До майсторките в правенето на погачи и тестени вкуснотии

  • 3 579
  • 14
Моля ви, дайте ми съвет  Praynig

Всеки път щом правя погача или кифлички или изобщо нещо от тесто ми става много вкусно, но с дебела и ужасно твърда кора. Незнам какво не правя като хората, но винаги е така. Бихте ли ми казали каква е причината и как да го избегна - благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 1
Преди да го сложиш да се пече го намажис прясно мляко или готворска сметана
Аз така правя и се получава тънка и хрупкава коричка
Виж целия пост
# 2
Винаги пека в умерена фурна и след като стане готово покривам с кърпа докато изстине.
Виж целия пост
# 3
Винаги пека в умерена фурна и след като стане готово покривам с кърпа докато изстине.
Много точно! Винаги,когато извадя погачата от фурната, я напръсквам с малко вода и завивам с кърпа  chef
Другия вариант е кърпата да е навлажнена  bouquet
Виж целия пост
# 4
Според мен е в печенето - така се получаваше при мене със старата ми мечта, която си имаше фабричен дефект и релето й изгаряше след едно две печения в нея и аз тогава започнах да я ползвам без реле - т.е. на 300 градуса, като вкл. и изкл. (вместо релето) и т.н. Т.е., като сложиш тестото в предварително загрята фурна, топлината го грабва и прави дебела кора още в началото и докато се изпече и отвътре, кората става още по-дебела. Едно правило при мен е тестата с мая да ги слагам в студена фурна - докато загрява фурната, тестото си довтасва и се надига и след това печеш на по-ниска температура до готовност - внимаваш да не е повече от необходимото, защото тогава става дебела кора пак. И намазвам винаги с жълтък отгоре, но след като е втасало тестото и преди да сложа във фурната. След като е изпечено - овлажняваш с малко вода и загъваш с кърпа, както са казали по-горе.
Виж целия пост
# 5
и аз задушавам пръскам с вода и покривам с някаква кърпа
Виж целия пост
# 6
Момичетата са ти обяснили аз само ще допълня, тъй като май правя от всичко изброено.  Тестото преди да се сложи да се пече се намазва с жълтък, пече се в студена фурна като на по-високи градуси (220-240) докато се надигне хубаво и след това на по-ниска температура. Ако питката ти е по-голяма и прецениш че ти трябва повече време за печене, за да не изгори коричката се покрива с  лист фолио или мокър вестник. След като е изпечена питката не се вади веднага от фурната, а я оставям за няколко минути да постои на изключена печка( не много само 2-3 минутки). След като се извади от фурната се напръсква с малко вода и се покрива с кърпа.
Май се повторих всичко това вече ти го казаха, но това е правилният начин. Така ме е учила баба ми, а тя беше професионална готвачка.

Успех  chef
Виж целия пост
# 7
danaj извинявай, сега видях, че си го описала вече процеса

Sorry за повторението   bouquet
Виж целия пост
# 8
Като ги изкараш от фурната ги намажи с маргарин и я завиЙ с памучна кърпа.
Виж целия пост
# 9
До колкото схващам твърди ти стават пиптките, т.е тестата с мая, а не със сода. Аз слагам погачите в много слабо загрята фурна, т.е на около 100 градуса и усилвам в момента, в който пъхна тавата. Това позволява хем да си довтаса хубаво вътре, хем да не хване веднага, дебела кора, която пречи да донабухне и в последствие става твърда. Преди да сложа нещото във фурната, го намазвам с жълтък, който леко съм разредила с топла вода. Така ми е по лесо за мазане, не прегаря, а и водата прави тестото по- мекичко.
Дрегото, което си мисля е че може би тесата не са ти достатъчно меки. При мен в началото питките ставаха твърди, докато не установих, че тестото не ми е достатъчно меко.
След изваждане от фурната можеш да напръскаш с малко водичка и да покриеш.
Другото което мога да ти предложа е да не правиш "монолитни" погачи. Т.е погачата ти да се състои различни елементи, които като втасат запълват тавата. Най. лесният вариант е топки нарадени в кръг и по средата още една за ценътр. Аз подреждам охлювчета. Разточвам тестото на кора дебела около 0,5-1см, мажа с мазнина, навивам на руло, и това руло разрязвам на еднакви пънчета, които подреждам в тавата.
Виж целия пост
# 10
И аз правя питката от отделни елементи както Лулу. Обаче, след като намайа питката с жълтък върху всяко пънче слагам по едно малко парченце краве масло. След като опека питката я напръсквам с водичка и завивам с чиста кърпа.
И макар, че съм нобобранка в месенето, досега не съм имала рекламации  chef
Виж целия пост
# 11
И другото-не намазвай предварително питката с яйце.Намажи я преди дая извадиш и после пак запичаш за 5 минутки.После я обтриваш леко с вода и покриваш с памучна кърпа. Wink
Виж целия пост
# 12
Здрасти! Аз не съм голяма майсторка на питките, но напоследък ми стават доста сполучливи. Няма какво различно от другите да споделя.. Аз намазвам готовата питка с масло и яйце преди да я сложа във фурната и пека на умерена температура - до не повече от 200 градуса. Когато се изпече, изваждам и внимателно плъзгам мокра ръка върху повърхността на питката, след което я покривам с кърпа, но не много плътна. Освен това опитай да разделиш суровото тесто на няколко топки. Разточи всяка от тях, намажи с масло или маргарин, навий на руло и усуквй от двата края в противоположни посоки - както се усуква конец за мартеница. Така се полуцхава много крехка и хрупкава коричка, а питката става влакнеста и приятна за консумиране. Дано ти помогна!
Успех!
Виж целия пост
# 13
5 кубчета лед във фурната .. или тавичка със студена вода отдолу докато се пече питката ... Хрупкава коричка  и тънка ...
Виж целия пост
# 14
Благодаря ви момичета  Hug Какво бих правила без вас   bouquet Ще си взема бележка и ще правя точно каквото сте ми написали Simple Smile Между другото правих питката "Хризантема" на Хонда май беше, която се прави от отделни охлювчета Simple Smile
Стана много вкусна, но с тази дебела кора Sad Проблема май наистина ми идва от фурната. Не знам от къде съм чувала, че се пече в силно загрята фурна, а се оказва, че това е грешно.
Още веднъж благодаря ви  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия