*↘ПИЦАТА↙*

  • 12 589
  • 57
# 45
Аз слагам чувалите в бидони, да не го ядат мишките. Брашното няма досег с пластмасата.
Виж целия пост
# 46
Яйца в тестото не слагам.
Брашно,вода,сол,захар и 50 мл зехтин
Съотношението вода:брашно е такова,че да се получи меко и лепкаво тесто.
Оформям с брашно и оставам да втаса.
Снощи правих с брашно от лимец и типово..
Стана много вкусен блат..
Слагам по-малко мая от указаното,например снощи отиде към 700 гр брашно (4 пици по 32 см),сложих едно пакетче суха мая което е за 500 гр.брашно,пак си втасаха..
Тук като чета,че слагате по половин кубче от живата ная на 500 гр брашно. Много ми се струва..
Виж целия пост
# 47
1/2 кубче жива мая слагам на килограм брашно.
Виж целия пост
# 48
Да,това е съотношението.
1 кубче от живата мая е за 2кг брашно
Виж целия пост
# 49
Някои кубчета мая са за 2кг, някои за 1кг, то си пише на тях. Много рядко ползвам жива и предимно когато не меся вкъщи, та там е каквото са взели домакините и всеки път гледам, за всеки случай. Иначе масово в рецептите го водят едно пакетче от 7 грама че съответства на половин кубче, според мен е малко подвеждащо.
Виж целия пост
# 50
Някои кубчета мая са за 2кг, някои за 1кг, то си пише на тях. Много рядко ползвам жива и предимно когато не меся вкъщи, та там е каквото са взели домакините и всеки път гледам, за всеки случай. Иначе масово в рецептите го водят едно пакетче от 7 грама че съответства на половин кубче, според мен е малко подвеждащо.

Да,добре е да се гледат указанията.

п.п.Никога не съм виждала кубче за 1кг, ,все за по 2кг гледам че са..Каква е марката?
Виж целия пост
# 51
п.п.Никога не съм виждала кубче за 1кг, ,все за по 2кг гледам че са..Каква е марката?
Нямам спомен, наистина не работя често с мая на кубче, само ако съм у майка ми и правя нещо там, просто ми е направило впечатление че имаше разлика. Преди години кубчетата бяха все за по 1кг и май повечето хора по навик си ги приемат че са така всичките, помня че аз лично се изненадах като видях да пише за два първия път. Като се гледа какво пише на опаковката, всичко е наред.
Иначе според мен дори 7г суха мая е доста за 700г брашно, освен ако не е тежко тесто с мазнина, яйца и прочие. Става си добре и с по-малко, нищо че пише че е за 500г.
Скрит текст:
Снощи пекох тутманик в хлебопекарната - 500г брашно, има и яйца, мазнина, доста сирене... 2ч.л. суха мая има в него и му е напълно достатъчна, а пакетче на Йоткер от 7 грама е точно 3 чаени лъжички. За хлебно тесто, каквото е това за пицата, няма нужда дори от толкова.
Виж целия пост
# 52
7 гр. суха мая /на Йодкер/ я дават за 500гр. брашно, но аз спазвам това за питка, за пица намалям, т.к. не ми е необходимо да бухва толкова тестото, правя тънки блатове.
Виж целия пост
# 53
Не е до бухване, с малко мая пак втасва, но по-бавно и резултатът поне за мен е по-добър. Аз също я харесвам тънка, само по края оставям борд, който е по-дебел. С недобре втасало тесто ако изпека пица, не само че не ми е толкова вкусно, но и в стомаха си я усещам по друг начин после.
Вкусове различни, разбира се, има варианти за всеки. Което ми напомни че още не съм пробвала тестото с бира, което някой предложи в темата.
Виж целия пост
# 54
С бирата тестото става много ароматно и хрупкаво
Виж целия пост
# 55
С бирата тестото става много ароматно и хрупкаво

А в него слага ли се мая или бирата играе роля на набухвател ?
Виж целия пост
# 56
С бирата тестото става много ароматно и хрупкаво

А в него слага ли се мая или бирата играе роля на набухвател ?
Не,маята си я шупвам с хладка вода,брашно и захар, после сипвам бирата,сол,зехтин,брашното накрая

п.п.Преди години,когато нямах робот да меси,месех с куките на миксера,ако няма куки - с бъркалките до максимум гъстота която могат да понесат и  така го месех  10-15 мин,да се образуват глутеновите нишки и после дооформях с още брашно на топка
То и питките и всичко така месех

Пица без хубав хрупкав борд/ръбче/ си е живо светотатство Grinning
Виж целия пост
# 57
Работих като пицар един сезон в италиански ресторант. Месихме тестото в съотношение кг брашно тип 00, 400мл вода, 50мл зехтин, сол, захар и 4гр. жива мая. Тестото втасва бавно и се получава много вкусно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия