Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 59 963
  • 600
# 585
Бял равнец и коприва, сам го каза за какво е. Ако няма цикъл - да го предизивка, ако е обилен - да го намали. За второто съм я пробвала, действа безотказно. Първото не ми се беше случвало досега, та не знам.
Виж целия пост
# 586
Имах на времето и аз такъв случай, напълно без причинно, два месеца не ми идва менструация. Казаха ми някаква рецепта с люспи от лук, и наистина стана. Тогава нямаше интернет все още, научих от хората. Спомням си че беше люспите на кило лук и бутилка червено вино, варят се, докато остане чаша. Беше черна и горчива течност.
Сега видях че в нета има рецепти, може би са по-усъвършенствани, дават грамажа на люспите, и са с вода. Вероятно също действат добре.
https://gotvach.bg/tips/a-1998-%D0%9B%D1%8E%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1 … D1%86%D0%B8%D1%8F
Виж целия пост
# 587
Да. Същата рецепта е и за лечение на кисти. Малко ме е шубе да не предизвикам кръвоизлив, затова първо на лекар и после екперименти Simple Smile Благодаря!
Виж целия пост
# 588
Здравейте. Стигнах до информация, но доста оскъдна за съжаление, че веганството намалява неприятните симптоми на менопаузата и е полезно в този период. Някой с опит по въпроса?
Виж целия пост
# 589
Здравейте. Стигнах до информация, но доста оскъдна за съжаление, че веганството намалява неприятните симптоми на менопаузата и е полезно в този период. Някой с опит по въпроса?
Задай въпрос на сайта https://veganholistic.com/
Може би да имат нещо по-конкретно по въпроса за симптомите на менопаузата.
Иначе е полезно въобще, за предотвратяване на появата на заболявания като високо кръвно, диабет, понижава холестерола и др.
Намерих на сайта на д-р Майкъл Грегър nutritionfacts.org няколко видеоклипа за облекчаването на горещите вълни от соев протеин. Ако не говориш английски, копирай текста под видеото и си го пусни на гугъл преводач. https://nutritionfacts.org/2021/08/24/soy-phytoestrogens-for-menopausal-symptoms/
Виж целия пост
# 590
Здравейте ,
Преди две години промених рязко начина си на живот .От хранеща се предимно с животиска храна , я сведох до минимум и преминах на разстителна пълноценна храна .
Малко преди да направя промяната ме бяха хванали топлите вълни - гадна работа .
Четох ,че соевите продукти помагат , но се очакваше да са приемани продължително време преди да те "яхне " топлата вълна.
Не знам дали това при мен помогна , или е просто  стечение на обстоятествата , но е факт , че топлите вълни затихнаха и ги няма вече .
Соевите продукти който приемам всеки ден са около 300мл соево мляко в зърнената закуска и тофу от време на време което слагам в доста от яденетата който готвя или пък го правя с терияки сос и сусам  на тигана .
Виж целия пост
# 591
Нали не е замряла темата:)
В изобилието на есенния сезон предполагам можем да обменим опит!
Виж целия пост
# 592
Нещо ме мързи да готвя напоследък и нямам много нови идеи.
Но пък имам добра новина. В София може да се поръча отлична веганска храна на сайта на Веско, който водеше кулинарното училище при д-р Емилова. Няма ресторант, но приготвя храна за вкъщи. Поръчва се от предния ден за следващия, менюто е на сайта. Може и по телефона.
Сайтът е: https://plant-based.bg/

И още, една фейсбук група, там има рецепти, веган продукти и други интересни неща:
https://www.facebook.com/groups/2624676094484143/?multi_permalin … 1300884&ref=share
Виж целия пост
# 593
Веско беше от Соул китчън, нали?
Виж целия пост
# 594
Веско беше от Соул китчън, нали?
Не е споменавал за това, аз ходя почти всяка година в клиниката на доктор Емилова, където водеше следобед кулинарно училища. Правеше лесни и предимно само с блендера, различни вегански ястия. Биолог е по образование, много години веган, семейството му също. Много пациенти от София се оплакваха, че в София има много малко места, където да правят здравословно приготвена веган храна и той е решил да опита да прави това. Надявам се да има възможности след време да отвори и ресторант. Сол не слага, в клиниката д-р Емилова препоръчва, ако се ползва сол, да бъде съвсем символично количество.
Беше сега само за събота и неделя в клиниката, защото през седмицата работи в София, и ето тези рецепти направи:

Кюфтета
200 гр. гъби - не сурови
300 гр. сварен фасул или от консерва
100 гр. овесени ядки фини
25 гр. слънчогледово семе
25 гр. смляно ленено семе
ситно настъргано червено цвекло около 50-100 гр - зависи колко е влажно, за да може да се оформят кюфтета, може варено или сурово, или на прах, за цвят
ситно нарязан лук
подправки на вкус - напр. нарязан пресен магданоз, сминдух, кимион, червен и черен пипер
Всичко се омесва добре, оформя се и леко се запича на котлон с незалепващо покритие на около 180 градуса.



Два соса, които вървят с варени картофи, елда, киноа, ориз, както и с кюфтетата горе, или с каквото имаш, за бързо овкусяване на салата, обяд или вечеря. Като мелиш съставките, наблюдаваш дали течността е достатъчно, по добре да добавиш впоследствие, ако трябва, защото ако станат редки, по трудно е да ги сгъстяваш. Трябват ядки, а това прави вече соса друг и по-мазен. В първата рецепта течността е лимона, във втората водата и соевия сос.

Бял сос
100 гр. кашу, може да е изкиснато за няколко часа, но може и иначе, ако не сте го направили
една-две супени лъжици хранителна мая
сокът на половин лимон
две скилидки чесън (?)
Слага се в блендера и се смила до консистенция на майонеза
копър се добавя в края на меленето, защото иначе ще стане на каша и няма да се усеща като вкус

На този розовия не успях да запиша грамажите, но може да се опита горе-долу както ги виждате, толкова бяха в паничките. Виждам че има и две скилидки чесън, явно съм пропуснала, мисля че в първия сос се слагаха, но едва ли ще развалят вкуса. Stuck Out Tongue

Розов сос
100 гр. кашу, също може да е изкиснато, но може и сухо
сушени чушки - 2-3 броя
соев сос, той препоръчва Кикоман, но може и друг, около 50 гр.
около две-три супени лъжици вода
Разбива се в блендера по същия начин
Това е снимка на продуктите и за двата соса.



Рецептите са наистина много бързи и лесни, стават вкусни, и ще ги направя като се върна тази седмица.

Дописвам си поста, прочетох и реших да я споделя, интересна статия в списание Българска наука, за историческите корени на веганството.
https://nauka.bg/sashtestvuvat-veganski-kulturi-civilizacii/
Виж целия пост
# 595
Здравейте, тук в тази тема само рецепти ли се обменят или може всичко относно веганството? Има ли някой информация за срещи на вегани? Искам да намеря нещо като регулярни срещи на хора вегани или вегетарианци и да се запозная с нови хора? Някои има ли идея как да стане това?
Виж целия пост
# 596
Здравей, хубаво е, че някой реши да подбутне темата. Blush
Във фейсбук има няколко теми, които публикуват инфо за предстоящи срещи по градове, както и различни каузи.
Тази, която аз следя, се казва Българско Веге Общество.
Виж целия пост
# 597
А тук, дали може малко да се позавърнем и да се поразговорим Simple Smile Опитах нещо ново за мен - веган тика масала. Хареса се от всички и е супер бързо Grinning Но нещо ми се поразбърка режима тези дни и все съм гладна. Лоша работа Joy, но ще гледам да разнообразявам максимално и да съм спокойна, най-вече.
Виж целия пост
# 598
Аз пак да споделя нещо за готвене и рецепти. Тази година кулинарното училище лятото при Емилова го води повечето време Добромир Буковски, има сайт и води курсове.
Това е сайта му: https://plantacracia.com/
Виж целия пост
# 599
Нещо ме мързи да готвя напоследък и нямам много нови идеи.
Но пък имам добра новина. В София може да се поръча отлична веганска храна на сайта на Веско, който водеше кулинарното училище при д-р Емилова. Няма ресторант, но приготвя храна за вкъщи. Поръчва се от предния ден за следващия, менюто е на сайта. Може и по телефона.
Сайтът е: https://plant-based.bg/

И още, една фейсбук група, там има рецепти, веган продукти и други интересни неща:
https://www.facebook.com/groups/2624676094484143/?multi_permalin … 1300884&ref=share
Много благодаря за споделения сайт. Има чудесни идеи!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия