как да опека кекс?

  • 1 590
  • 16
Помощ мами!Обяснете ми,моля ви как да опека кекс..Ползвах 2 рецепти от форума,на които пише ,че се пече 30 мин.Ами остана недоопекан кекса,а го пекох 40 мин.Нито пак ми се надъ,а слойих жсичко каквото си пище-бакпулжерче,ванилиика.Друг е жапросат че това е парвия кекс в живота ми,които пека Embarassed Идеята е такава-пека на 200 градуса на долен реотан 30-40 мин и 10 на горен реотан.Маи не трябва да е така,защото не се получава...Помогнете моля,кажете как...Благодаря ви предварително...
Виж целия пост
# 1
Защо не печеш горно долно заедно ? Освен това времето в рецептата не е задължително да е толкова -зависи от фурната ти.  Не се надига - това зависи  от рецпетата. Дай рецептата да видим ..
Виж целия пост
# 2
едната рецепта е така:                   
3 яица+1 ч.ч. захар
100гр.олио
1ч.ч. к.мляко
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
орехи,стафиди

  другата е така:
2 яица
1ч.захар
1ч.пр.мляко
3с.л. олио
2ч.ч. брашно
бакпулвер,ванилия

фурната нова...и аз нова в занаята    Joy  Joy  Joy     Embarassed
Виж целия пост
# 3
Ми аз не съм най големия спец в кексове ... Но знам .. че продуктите трябва да са стайна температура.. примерно яйцата трябва да ги извадиш 30 мин преди печене..
Олио аз не ползвам ..само масло хубаво (в краен случай маргарин за печене ) .. Брашно ползвам готово вече с бакпулвер - по лесно и мързеливо Simple Smile
Според мен рецептите са добре .. но нека и други да кажат Simple Smile

А това за нова фурна .. докато се нагодиш към нея може и да има недопечени неща Simple Smile Моята от 6 години а все още отвреме на време ми погажда номерца  newsm78
Виж целия пост
# 4
hi,кекс4е
20 мин.след като си сложила кекса да се пе4е с кле4ка за зъби го надуп4и.ако по кле4ката не е залепнало тесто е готов.ако има го остави още 5 мин.във фурната и после пак пробвай
Виж целия пост
# 5
ДА и се сетих още пък ако не готов но прегаря отгоре го покрий с фолио или ако имаш силиконово килимче  Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Аз пека кекса около 45-50мин на 180градуса. Правя проверка с клечка, да не се лепи нищо по нея, и в 99% от случаите успявам да направя "прекрасен" кекс по думите на мъжа си Wink.
Виж целия пост
# 7
Мене пък ме притесниха рецептите ти. newsm78
По принцип кексовото тесто става с много яйца - 6 до 8. Единствената сполучлива рецепта, която съм пробвала с по-малък брой е с 4 яйца и 3 ч.ч. брашно. Просто тестото ти става малко и ако го сложиш в по-голяма форма, естествено, че няма да бухне добре.
Аз също пека, като фурната ми е включена и отгоре и отдолу едновременно на 200 градуса. Кекса го слагам само след като е загряла напълно. Въпреки, че само като го погледна, познавам дали е готов, задължително пробвам и с клечка - за по-сигурно.
 Но пък всеки си знае фурната. Остава да пробваш и по пътя на пробата и грешката, да откриеш най-удачната технология на печене при твоята фурна.   bouquet
Виж целия пост
# 8
@Как`Сийка eee ти ме разби Simple Smile въпреки че аз имам книга от 1956 г където рецептите са с 10 яйца  newsm78.. а сега с този грип и яйца
Виж целия пост
# 9
Който го е страх от мечки, да не ходи в гората! Naughty
Но не виждам какво общо има между птичия грип и броя на яйцата? newsm78 Дали ще е едно яйцето или 10... Пък и кексът се пече, нали? Поне на 180 градуса. Много ми е любопитно да видя кой вирус ще оцелее след като е подложен на такава топлинна обработка?  Mr. Green
Виж целия пост
# 10
Мене пък ме притесниха рецептите ти. newsm78
По принцип кексовото тесто става с много яйца - 6 до 8. Единствената сполучлива рецепта, която съм пробвала с по-малък брой е с 4 яйца и 3 ч.ч. брашно. Просто тестото ти става малко и ако го сложиш в по-голяма форма, естествено, че няма да бухне добре.

Чак пък 8 яйца, то тогава да направиш по-добре крем карамел Wink. Аз правя кекс с 4 яйца и 2 2/3 ч брашно и става без никакъв проблем. Правила съм кекс и с 2 яйца и пак не съм имала проблем с надигане и изпичане. Така че не мисля, че проблема е в рецептите. Пускай фурната и от горе и отдолу и печи докато се изпече, а не по часовник.
Успех  bouquet
Виж целия пост
# 11
Правя кекс поне от 15 години. Правилата са следните:
1. Яйцата и захарта се бъркат сами докато сместа стане светла. Обикновено увеличава и обема си около 2 пъти.
2. Редът на другите съставки е според рецептата.
3. Сладкишите със сода или бакпулвер се пекат във предварително нагрята фурна. Обикновенно на 180 градуса.
4. Като направиш тестото го изсипваш в намазнена и набрашнена форма веднага. Ако формната е тефлонова не се набрашнява.
5. Пече се отгоре и отдолу едновременно като скарата се слага на първият или вторият ред отдолу-нагоре. Ако печеш с вентилатор, за кекс използваш специална програма - при мене е долен реотан с вентилатор, като намаляваш градусите на около 160. Ако в рецептата има друго упътване за печене се придържаш към него. Но това не значи, че по гореописаният начин няма да стане по-добре.
6. Докато кекса се надува - първите 20-30 мин., фурната не се отваря, защото от разликата в температурата кекса спада.
7. Кексът е готов когато при бодване в най-високата му част с дървена клечка или шишче, не полепва тесто. Друг сигурен признак е, когато кексът се отдели от стените на съда.

Кажи каква марка ти е фурната, за да може някоя майка да ти каже коя точно програма е за кексове. А най-добре си прочети в упътването.
Виж целия пост
# 12
благодаря на вси4ки мами за съветите..ще продължа да пробвам newsm45 smile3521...ще се науча аз Wink
Виж целия пост
# 13
никой не  се родил научен  Hug Ще стане   chef
Виж целия пост
# 14
Имам не само една рецепта за кекс, но правилото ми е да разбивам белтъците със захарта, след това набързо прибавям жълтъците един по един. Това за подготовката на тестото.
Печенето е много важно, разбира се. Имах печка, в която така и не можах да опека кекс или нещо по-фино. То температура ли не сменях, то времето ли... не и не. Дано твоята да не е такава.
А ти не се отчайвай. Все ще стане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия