Диетите на столетниците

  • 6 226
  • 19
Наскоро, на 103 г., почина дядо Добри, светеца от Байлово. Мисля, че всички знаете кой е той, който не знае има огромно количество информация за него в интернет.
Тук искам да споделя едно нещо което ми направи много голямо впечатление. Последните си 50 г. (да точно 50 г.) по сведения на близки негови хора, той е живял изключително аскетично, предимно на хляб и вода и от време на време боб, леща и картофи. Това му е била единствената храна - хляб, боб, леща и картофи и доживява до 103 г. като до последно е ходил да проси за църквата пари.
Това от гледна точка на всички съвременни диети и разбирания за здравословно хранене е просто ужасно - половината си живот да изкараш на хляб и вода. Вие как го осмисляте този факт. Явно начина на хранене и диетата, нямат никакво отношение към здравето и живота на човека.
Познавате ли други столетници и тяхния начин на хранене. Гледах едно предаване на Нешънъл Джиографик за столетници и там почти всички се хранеха скромно и дори еднообразно - предимно вегетарианско меню, много малко или никакво месо. Да му мислят тези които тук, плющят по цял ден само месо и пържоли и си мислят, че правят много добре. Не ми се вярва да живеят много дълго.
Въпросът ми е - чували ли сте какво ядат столетниците, знаете ли какви са техните диети. С една дума да обменим опит как да живеем до сто години като дядо Добри и то в добро здраве.
Виж целия пост
# 1
Прабаба ми почина 3-4 г. преди да навърши 100.
Запомнила съм я с това, че ядеше основно пържено. Много рядко нещо, приготвено по друг начин.
Месо, яйца, картофи, зеленчуци (пържени Grin) и бял хляб. За закуска почти всяка сутрин мекици/бухти.

Силно се съмнявам, че е от диетата, ген най-вече.
Виж целия пост
# 2
Аз предполагам, че диетата има значение все пак, но не решаващо. Решаващото също смятам, че са гените. И късметът.
Виж целия пост
# 3
Да, и аз съм се убедила, че е ген. Родителите на столетниците обикновено и те са били такива. Диетата добавя някоя година допълнително, но нямаш ли го заложено, няма да се получи да доживееш до 100.
Виж целия пост
# 4
Да му мислят тези които тук, плющят по цял ден само месо и пържоли и си мислят, че правят много добре. Не ми се вярва да живеят много дълго.
Прабаба ми живя до 98 (не е 100, но не е малко) в голям град с мръсен въздух. Цял живот е била сладкарка и е яла като невидяла сладко, мазно и тестяно. Ще и кажа, че не е трябвало да живее толкова много с такава "диета"
Съответно родителите на баща ми цял живот са живяли на свеж въздух, хранели са се разнообразно и здравословно със зеленчуци от собствена градина и сирене/масло/кашкавал/яйца от собствени животни и за моя радост и двамата не избутаха дори до 70.
Така че като  се почне мантрата "диетата на столетниците" и ме напушва на смях. И като чета всякакви такива столетници - единият ял семена от шишарки, другият пил мляко само от едно семейство кози, третият всяка трета сряда на пълнолуние брал препикани от еднорози ягоди... Пълни глупости...
Виж целия пост
# 5
Баба ми и дядо ми доживяха до над 90 години.На лекар да са ходили по 2-3 пъти през живота си.Умряха си от старост.
С какво се хранеха?
Живееха на село.Зеленчуци, плодове, месо-домашно.Основно-готвене със свинска мас-домашна.Олио лятото, като свърши маста.Баба ми си правеше стандартните бг запържки-с мазнинка и лъжица брашно.
Пре зимата си ядяха сушени плодове, компоти, мармалади, естествено в нормални количества.
Ядяха по три пъти на ден, без междинни закуски и похапвания по всяко време.Ако толкова им пригладнееше, по някой плод или крайче хляб.Често закусваха супа или от храната, останала от вечерята.Също, и баница домашна понякога, бухти, препечени филии намазани с мас и шарена сол....
И много движение, почти до края си, се грижеха сами за градините си и животните.
Дядо ми си пийваше всеки ден по шот ракия, или чаша вино....
Зимата наблягаха повече на "силната храна"-месо, по-мазни ястия, лятото повече зеленчукови и леки храни.
Хранеха се абсолютно сезонно.

Аз, "плющейки" месо/пържоли всеки ден нормализирах кръвно налягане (спрях хапчетата, просто вече нямам нужда от тях), свалих 30 кг, подобрих ИР и други показатели.С една дума, досега само подобрено здраве и визия съм видяла.

Така че, изобщо не знам къде е "истината"....!


Виж целия пост
# 6
Здравейте,аз мисля,че не е само до храната.Да,колкото по простичка и по-вегетарианска,толкова по-добре.Според мен хората,които живеят без стрес и близо до земята живеят по-дълго.Които правят добрини,които са чистосърдечни,лишени от злоба и завист,могат да си продължат "жизнения кредит".И изобщо хората,които са в симбиоза с природата.
Виж целия пост
# 7
Сега обаче има опасност темата да се люшне към крайността "дядо ми пушеше и умря на 100, значи пушенето не е вредно".
Сравненията на големи групи хора все пак отдавна са показали, че храната има някаква роля.

(Иначе нямаше да има причина сума ти народ да мрънка с основание или без как едно време храната била истинска, пък сега... тровят ни, консерванти, ГМО, това-онова... Wink)

П.П. Според мен ролята на стреса пък доста се преувеличава.
Най-крайният вариант на преувеличението е мъдрият лаф "всички болести са от стрес".
Виж целия пост
# 8
Миналата седмица баба ми стана на 97.
Цял живот е яла готвено с мас, много месо, много тесто. Като млада е пийвала и алкохол доста, казват, че не веднъж мъжете са се напивали, а на нея нищо ѝ нямало. И сега всеки ден пие по 20 гр коняк.

Но тя е от дълголетен род. Всичките ѝ предци са живели по около 100 години.
Виж целия пост
# 9
Темата ми е много интересна и съм чела доста по въпроса. Не е тайна, че дълголетието зависи от много фактори - ген, начин на живот, храна, околна среда...
Препоръчвам да прочетете книгата "Сини зони" от журналиста на Нешънъл Джиографик Дан Бютнер. Имам я и съм я чела многократно, освен това има и отворена ФБ група.
Какво представляват сините зони - места по света с изключително голяма концентрация на столетници. В момента има признати пет такива зони: о-в Икария (Гърция), о-в Сардиния (Италия), Лима Лонда (Калифорния), п-в Никоя (Коста Рика) и о-в Окинава (Япония). Дан Бютнер и екипа му прекарват години в изледвания и интервюта със столетниците и установяват следните неща, които са общи за дълголетниците по света:
1. Храна - простичка и предимно вегетарианска: плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни, хляб, мляко, сирене. Месо се яде умерено - 1-2 пъти седмично и по празници. Освен това православните християни от о-в Икария спазват стриктно всички християнски пости;
2. Движение - не си представяйте вдигане на гирички и въртене на колело до откат. Дълголетниците ходят много пеша и работят в градините си, където отглеждат голяма част от храната си;
3. Вяра в Бог;
4. Семейство и приятели - изключително се ценят пълноценните семейни и приятелски отношения. Хората  обичат да се чувстват приобщени и част от група.
Вдъхновена от книгата реших, че със съпруга ми ще посетим всички пет сини зони. Към момента се записвам само с о-в Икария - вълшебно място, на което ще се върнем отново.
Виж целия пост
# 10
Темата ми е много интересна и съм чела доста по въпроса. Не е тайна, че дълголетието зависи от много фактори - ген, начин на живот, храна, околна среда...
Препоръчвам да прочетете книгата "Сини зони" от журналиста на Нешънъл Джиографик Дан Бютнер. Имам я и съм я чела многократно, освен това има и отворена ФБ група.
Какво представляват сините зони - места по света с изключително голяма концентрация на столетници. В момента има признати пет такива зони: о-в Икария (Гърция), о-в Сардиния (Италия), Лима Лонда (Калифорния), п-в Никоя (Коста Рика) и о-в Окинава (Япония). Дан Бютнер и екипа му прекарват години в изледвания и интервюта със столетниците и установяват следните неща, които са общи за дълголетниците по света:
1. Храна - простичка и предимно вегетарианска: плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни, хляб, мляко, сирене. Месо се яде умерено - 1-2 пъти седмично и по празници. Освен това православните християни от о-в Икария спазват стриктно всички християнски пости;
2. Движение - не си представяйте вдигане на гирички и въртене на колело до откат. Дълголетниците ходят много пеша и работят в градините си, където отглеждат голяма част от храната си;
3. Вяра в Бог;
4. Семейство и приятели - изключително се ценят пълноценните семейни и приятелски отношения. Хората  обичат да се чувстват приобщени и част от група.
Вдъхновена от книгата реших, че със съпруга ми ще посетим всички пет сини зони. Към момента се записвам само с о-в Икария - вълшебно място, на което ще се върнем отново.
МериДжей,много интересни неща споделяш.За остров Икария не знаех,но четейки те правя паралел и с братството на Есеите в Юдея,за които съм чела доста и намирам сходни принципи.Явно учението е едно.Надявам се да опишеш подробно усещанията ти и впечатленията си след пътуването. Simple Smile
Виж целия пост
# 11
За тези сини зони вече е говорено във форума. Има 2 теми Столетническо хранене от Фея Кръстница и всичко подробно е обяснено там.
Виж целия пост
# 12
За тези сини зони вече е говорено във форума. Има 2 теми Столетническо хранене от Фея Кръстница и всичко подробно е обяснено там.

А ето и линковете, на който му се чете повече:

Тема 1: http://old.bg-mamma.com/?topic=906104
Тема 2: http://old.bg-mamma.com/?topic=952798;topicrefid=20
Виж целия пост
# 13
Не храненето е основно, а начина на живот.  Познавах столетник.Почина преди няколко години. Най важен е начинът на живот, който  в този век е почти невъзможен.Столетниците ще изчезнат  като динозаврите .Тези , които познават столетници - я си задайте въпроса - те имали ли  са часовници на ръцете си . Отговарям - НЕ. Когато съмне стават, работят предимно нещо навън, а когато мръкне - лягат. Е те това е. А доколкото за диетата - Яли са това, което има според сезона в къщи. Лятото - плодове и зеленчуци.Зимата - сланинка и лук.Бял хляб в празник, а през останалото време черен или просеник. Но нищо , което е внесено от други географски ширини. Това е разковничето. Всеки организъм е пригоден да съществува на определено място .Това е ареала му.Векове се е приспособявал към условията на средата и естествено храната, която съществува тук. Определено не е чия,  годжи -бери, авокадо и т.н. А доколкото за месото - на  Заговезни - пиле, на Гергьовден - агне, за Коледа - прасето . Това е. Не се е прекалявало. Прасето се  разпределя , за да стигне до Заговезни , във вид на кървавица, сланинка, пръжки.Просто няма база за сравнение.
Виж целия пост
# 14
Начинът на живот и волята Божия са в основата на дълголетието. Храната идва после.
Имала съм интерес  към здравословния начин на живот и съм попадала на материали за диетите на столетниците. По принцип, повечето са се хранели семпло, просто. Най -  важното е съхранението на здравия Дух. Казано е : "здрав дух в здраво тяло ".
Подвижниците и светиите са се хранели аскетично, т.е. повече от оскъдно.
Тяхната обмяна е била съвсем различна от  тази на един средно статистически човек.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия