с китайско зеле.За юнашката трябва да питам дружката какво точно е ,защото и аз за първи път я чувам. Heart Eyes
Сухи мезета,ядки,за десерт-баклава и торта. Heart Eyes

Виж целия пост
# 40
  chef
Виж целия пост
# 41
И аз искам да направя пържоли с някакъв сос, може би гъби и сметана, но още си търся рецепта....

Аз правих наскоро едни пържоли и станаха супер. Взех свински пържоли, леко ги поначуках, посолих малко и пиперосах. Поизпържих ги леко от двете страни, но малко, колкото да побелеят. Наредих ги в тава и отгоре ги залях с микса на Маги за пържоли със заквасена сметана, не с течна, и гъби. Изпържих гъбите, смесих ги с подпрабвката на Маги и сметаната и залях /по-точно намазах/ пържолите. Пекох ги около час време на около 180 градуса. Станаха на мозък и много вкусни.
Виж целия пост
# 42
Аз съм планувала Рулца от печени чушки със сирене Крема, Салата с цедено мляко царевица и прясна краставица, Топчета от сирене и орехи, а основното май ще е Книга от свинско месо. Десерт още не съм измислила, но ще е нещо плодово-сладоледено, че много преядохме тези дни.

lu4a, чудесно меню! Топчетата със сирене какви подправки имат?  Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 43
Каква е тази юнашка салата?
Виж целия пост
# 44

Тази е и моята баница, твърдо Simple Smile
Виж целия пост
# 45
Лурдес, в рецептата, която имам подправките са чесън и черен пипер, но аз не слагам и от двете. Овалвам ги в едро смлени орехи, но може да се овалят в сусам, може и в магданоз нарязан ситно, или каквото ви хрумне.Лесно и бързо стават и са чудесно предястие.
Виж целия пост
# 46
Аелис, харесах в блога ти едно пилешко по милански, май към него клоня, че мъжа ми нещо се мръщи на свинското, с което попрекалихме тези дни Simple Smile И едно орехово песто си харесах - да направя него, плюс картофено пюре за гарнитура на пилешкото и май ми се връзва хапването Simple Smile
Да похваля блога ти един вид  Hug
Виж целия пост
# 47
Може ли някой да проперъча изпитана рецепта за телешко? Ще се събираме с компания и на мен се падна да правя едно месо. Предложих телешко, защото по Коледа всеки е хапнал свинко. Обаче не искам да се изложа, та ако може да ми предложите изпитана рецепта. Може и за гювеч да е, но без картофи, защото планираме гарнитурата отделно.
Виж целия пост
# 48
Лурдес, в рецептата, която имам подправките са чесън и черен пипер, но аз не слагам и от двете. Овалвам ги в едро смлени орехи, но може да се овалят в сусам, може и в магданоз нарязан ситно, или каквото ви хрумне.Лесно и бързо стават и са чудесно предястие.

Благодаря ти много! Hug  Peace

За основното ястие как ви се струва идеята за месни хапки в някакъв сос с гарнитура карт. пюре или ориз? Thinking Някакви идеи? Mr. Green  bouquet
Виж целия пост
# 49
Лурдес,идеята ти звучи чудесно.Днес Звездев прави гъбен сос който съдържаше пакетче инстантна гъбена супа,та мисля да надникна да видя как точно беше.Той го приготви за свински котлети на фурна.
 
Нашето меню ще е свински месца на фурна с някакви сиренца и гъбения сос по горе споменат,но не съм решила със сигурност де.

Единственото което знам (чух го миналата година по това време) е че за НГ трапеза не трябва да се приготвя пернато,че щял да ми отлети късмета Mr. Green Смятам това да спазя.Ние ще сме си сами в къщи с децата и няма да наблягаме много на тежка храна,салати с майонеза може и да не правя.За Коледа правих тази Салата Хризантема много се хареса на всички над 20 гости,та някой ако иска да пробва Peace
Виж целия пост
# 50
Здравейте!!!!!

За нова година мисля да направя пилешки шницели, за гарнитура едни картофки -  печени, торта Костенурка, сухи мезета, баница с късмети и салатка, но още не съм решила каква. Колебая се между австрийска, чешка и италианска  newsm78 

Видях вашите предложение - страхотни са! Може да открадна някоя идейка  Laughing   bouquet

Хубава вечер! Hug  chef
Виж целия пост
# 51
Аелис, харесах в блога ти едно пилешко по милански, май към него клоня, че мъжа ми нещо се мръщи на свинското, с което попрекалихме тези дни Simple Smile И едно орехово песто си харесах - да направя него, плюс картофено пюре за гарнитура на пилешкото и май ми се връзва хапването Simple Smile
Да похваля блога ти един вид  Hug

Бърди, пилешкото по милански е чудесен избор - и аз обикновено го сервирам с картофено пюре или картофи с масло и магданоз Wink.Ореховото песто е чудно върху салатка с цедено мляко / млечна, "Монте Кристо"/ , а намазано върху топла питка е ммммм...Много се радвам, че ти е допаднал блога ми и че си си харесала нещо от него Hug.   

Виж целия пост
# 52
На мен тази година ми се върти в главата една банска капама. Та май това ще е основното. Grinning

И аз мислех това, но искам да ми донесат наденица от Банско, защото иначе трудно ще я заменя. Може да сложа суджук (суров), ама знам ли...В Банско става страхотна именно заради много вкусната наденица, която си правят там.

Иначе всички салати мисля да си направя--руска и снежанка, ще се отдам на класика.

За десерт--тирамису.
Виж целия пост
# 53
Момичета,
Някъде прочетох, че ако менюто за Нова година съдържа пернато означавало, че късмета щял да отлети от дома. Имайте го предвид при избора си. Аз пак повтарям, че ще съм на шишове!   Peace
Виж целия пост
# 54
Момичета,
Някъде прочетох, че ако менюто за Нова година съдържа пернато означавало, че късмета щял да отлети от дома. Имайте го предвид при избора си. Аз пак повтарям, че ще съм на шишове!   Peace
хехехееее.Не бях го чувала това.....
Значи по същата логика,ако сложа заек късмета ще избяга на подскоци така ли?

 smile3532 smile3534 smile3533
Виж целия пост
# 55
Момичета,
Някъде прочетох, че ако менюто за Нова година съдържа пернато означавало, че късмета щял да отлети от дома. Имайте го предвид при избора си. Аз пак повтарям, че ще съм на шишове!   Peace
хехехееее.Не бях го чувала това.....
Значи по същата логика,ако сложа заек късмета ще избяга на подскоци така ли?

 smile3532 smile3534 smile3533
... или ако има свинско късмета може да се зарови в калта  hahaha
Виж целия пост
# 56
Ммм не мисля,че има логика в това с пернатото.Ама аз не съм казала не го гответе,за себе си аз съм решила че няма да е пернато.
Виж целия пост
# 57
Каква е тази юнашка салата?

И аз незнам .Приятелката ще я приготвя.Ще питам точно какво съдържа. Peace
Виж целия пост
# 58
Каква е тази юнашка салата?
И аз незнам .Приятелката ще я приготвя.Ще питам точно какво съдържа. Peace

Това намерих в нета, но вероятно са възможни варианти:

Юнашка салата
/пилешко месо, колбас, грах, царевица, печен пипер, кис. краставички, гъби, лук, горчица/

Виж целия пост
# 59
Записвам се за идеи......То при нас се знае менюто, от няколко години е едно и също......Но ще събирам идеи за рожденния ден на бебето......
Виж целия пост
# 60
Включваме се с предложение са прасенце с ябълки Grinning Всъщност в малко по модерен вариант -

Руло от свинско с ябълки и бяло вино

Виж целия пост
# 61
Аз нашето меню засега така го виждам:
Салати - шопска, млечна и руска
Рулца от чушки - благодаря за идеята   bouquet
Плата със сухи мезета
Ядки
Основно ястие - свински пържоли с гъби (следя коментарите, че още не съм избрала точната рецепта) и
постни сармички (приготвям ги с по-малко ориз и повечко от другите съставки - праз, гъби, нарязани маслини и подправки - винаги се получават много добре)
Питка с късмети - оформена на топчета или розички с късмет за всеки гост
Плодове
Торта Ветрило с шахматни блатове и любимият ми яйчено - маслен крем.

Това е за момента, но все още не е окончателно и следя темата с интерес.
Виж целия пост
# 62
И аз съм готова с новогодишното меню. Grinning  Салата "Снежанка", любимата ни патладжанена разядка,задушени пържолки,паниран кашкавал,картофки на фурна,баница с късмети,питка и торта. Това е за сега,ако се сетя нещо допълнително,може и да го добавя към менюто.
Виж целия пост
# 63
Аз сега си спомних че миналата година правихме едни "постни " сърмички и стнаха прекрасни:
та вземате три вида месо - каквото предпочитате , нарязвате го на хапки овкусявате (аз го сложих в марината с подправки всяко в различна) след това си приготвяте листа от кисело зеле на малки парчета колкото да завиете едната хапчица месо. Подреждате в тенджерка или в гърне и задушавате във фурната или на котлона до готовност.Станаха прекрасни  препоръчвам ги .Голяма играчка си е ама ако имате добър помошник около себе си няма мн да се замотате покрай другите приготовления.   chef
Виж целия пост
# 64
пълнена пуйка

салати-разнообразни smile3501

мезета  chef
напитки
Виж целия пост
# 65
И при нас е горе долу непроменено:
 ядки
 руска салата,сухи мезета
 капама
 питка, ако остане време
 баклава
 децата искат еклерова торта, но при наличието на баклава не ми се играе и ще помисля за нещо друго
 баница с късмети
Виж целия пост
# 66
Mama Svetla , може ли рецептата за торта Ветрило?
Виж целия пост
# 67
Привет, мацки! Hug

Аз за сега съм замислила следното:
Салати -  може би овчарска и снежанка.
Предястия, подредени като подаръчета:
Палачинка намазана с крема сирене, чесън и копър, оформена като бонбон;
Пиперка завита като ролце с майонеза, яйца и сирене;
Руска салата като подаръче;
Може би и топчетата от орехи и сирене:

Като гарнитура картофената елхичка оформена и украсена.
Основни - зелеви сърми, свински пържоли, пълнена кокошка с ориз /това заради 1 януари, нали е Васильовден та се сервира пълнена кокошка или петел. Мъжа ми е именик, дано не ни отлети късмета с пернатото  Laughing/
Мезета, ядки, пита, баница с късмети и може би някаква купена торта за десерт.

Та моля за интересни идеи за пържолите, искам нещо със сос някакъв да се получи, сочно да стане, може би на фурна, незнам и аз още, не съм правила досега такива пържоли освен на скара newsm78 newsm78 newsm78 Помагайте!
Виж целия пост
# 68
Mama Svetla , може ли рецептата за торта Ветрило?

Има най-различни варианти, но аз я правя така:

Бял блат:
4 яйца
2 ч. чаши (непълни) захар
1/2 чаша олио
1 ч. чаша прясно мляко (може и вода)
1 бакпулвер
3 чаши брашно
Ванилия

Кафяв блат:
5 яйца
2 ч. чаши (непълни) захар
1/2 чаша олио
1 ч. чаша прясно мляко (може и вода)
1 бакпулвер
2 1/2 чаши брашно и ½ чаша какао

След изпичане разделям белия блат на 2 (с конец). От кафявия първо изрязвам внимателно 1 мнооого тънък блат за ветрилата, а пак останалото деля на 2.
След това с помощта на чинийка и чаша нарязвам 4-те блата на кръгове. Подреждам шахматно – бял кръг, в него – кафяв и в средата пак бяло. Следващият ред – обратно и така ...

Сироп – 1 ½ чаша захар и толкова вода. Няколко капки ромова есенция.

Крем:
Яйчен
3 яйца
7 лъжици брашно
1 л. прясно мляко и 15 лъж. захар (може и по-малко 10-12)
Млякото кипвам със захарта и във врящата смес добавям с непрекъснато бъркане разбитите с вода яйца и брашно. Сгъстявам леко и оставям да изстине добре.

Маслен:
1 пак. масло разбивам с пудра захар.

Масления крем добавям лъжица по лъжица към яйчния, като непрекъснато бъркам с миксера. И тук добявям няколко капки ромова есенция.

За ветрилата:
Тънкия кафяв блат разряззвам на 16 равни парчета (ветрила). Подреждам ги в намазана с масло тавичка и заливам всяко парче с карамелена глазура (към 200 гр. карамеллизирана захар добавям 150-200 гр. вода и сгъстявам).

Щом глазурата изстине, внимателно ветрилата от тавичката и подреждам върху тортата. Предварително по ръба на тортата съм направила дебел бордюр от сметана, върху който ги слагам да полегнат леко. В средата, където се събират върховете правя розички от сметана. Покривам с ивици сметана и външните краища на ветрилата.

Незнам колко добре го обясних, но не си намерих стара снимка да покажа. Утре мога да онагледя.

Тортата се прави лесно, ефектна е и вкусна.  
Виж целия пост
# 69
не намирам рецептата за топчетата със сирене и орехи, ще ми помогнете ли?
а рулцата от чушки ще се правят задължително  Heart Eyes
Виж целия пост
# 70
не намирам рецептата за топчетата със сирене и орехи, ще ми помогнете ли?
а рулцата от чушки ще се правят задължително  Heart Eyes

Топчета от сирене
300 гр. меко сирене
1 чаена чаша смлени орехи
5-6 скилидки чесън
черен пипер
Оформят се топчета и се овалват в каквото си пожелаеш: червен пипер, смлени орехи, сусам...
Виж целия пост
# 71
маякуб, аз не съм я публикувала рецептата за топчетата, но заповядай, така са по рецепта от Веселия готвач:
300 г сирене
125 г масло
4-5 с.л. запечени орехови ядки
 чесън
черен пипер
Всичко се смесва добре, оформят се топчета и се овалват по желание с каквото искате.Престояват в хладилника. Може и в различни продукти, за да се получат шарени - в червен пипер, магданоз, орехи, сусам.
Това са моите, станаха големки, хубаво е да са по-малки, като черешки.
Виж целия пост
# 72
много ви благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 73
Аелис,  можеш да видиш и моята торта Ветрило , много лесно се получава и е много вкусна.

   
Виж целия пост
# 74
За мен не е Нова година, ако на масата няма:

портокали
шоколад
Кока-кола

Това е от комунистическото време, когато тези продукти присъстваха само на Новогодишната ни трапеза. И до ден днешен като пия Кола или ям портокал, усещам един празничен дух  Confused.

Другото, което съм планувала, пак по стара семейна традиция, е:
 салата Снежанка, с маслинки за украса
 сухи мезета - луканка, шпек, кашкавал
 печени фъстъци
 
Основното го мисля още, но искам да не е манджа, може би пържоли с картофена салата. Банално, но класика.
Ще ми се и питка да направя, но нали и баница трябва да има..., не ми се ще да преяждаме. Много съм навита на Болярската питка    на Биляна.
 Баницата-бюрек, която Аелис предложи ми изглежда много добре и мисля нея да правя.
 Десерт - сладолед с плодове, ягодов сироп и бита сметана.

А одеве гледах при Гала Ирина Флорин, която каза много интересно предястие с ананас и козе сирене.
Нареждат се в тава шайби ананас от консерва, отгоре се слагат кръгчета козе сирене, най-отгоре се забожда орехче  и се пече.
Ще го пробвам задължително.
 
 
Виж целия пост
# 75
 Hug Тази година ще сме май голяма компания и след разпределение на труда аз ще правя :
Салатката
Или снежанка мисля да си купя тензух за да си изцедя сама киселото мляко, не ми харесват готовите изцедени млека  #Cussing out. Ако се сещате откъде мога да си купя тензух...( в магазините за бебешки дрехи има ли?)
Или Солена торта може да се сложи и риба тон или пилешко печено месо.

Основното ядене е под въпрос надявам се другите "готвачи" да го приготвят. Моля се само да не купуват нищо наготово, а да си направят труда все пак  Crossing Arms

Баницата винаги съм правила "висяща баница" и мама така е правила винаги по НГ тази баница. Тази година мисля да е баницата на Морена. Не съм я правила, но много я харесват явно има защо.

Питката с късмети - ще я измисля пак аз  Heart Eyes Сигурно ще се наложи да правя две т.като единствената ми висока тава е една огнеупорна която е с малък d  Laughing

Сладкишите - направих меденки по Коледа виждайки вашите красоти. Но музата ми за украсяване дойде миналата вечер  Crazy Украсих ги станаха много красиви(снимки по-късно)

Вчера направих бонбони рафаело. Тази вечер мисля да ги опаковам  Grinning

Ще направя баклава

Ще направя и сладкиша на Сладка Хапка с майонеза мисля да го декорирам с коктейлни череши и разни(ще измисля) за да му предам празничност Simple Smile

Според настроението ми ще има и разни хапки и сандвичи или
Ордьовър с риба тон - страхотни са!, сирена, ядки...





Виж целия пост
# 76
Можеш да си купиш тензух от магазините за платове (в няколко съм виждала) на метраж. Със сигурност е по-евтино от този в бебешките, който е опакован.
Виж целия пост
# 77
Аз сипвам киселото мляко във филтъра на старата кафе-машина и така то се се изцежда. Но разбира се количеството кисело мляко, което се побира във филтъра е малко и затова го правя на два пъти.
Виж целия пост
# 78
Наште цедяха кисело мляко в чорапогащник  Laughing
Виж целия пост
# 79
Или снежанка мисля да си купя тензух за да си изцедя сама киселото мляко, не ми харесват готовите изцедени млека  #Cussing out. Ако се сещате откъде мога да си купя тензух...( в магазините за бебешки дрехи има ли?)

И аз от бебешки магазин съм го купувала  Joy А мляко за цедене - ползвам Верея с масленост 4%, защото и така си е достатъчно гъсто и става готово много бързо   chef

Venetta, карамелът за ветрилата го приготвям с вода, защото така може да се контролира плътността му и позволява по-фино нанасяне. Иначе и твоят вариант с пандишпанените блатове е добър.
Виж целия пост
# 80
Mama Svetla, то ветрилата могат, да се покрият с какво ли не. Въпрос на вкус и предпочитание е. Аз едната я направих с карамел и ядки, а другата с бял и черен шоколад. Може и със сметана, маслен крем или марципан да се покрият и с какво ли не още.
Но аз смятам тази година да направя шарлота с вишни. Така или иначе на Нова година има винаги доста неща за похапване, затова ми се иска да има и повече различни плодове, салати и една лека торта.

Виж целия пост
# 81
Мммм, много вкусно изглежда и звучи   chef
Със сигурност ще я пробвам при първия следващ случай  Grinning
Виж целия пост
# 82
:.....:. Ако се сещате откъде мога да си купя тензух...( в магазините за бебешки дрехи има ли?)

Тензух купувам редовно от магазините за платове.На метър се продава....Около 90ст - 1лв е цената....
Виж целия пост
# 83
  chef
Виж целия пост
# 84
Тензух се продава и в аптеките.
Виж целия пост
# 85
Останаха ми очите в тази турска баклава.
Ако имам време ще направя за Нова година.  bouquet
Виж целия пост
# 86
Наште цедяха кисело мляко в чорапогащник  Laughing
Киселото мляко за салата Снежанка изцеждам ,като правя три вертикални разреза от горе до долу на кофичките.Поставям ги върху обърнати чинийки за кафе в някаква тавичка.
Виж целия пост
# 87
:.....:. Ако се сещате откъде мога да си купя тензух...( в магазините за бебешки дрехи има ли?)

Тензух купувам редовно от магазините за платове.На метър се продава....Около 90ст - 1лв е цената....

Благодаря  Crazy Благодаря и за съвета за чорапогащник. Ако не намеря тензух нов чорпогащник ще намеря лесно  Laughing

За мен не е Нова година, ако на масата няма:

портокали
шоколад
Кока-кола


И за мен е така Simple Smile а съм само на 24...

Останаха ми очите в тази турска баклава.
Ако имам време ще направя за Нова година.  bouquet

Успех   chef  bouquet
Виж целия пост
# 88
За топчетата от сирене: просто по-меко сирене ли трябва или крема-сирене?
Виж целия пост
# 89
За топчетата от сирене: просто по-меко сирене ли трябва или крема-сирене?

Може и по-меко саламурено, може и крема. Въпрос на вкус, аз поне напоследък не съм попадала на хубаво крема сирене, въобще нищо общо с вкуса, който си спомням от преди 10-на години  Tired
Виж целия пост
# 90
Момичета,заинтригувахте ме с тези топки от сирене,ще взема и аз да ги направя.Иначе мисля да направя пълнено пиле в гърне,отстрани със сърмички или с кисело зеле.Салатите ще са традиционни,руска и снежанка,баница с късмети а за десерт едни тригуни от Звездев.И на мен ми останаха очите в турската баклава,но като видях,че се точат корите и се отказах,няма да имам сили за това Sad
Виж целия пост
# 91
Здравейте,и аз се включвам че още не съм решила какво да е.
За първа година ще сме си сами със съпруга.Дъщерите ми работят на Нова година,винаги ходим при тях във заведението но тази година докато се чудим си останахме сами във къщи.Мисля да приготвя:
снежанка,руска,туршийка,баница със късмети и една със праз за мене,питка,и за основно Капама/телешко във зелеви листа,свински пържолки,пилешко,телешка сурова наденица и зеле/няма как ще трябва да се съобразя малко и със диетата на съпруга.За десерт ще правя баклава и може би торта ако ми остане време,че трябва да правя и за дъщерята и колегите и.
Виж целия пост
# 92
Някой ще даде ли хубава рецепта за баницата с късметите.
Ето тази е чудесна, ако ви се точи Peace

колко гр кисело мляко е 1/2 кофичка, която ти ползваш за баницата?

(При нас 1 кофичка е 900 гр). Мерси.
Виж целия пост
# 93
Aми тук една кофичка е 400 гр., така че 200 Simple Smile
Виж целия пост
# 94
Присъединявам се към вас. В нашият дом ще имаме:
        Капама/пилешко, свинско,суджук, - редя ред зеле, ред меса, а най-отгоре зеле/.
        Пържоли със сметана във гювеч.
        Баница/тази година ще я прави синчето, че се контузих/ Embarassed
        Тортичка.
        Ядки.
        Салатки.
Ей, накрая на рима го докарах добре... Laughing
Виж целия пост
# 95
Aми тук една кофичка е 400 гр., така че 200 Simple Smile

Благодаря ти Simple Smile
Виж целия пост
# 96
Здравейте, ще ви следя, защото и аз не съм решила още какво да сготвя като основно ядене.
За топките със сирене искам да споделя, че аз ги правя с няколко вида сирене-бри, крема сирене, бяло саламурено и рикота. После ги овлавам в натрошени орехи или бадеми, става и със счукани сухари Peace Като се сложат няколко вида сирене става по-вкусно-не е толкова солено. Може да се овалят и в ситно нарязан магданоз.
Виж целия пост
# 97
Здравейте!
Моята част от новогодишната трапеза е картофено руло с шунка и гъби и пилешки хапки в сметаново сосче, естествено и торта, но не съм решила още каква ще е.
Видях, че препоръчвате пържолите с пушено сирене и гъби в зелев лист. Наистина са много хубави, свекърва ми винаги ги прави на Коледа.
Виж целия пост
# 98
Ние също сме на капама. Заявката ми беше дадена още по Коледа.
Освен нея си мисля да спретна някаква бърза тортичка,

Блини с пушена сьомга и маскарпоне, мезета,


Питка с рози,

И малко идеи подходящи за празника  Simple Smile

Тези сарми стават много вкусни и сочни, правила съм ги много пъти.


Кошнички със спанак и синьо сирене


Солени еклери с три вида плънка


и питка Слънчоглед
Виж целия пост
# 99
Днес направих пробно Флорентински пастет от пилешки дробчета, става страшно вкусен, и за утре ще направя. Рецептата е от тук: http://sharemykitchen.com/bg/recipes-bg/my-recipes-bg/strarters- … e-liver-crostini/
Пропуснах само каперсите, защото не ги харесвам, аншоа не сложих, защото нямах, а вместо салвия сложих малко мащерка и естрагон.
Виж целия пост
# 100
Още две предложения от мен:
Още две предложения от мен:

Джолан с винко и дребни лукчета



Варени гевречета







Виж целия пост
# 101
На нашата новогодишна трапеза ще има:
-млечна салата, обмислям още някаква  от свежи зеленчуци
-ядки, плодове
-свински пържоли с лук и пресни печурки
-торта Трюфел

-Усукана пита с мед и орехи на Танита, по рецептата предоставена ни от Labrex

невероятно вкусна пита, и много сполучлива рецепта за тесто, без бой признавам че едната от двете пити които се получиха беше преполовена от мен още днес, искам линк на първа страница към темата с диетите Crazy
Весело посрещане на новата година на всички, сега нещо малко ми се виждат тия работи като ги написах, а и мезенца ще има луканка и др.....а и баница с късмети де.. Grinning
Виж целия пост
# 102
Аз съм решила да не готвя тежки "манджи" тази година. Менюто у дома ще бъде:

Скариди в сос от вино и сметана, поднесени с рецина.
Салата от къдрава маруля, айсберг, червена салата, рукола и кълнове от лук с лимоново-зехтинен дресинг. Поднесено с ракийка за който пожелае.
Рулца от пражка шунка и снежанка.
Пресни чушки сиврия пълнени с катък.
Плато от няколко вида маслини, мариновани чесънчета (купешки), мариновани лукчета (също купешки) и бейби кисели краставички.
Плато от сирена (бри, гауда, рокфор, пеш и т.н.), поднесено с червено вино.
Вълчо плато (бански старец, няколко бида испански колбаси, филе и пастърма), с червено вино разбира се.
Питка.
Баница с късмети.
Ядки - лешници, бадеми, кашу, шам-фъстък, поднесени с бърбън.
Шоколадови бонбони, поднесени с ликьор.
Плодове и шампанско.
Караоке.
Бенгалски огън и конфети.
Танци.
Кафе.

Виж целия пост
# 103
Ние ще сме 5 човека и менюто няма да е много богато.Салатките ще са руска и италианска.Плато с луканка,шунка,маслини и кашкавалче,пилешки хапки.Основното ще е свински мръвки с много лук,моркови,поляти с вино и върху тях ще сложа сос тартар.За гарнитура пържени картофки.Десертите са тиквеник,баклава,плодова торта.Алкохола и баницата с късметите са ясни. Mr. Green
Виж целия пост
# 104
Ох, как ми се приядоха от топчетата със сирене... Grinning
Но имам само твърдо, та да питам , не може ли да се добави малко майонеза или кисело мляко за да се размекне  newsm78
Иначе менюто за утре е капама , макаронена салата, снежанка, мезенца, сирена, пълнени яйца , рулца от шунка /пълнени с крема сирене и кисели краставички /. Плодове, ядки . Сладките са ми всичките от форума  Grinning - локумките на Джемма , бадемки /не ми стигна една кутия локум, та пълних от същото тесто с бадеми вътре и малко по-продълговата форма/, шприц-сладки, меденки...Утре мисля да забъркам и майонезения сладкиш, но с новогодишна украса от горе /още не съм я измислила, ако имате идеи,  казвайте /. И естествено баница с късмети - майка ми ще я приготви нея, тя е спец-а!!!
Виж целия пост
# 105
Ох, как ми се приядоха от топчетата със сирене... Grinning
Но имам само твърдо, та да питам , не може ли да се добави малко майонеза или кисело мляко за да се размекне  newsm78
Има рецепта за топчета със сирене с масло http://recepta.org/recepta/chesnovi-topcheta-sys-sirene/2258
Виж целия пост
# 106
Чудни идеи сте дали!
 И аз хвърлих око на тези топчета със сирене,но и моето е твърдо и си мисля,че с майонеза наистина ще стане-млечна домашна   chef
 иначе за утре вече са готови:
 млечна и руска салати
 начукани пържоли,наръсени с пипер и сол-
тях в гювеча със сос от гъби и сметана,но
утре ще ги готвя
 чийзкейк с боровинки отлежава
а утре ще се правят:
 питка-слънце
 баница с късмети
мезета...
 
Приятна подготовка от мен!Зная,че всички утре ще се въртим около печките  cook
Виж целия пост
# 107
Ние тази година пак на обичайното залагаме -
 овчарска салатка ,
млечна салатка ,
сухи мезенца
ядки.
Пържолки по аржентински с гарнитура каротфки( ще видим в кой вариант) и това ще е .
Други години печяхме прасенце или цяла пуйка ама тая година няма да е , компанията е по скромна.
Но това не ми пречи да открадна някоя идейка и от вас.
Ха и аз ще правя утре това ,не знаех  че така се казва.Слагам и гъби под кашкавала.
Виж целия пост
# 108
Unknown_lady, ето рецептата
Много благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 109
Добро утро, момичета!
Решихме нашата Новогодишна вечеря да е на рибна основа, имам едни чудни лаврачета в хладилника, които по-късно ще сготвя с бяло вино и салвия.
Започвам сега с кафенцето да приготвям предястието за довечера, та се сетих да ви го предложа - студено предястие с пушена сьомга и козе сирене. Докато си изпия кафето, ще съм го сглобила и в хладилника! Няма печене, няма варене и т.н.
Виж целия пост
# 110
Привет мривет , чета аз за вкуснотиите на новогодишната ви трапеза и реших и аз да споделя  Simple Smile, та ние капама няма да правим защото си минахме от реда на Коледа, в последите години ни стана традиция и затова в новогодишната вечер ще похапнем сладко от :

снежанка
кьополу с майонеза
абисински хайвер
мезета - филе, суджук и шпек
пържени коктейлни кюфтенца
царска туршия
пържоли на фурна поляти с гъбен сос и печени картофи за гарнитура
питка с късмети
зелеви сърми с накълцано месо за разкош  Mr. Green

Много веселба на всички в очакване на дванадесетият час  Tada
Виж целия пост
# 111
Капама
пита с късмети
салата от печени чушки, туршия
еклери
ракия и вино Grinning
Виж целия пост
# 112
Парена туршия,
Сръбските  сарми на майстор Миро в глинен гювеч,
Вино,
Плодове.
Виж целия пост
# 113
Готови сме за довечера. Менюто е традиционно, но вкусно:
Салата "Снежанка"
Руска салата (или салата "Оливие")
Банска капама
Баница с готови точени печени кори
Торта "Мозайка"
Меденки, сладки, ядки и питиета.
Весело посрещане на Новата 2011 година !  Hug
Виж целия пост
# 114
Момичета, това ще с амоите късметчета за баницата !  




  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 115
Ласе,хубави са късметчетата!  Hug
Само се питам,дали ако ги сложиш в баницата и я печеш така...да не се разтекат тия маркери.... ooooh! Rolling Eyes......А?!.....Кво ще кажеш?
Виж целия пост
# 116
аз тази година нямам много време за приготвления дори в монета съм на работа  Sad
салата с маруля
руска салата
хляб
в гърнето наредих свински джолан и зелеви сърми ,остава само да го сложа в фурната  Grinning
баница с късмети
и разни сладки фунийки ,линцерови сладки ,арменски сладки, рохличките на Нат  и меденки
 мезета , филе елена, луканка,кашкавал и сирена
плодове
 и не на последно място домашно винце малко съм надалеко от бг но мама ми изпрати една бутилка винце дори си купих глинена каничка за него  Grinning
питката ще я правя утре за васильов ден
Виж целия пост
# 117
Виж целия пост
# 118
Няма да ги слагам в баницата късметите , отгоре ще ги закача на клечки , а и това ми е лака, че нямах маркери!   ooooh!
Виж целия пост
# 119
Здравейте момичета,

Весело посрещане на новата 2011 година. Много здрави и късмет.

Ето част от новогодишната ни трапеза:

Мъфини с нутела http://petyyaa.snimka.bg/cooking/koleda-2010.557180.21918885 , които използвах за направата на торта костенурка http://petyyaa.snimka.bg/cooking/koleda-2010.557180.21918882

Банички с късмети http://petyyaa.snimka.bg/cooking/koleda-2010.557180.21918884

Пилешки шницели http://petyyaa.snimka.bg/cooking/koleda-2010.557180.21918889
За гарнитура пека в момента едни полуготови картофи.

Хубава вечер!  bouquet
Виж целия пост
# 120
Ето моето меню (скромно, защото ще сме сами в къщи):
Котлети с бекон в зеле (или бърза капама му викам аз)


печени картофи

Баница с късмети

Плюс няколко салати и мезенца и домашна питка, но още се пече и не мога да я покажа.

ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ И МНОГО ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ!
Виж целия пост
# 121
ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГИДИНА
А сега си пускам баницата с многооо масълце Hug

аранжирана с чаша вино  bouquet
Виж целия пост
# 122
Виж целия пост
# 123
Снощи бяхме на руска салатка,картофена,ядки,луканка,пушен кашкавал,сирене с подправки,баница,сладки-виненки (обожавам ги!),мариновани пържоли с гъби,пушен кашкавал,топ.сирене в йена,станаха трепач,плодове,бисквитена торта с орехи и какаова глазура и пиене.
Виж целия пост
# 124
Честита Нова Година момичета  bouquet

Ето снимка на нашата празнична трапеза от снощи , само с мезетата, питката и баницата Peace
Виж целия пост
# 125
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!

Ето и моята новогодишна трапеза:

http://kisa.snimka.bg/other/semeyistvoto.90554.21922575
Виж целия пост
# 126
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!

Ето и нашата новогодишна трапеза:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=569394&l=236362d46a&am … d=100000282336805
Виж целия пост
# 127
Честита Нова Година!
Ние бяхме на гости,така че само част от мезетата бяха приготвени у дома
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs749.ash1/164012_18 … 699_7288240_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs062.snc6/167247_18 … 32701_63487_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs045.snc6/167586_18 … 2703_259377_n.jpg
и питата
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs796.ash1/168601_18 … 698_6493805_n.jpg
Виж целия пост
# 128
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!

Ето и нашата новогодишна трапеза:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=569394&l=236362d46a&am … d=100000282336805
Останаха ми очите!
Страхотна маса!
   bouquet
Виж целия пост
# 129
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!

Ето и нашата новогодишна трапеза:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=569394&l=236362d46a&am … d=100000282336805

Аз също съм впечатлена от тази трапеза. Поздравления!

Как е приготвена тази салата и елхичката:


Виж целия пост
# 130
Благодаря за комплиментите!!!  Hug Hug Hug

Елхичката е от картофено пюре, в чинията има руска салата, чушката е завита с яйца, сирене и майонеза, а другото е палачинка, навита с две смеси - краставички кисели с пастет и лютеница със сирене, оваляна в кашкавал.
Виж целия пост
# 131
Alokazia, страхотно оформление! Ще си го открадна и аз за следващата година.

Абе какво стана с това оформление на форума, много ми е смотано така, все едно си пиша в личните..
Виж целия пост
# 132
Страхотни трапези! Алокация, поздравления! Peace Hug
Виж целия пост
# 133
Честита Нова Година момичета много здраве и късмет,ето и нашата трапеза
http://media.snimka.bg/7852/021959265.jpg
Виж целия пост
# 134
Благодаря за комплиментите!!!  Hug Hug Hug

Елхичката е от картофено пюре, в чинията има руска салата, чушката е завита с яйца, сирене и майонеза, а другото е палачинка, навита с две смеси - краставички кисели с пастет и лютеница със сирене, оваляна в кашкавал.

Благодаря  smile3525
Виж целия пост
# 135
Alokazia, впечатлена съм от красиво и стилно подредената маса! Поздравления от мен!   bouquet
Виж целия пост
# 136
Поздравления за Мikkey®™  bouquet
Правих Блините със сьомга, само че сложих немско крема сирене с подправки, пусто маскарпоне не мога за го преглътна с неговите 80 и кусур процента масленост.
Още доста неща си харесах от нейния блог, които непременно ще пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия