Трици, пшеничен зародиш

  • 2 864
  • 20
Да ви питам давате ли такива добавки на децата, които са захранени вече с глутен? Малката е на година (то се вижда на лентичката) и се чудя дали да не й слагам такива добавки. Аз знам че са много полезни и аз самата ям доста често.
Та да ви питам какво мислите вие?
Виж целия пост
# 1
Давам по малко в киселото мляко, защото при нас пълнозърнестия хляб е отврат, а не мога да насмогвам да приготвям всичко от пълнозърнесто брашно.
Виж целия пост
# 2
Пшеничен зародиш слагам винаги като се сетя в кашата или в попарата с мляко по около 1 с.л Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Понеже не получих почти никакви отговори реших да действам сама.
Сложих й сутринта по една лъжица (от двете) в овесените ядки. (Не давам попара защото мрази). Приеха се много добре.
По принцип закуската й най-често е фини овесени ядки с мляко и плод/плодово пюре или фини овесени ядки с масло и сирене + плод/плодово пюре. Единственото нещо, което яде на закуска е това... Всичко друго бива отхвърлено с отвращение. Sad
Виж целия пост
# 4
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
И аз си взех тези дни и също мислех в кашите като добавка да слагам. За друга употреба обаче не се сещам и май няма да съм ти полезна. По-нататък, като въведа и кисело мляко може и там да поръся. О, и още нещо - тук някъде бях чела за идеята да се овалват парчета банан в смлени овесени ядки, за да не се хлъзгат в ръцете на бебето. Защо не пшеничен зародиш?
Виж целия пост
# 6
Янче, на малки деца не се препоръчва допълнително внасяне на фибри чрез трици и др. подобни. Освен това именно в тях са концентрирани фитините и др. субстанции, които блокират калция, желязото, цинка и др. По-добре, ги остави засега. Може да добавяш пшеничен зародиш - 1ч.л например. Но имай предвид, че понякога, ако не се поемат достатъчно течности, води до запек.
Виж целия пост
# 7
ОК спирам с триците. Ще давам само зародиш. Мерси Ива_Д! Точно затова питах, защоо незнам има ли някакви странични ефекти и т.н... Тя сега започна да пие много вода. Досега не пиеше никаква. Купих й шише със сламка и се кефи много. Сега пие доста вода. (по около 300 мл, което спрямо предишните 30мл си е постижение).
Лулуто, от овесените ядки засега съм давала само фини. Слагам 2 супени лъжици и малко вода (напр. около 1 пръста да ги покрие) и ги пускам в микровълновата за 1мин и 20сек. Те си стават на каша - няма какво да смилам. А и Мая си дъвче. Аз от 8ми месец не пасирам а само намачквам, от 10ти-11ти просто на по-дребни парченца.
Виж целия пост
# 8
Янче, във връзка с начина на приготвяне на овесените ядли и изобщо всички зърнени, погледни тази тема Пълнозърнените храни - хубаво е дори ако не е в киселинна среда, да ги накисваш предварително във вода за поне 7-8 часа.
Виж целия пост
# 9
Малко офф - смилаш ли овесените ядки? Аз давах на голямата ми дъщеря, но тя се даваше ако не и ги смилам Rolling Eyes
Аз не ги смилах, а ги начуквах на по-ситно, щото и моите се давеха.
Съвсем отскоро ги накисвам цели, но само за една нощ.

Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Виж целия пост
# 10
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Ива, много интересни линкове, жалко че бях без нет, когато си ги пуснала, благодарности с малко закъснение Heart Eyes
Мислиш ли, че фибрите на суровите плодове и обработените зеленчуци са достатъчни на тая възраст? Аз приготвям нещо като пълнозърнест грис, но моите моми не са особени фенове на каши и подобни работи, предпочитат хляб. Да, ама хлябът при нас е само в категориите бял и кух и още по-бял и по-кух. Има съвсем бледо подобие на хляб Добруджа, който неизвестно защо наричат пълнозърнест...Та така...
Няма за какво Simple Smile Hug.  Някъде съм чела, че фибрите от суровите и обработени плодове и зеленчуци, бобови, пълнозърнести каши, паста и тестени са им достатъчни и не е препоръчително нищо допълнително, защото водят до чувство за ситост и така децата приемат по-малко от нужните им други хранителни вещества. Сега погледнах - има някакво правило за деца - броя на годините + 5 са нужните фибри в грамове на ден. За възрастни се препоръчват около 30гр. Ето от тази табличка например, се вижда, че при малки деца никак не е трудно да се постигне "препоръчаното" количество.
Сериозно ли нямате наистина пълнозърнест хляб? Няма ли някакви диетични магазини?
Виж целия пост
# 12
Четох статията на Аndrea$, но все забравям да накисна овес. ядки от предишния ден. А е лесно -  сутрин взимаш едните и накисваш другите... Добре, ама те са от фините и до другия ден  стават меки и готови за употреба само от накисването - мога ли да изсипя водата и да ги дам без термична обработка? Не ги пасирам, от няколко седмици, не иска да яде "гладка" манджа. Simple Smile

Точно така, изсипваш водата, измиваш ги няколко пъти (особено ако си ги накиснала с лим. сок преди това и имаш намерение да добавяш мляко Wink) и ги поднасяш с/без мляко, сирене, плод..
Виж целия пост
# 13
Малко късни4ко, но да си кажа и аз. Давам само пщени4ен зародиш по 1 ч.л. и то не всеки ден. Прибавям го към овесените ядки сутрин или към киселото мляко с плод следобед.
Виж целия пост
# 14
Четох статията на Аndrea$...

Мамо Моник, коя моя статия си чела? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия